Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Bugün 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü. 2010 yılında, Hollanda’daki sokak hayvanı vakıflarının girişimiyle ilan edilen bu özel günde; sokak hayvanlarının yaşadıkları sorunlara ve çözümlerine dikkat çekilmeye çalışılıyor. 

Dünyanın her yerinde, kentleşmenin de etkisiyle hayvanlar şehir hayatımızın bir parçası haline geldiler. Ancak evcilleşerek insanlarla beraber şehir hayatına adapte olmaya çalışan dört ayaklı minik dostlarımız, yaşamlarını sürdürürken çok sayıda zorlukla karşılaşabiliyorlar. 

Dünya üzerinde milyonlarca sokak hayvanı bir yandan açlıkla, barınmayla ve iklim koşullarıyla mücadele ederken; diğer yandan da ne yazık ki şiddet ve istismara maruz kalıyor. Bu anlamda, 4 Nisan tarihi bizlere; bu dünyanın sadece insanlara ait olmadığını, bizlerle aynı havayı soluyan sevimli dostlarımızın yaşama haklarının güvence altına alınması ve kalıcı mutluluklarının devamının sağlanması için tüm kesimlerin üzerlerine düşen görevleri samimiyetle yerine getirmeleri gereğini hatırlatıyor. 

Haberin Devamı

Yaşamın sokaktaki hayvanlar için hiç de kolay olmadığını biliyoruz. İhtiyaçtan fazla market alışverişlerinin yapıldığı, gıda israfının tehlikeli boyutlara ulaştığı günümüzde özellikle sokaklarda her gün hiç aldırış etmeden yanlarından geçip gittiğimiz bu canların önemli bir kısmı açlık, susuzluk, olumsuz çevre şartları ve bakımsızlıktan hayatını kaybediyor. Sokak hayvanları hakkında bilgi sahibi olmak, onların ihtiyaçlarını bilmek ve problemlerine çare bulmak bize düşen bir sorumluluk aslında. İsterseniz bu özel günde onlara nasıl yardımcı olabileceğimize biraz daha yakından bakalım: 

Sokak hayvanları da tıpkı insanlar gibi, su olmadan hayatlarını sürdüremiyorlar. Özellikle sıcak havalarda su içmeye oldukça fazla ihtiyaç duyuyorlar. Ancak köpekler ve kediler bilhassa yaz aylarında ihtiyaçlarını karşılayacak suya ulaşma konusunda her zaman şanslı olamayabiliyorlar. Aslında, onlara ihtiyaçları olan suyu ulaştırmak pek de zor değil. Örneğin; onların temiz ve taze su içmelerine yardımcı olmak için kolayca ulaşabilecekleri yerlere su kapları bırakabilir, su kaplarındaki suyu sık sık tazeleyebiliriz. 

Haberin Devamı

Sokakta yaşayan bu sevimli dostlarımızın karınlarını doyurmalarına da yardımcı olabiliriz. Çünkü sokak hayvanları buldukları bozuk yemekleri yiyerek bazı sağlık problemleri veya zehirlenmeler yaşayabiliyorlar. Bunu engellemek için hem onların beslenmelerine uygun olabilecek öğünlerimizi onlarla paylaşabilir hem de onlara kedi ve köpeklere özel olarak üretilen mamalardan alabiliriz. Gün içinde bir iki kere kaplarına mama koyarak da karınlarını doyurabiliriz. 

Kedi ve köpekler, hatta sokakta yaşayan tüm küçük büyük hayvanlar için şehir hayatının getirdiği en büyük zorluklardan biri de işlek caddeler ve ana yollardan süratle geçen arabalar. Ancak sokaktaki dostlarımızı trafik kazalarından korumak pek de zor değil. Yolculuklarımız sırasında, özellikle şehir merkezlerinde, önümüze her an bir canlının çıkabileceğini düşünerek araba kullanmamız onları tehlikeden korumaya büyük ölçüde yardımcı olabilir. 

Haberin Devamı

Hayvanlar da en az insanlar kadar sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyuyorlar. Sokaktan geçerken başını okşadığınız bir kedi ya da köpek, o gününü huzurlu ve mutlu bir şekilde geçiriyor. İlerleyen zamanda ise size daha uysal ve evcil bir tavırla karşılık verebiliyor. 

Dünyanın sadece bize ait olmadığının, sokaktaki dostlarla aynı yaşamı paylaştığımızın bilincinde olmak, sokak hayvanlarının yaşadığı sorunları çözebilmek için yapabileceklerimizin en başında geliyor. 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü ile onların haklarının farkında olunması ve bu farkındalığın yayılması amaçlanıyor.

Umudum; hiçbir patili dostumuzun aç susuz kalmayacağı, beraberce sevgi içerisinde yaşayacağımız, dostlukla güzelleşen bir gelecek…

Haberin Devamı

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileğiyle…

Yazarın Tüm Yazıları