Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

“Beyaz Kalpler”

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık üç yıldır sürdürdüğü “Beyaz Kalpler” Projesi ile sosyal risk grubunda bulunan 12-18 yaş arasındaki çocuklar topluma kazandırılıyor.

Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Projesi; ekonomik yönden istismar edilen, korunmaya muhtaç, okula devam sorunu yaşayan ya da eğitim hayatına ara vermek zorunda kalmış, ailesinde problemleri olan ve sosyal risk çerçevesinde yer alan 12-18 yaş aralığındaki çocukların sosyalleşmesi, topluma kazandırılması amacı ile oluşturulmuş bulunuyor. Risk grubundaki çocuklar, Proje kapsamında faaliyete geçirilmiş olan “Beyaz Kalpler Eğitim ve Oryantasyon Merkezi”nde eğitim görüyorlar. Merkez; mesleki eğitim ve el becerileri kazanma olanağı verilen çocukların kendi ayakları üzerinde durmalarının sağlanmasını ve bu çocukların riskli alanlardan sosyal yaşam alanlarına çekilerek sosyal risklere maruz kalmalarının önlenmesini hedefliyor.

Haberin Devamı

 “Beyaz Kalpler”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından uygulanan Proje yaklaşık üç yıldır önleyici hizmet faaliyeti sunuyor. 2014 yılı Mayıs ayından beri hizmet vermekte olan “Beyaz Kalpler Eğitim ve Oryantasyon Merkezi”, içerisinde yer alan atölyeleri ve bireye özel eğitim anlayışı ile Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi’nde eğitim alacak çocuklar, uzman personel tarafından saha çalışması yapılarak bulunuyor. Bir aylık inceleme süresince psikolog ve sosyologlar tarafından çocukların aileleri, sosyal çevreleri ve okulları ile görüşmeler gerçekleştiriliyor. Komisyon kararı ile Merkez’e kabul edilen çocuklar en az bir yıl boyunca bireye özgü eğitim programlarından yararlanabiliyorlar. Ayrıca Merkez’e kabulü gerçekleşen tüm 16-18 yaş arası çocuklar açık liselere kayıt ettiriliyor, dersleri sosyologlar tarafından takip ediliyor. Çok yönlü gelişim amacı ile faaliyet gösteren Merkez’de üç yıl içinde 250 çocuk eğitilmiş bulunuyor. 

Haberin Devamı

Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi’nde eğitim, meslek ve hobi atölyelerinde veriliyor. Meslek atölyelerinde; Aşçı Yardımcılığı, Servis Elemanı Yardımcılığı, Sıhhi Tesisat ve Elektronik Pano Monitörlüğü bulunuyor. Hobi atölyelerinde; Cam Boncuk, Bilgisayar, Ritim ve Maket derslikleri yer alıyor. Ayrıca; Öfke Kontrol Grup Terapisi, Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık, Aile Eğitimi, Değerler Eğitimi gibi bilgilendirici eğitimler de Merkez’de düzenli olarak uygulanan eğitimler arasında bulunuyor.

“Beyaz Kalpler”

Merkez içerisinde çocukların bedensel gelişimlerine destek olacak spor aletlerinin yer aldığı, modern tarzda döşenmiş bir fitness salonu bulunuyor. Çocuklara buz pateni, tenis, futbol, basketbol, voleybol, halter, boks, yüzme, hentbol, badminton, masa tenisi ve bisiklet gibi dallarda spor yapabilme olanağı sunuluyor.

Haberin Devamı

Merkez’e kabul edilen çocuklar haftada beş gün, sabah 08.30 akşam 17.30 saatleri arasında, eğitim görüyorlar. Sabah evlerinden servis ile alınan çocuklar, akşam yine servis ile evlerine bırakılıyorlar. Merkez’de çocuklara ücretsiz olarak öğle yemeği veriliyor. Çocukların tüm eğitim alanlarında kullanacakları atölye ve spor kıyafetleri de yine ücretsiz olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Müdürlüğü’nce sağlanıyor. Ayrıca 15 yaşından büyük olan çocuklara İş-Kur tarafından kurs boyunca günlük 20 TL. ödeme yapılıyor. Eğitimlerini tamamlayan çocuklara protokol kapsamında Halk Eğitim, İş-Kur ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi onaylı sertifika veriliyor.

Haberin Devamı

Beyaz Kalpler Projesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Kocaeli Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Antikkapı Tur. İşl. ve Özel Sağlık Hiz. A.Ş., Türk Hava Kurumu, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü’nün katılımı ile organize bir şekilde yürütülüyor. Proje; Ekim 2016’da, Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ve en prestijli yerel yönetim ödülü olarak kabul edilen “Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri” kapsamında jüri özel ödülüne layık görülmüş bulunuyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, çok önemli bir hizmet olduğunu düşündüğüm, Beyaz Kalpler Projesi ile daha pek çok çocuğu toplumumuza kazandıracağına yürekten inanıyorum.

Haberin Devamı

Umarım bu anlamlı proje diğer belediyelerimize de örnek olur ve bu gibi projeler çoğalır…      

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları