Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Fikret Yüksel Vakfı

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Vakfı 1989’’da gençlerin bilime ve teknolojiye yönelik ilgisini canlandırmak amacıyla kuruldu. Vakfın kurucusu ise; Darüşşafaka mezunu olan ve yüksek öğrenimine İstanbul Teknik Üniversitesi’nde başlayıp, sonrasında Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve Harvard Üniversitesi’ nde devam eden Fikret Yüksel. 

New Hampshire - Manchester’da kurulan FIRST gençleri bilim, mühendislik, teknoloji ve matematik alanlarında bir eğitim ve kariyer hedeflemeye motive eden, aynı zamanda özgüven ve hayat becerilerini geliştiren ulaşılabilir ve inovatif programlar tasarlıyor. Ve gençleri bu programların bir parçası yaparak, teknoloji ve bilim alanında lider olmaları için ilham veriyor. 

Türkiye’de ve Amerika’da birçok mühendislik projesinde yer alan Fikret Yüksel, Alaska Boru Hattı’ nın tasarımında önemli görevlerde bulundu. Yaşamının ilerleyen yıllarında kızı Suzan Burchard ile konut renovasyonu ve ticareti işine girdi. Birlikte Seattle’da ve çevresinde konut sahibi olan ve işleten Yüksel Inc.’ı kurdular ve büyüttüler. Fikret Yüksel, 2001’de hayata veda etmeden önce, Darüşşafaka öğrencileri öncelikli olmak üzere Türk öğrencilere destek vermesi amacıyla Fikret Yüksel Vakfı’nı kurdu. Sonra da iş yaşamı boyunca biriktirdiği 9 milyon dolarlık kişisel servetinin tamamının ölümünden sonra kurduğu vakfa devredilmesini vasiyet etti. 

Haberin Devamı

Günümüzde, Yüksel Vakfı’ nın başında Suzan Burchard ve eşi Gary Burchard bulunuyor. Aynı zamanda, Susan Burchard ve Gary Burchard çiftinin oğulları Alex Burchard ile Vakfın ilk lehtarlarından Prof. Dr. Ayşe Selçok da Fikret Yüksel Vakfı çalışanları arasında yer alıyor. Vakıf, Yüksel Inc.’in kazançları  ile finanse ediliyor. 

ABD’de 31 yıldır FIRST Vakfı tarafından düzenlenen First Robotic Competition (FRC) yarışmasında, yarışmacılardan; hem otonom hem de manuel olarak kullanılan robotları tasarlamaları ve bu robotların sınırlı süreler içinde verilen görevleri yerine getirmelerini sağlamaları isteniyor. Bunun yanı sıra, takımların sosyal sorumluluk alanındaki performansları da değerlendiriliyor. En fazla puanı alan takımların başarıları ise ödülle taçlandırılıyor. 

Haberin Devamı

Yarışma Türkiye’de 2018 yılından beri Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenleniyor. Bu yıl FRC’ nin Türkiye etabı İstanbul’da 24 Mart ve 2 Nisan tarihleri arasında İstanbul Regional, Bosphorus Regional ve Haliç Regional olmak üzere üç turnuvada gerçekleşti. Sainte Pulcherie Fransız Lisesi öğrencilerinin kurduğu SPARC (Scalable Processor Architecture- Ölçeklenebilir İşlemci Mimarisi) isimli robotik takımı İstanbul’da düzenlenen Haliç Regional’ da ‘Industrial Design Award’ u kazandı. Takım İstanbul’un ardından ABD'nin New York şehrinde 5-8 Nisan tarihlerinde düzenlenen ‘NY - Hudson Valley Region’ isimli turnuvada ise ‘Impact Award’ ödülünü alarak ABD’deki Dünya Şampiyonası’nda yarışma hakkı elde etti.   

Haberin Devamı

FRC Dünya Şampiyonası’nda bu yıl 56 ülkeden 650 takım her aldı. Saint Pulcherie Fransız Lisesi öğrencileri, sosyal sorumluluk projeleriyle öne çıkan takımlara verilen ve yarışmanın en prestijli ödülleri arasında yer alan ‘Impact Award Finalist’ i kazanan altı takımdan biri olmayı başardılar. Bu sayede takım gelecek yıl düzenlenecek Dünya Şampiyonası’na yeniden katılmaya hak kazanmış oldu.  

Öncelikle, bu gibi vakıflar kurarak gençlerimize farklı konularda alan açan tüm hayırsever iş insanlarımıza yürekten teşekkür ediyor; bugün aramızda olmayanları ise minnet ve rahmetle anıyorum. 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları