Ölmeden önce ölmek demek, yani nefsini yenmek demek, kısaca muradına ermek demek…

Dolunaylı haftamızın ikinci gününe giriş yapıyoruz.

Haberin Devamı

Ay Kova burcunda hareket edecek. Dolunay etkisinden ötürü oldukça gergin ve kaygılı düşünceler içerisindeyiz. Bazı zamanlar düşüncelerimize engel olmakta bile zorlanıyor olabiliriz. Birkaç gün en azından zihinsel anlamda daha özgür ve arkadaşça yaklaşımlar içerisinde bulunabileceğiz. Belki gün genelinde biraz kendimizi cesaretsiz hissedebiliriz ya da motivasyon eksikliği içerisinde olabiliriz. Ay-Merkür karşıtlığı sabah saatlerinde bizi kırıcı sözler sarf etmeye itebilir. Ya da zihinsel bir huzursuzluk verebilir. Âmâ bu hissiyatı daha fazla metafizik, astroloji veya kişisel gelişim tarzı araştırmalar yöneltilirseniz duygularınızın biraz olsun yatışacağından emin olabilirsiniz. Jüpiter’in elinin değeceği bu gün genelinde Aşk ve ilişkilerimizde daha tarafsız, sempatik ve uyumlu davranışlar sergileyebileceğiz. Sadece herkesten farklı ve aykırı görünmek adına davranışlarımızda abartılı ve tutarsız görünmemiz gerekli. Bu coşkuya kapılmamalıyız. Kendi gücümüzü ve inisiyatifimizi yaratıcı konular üzerinde geliştirmeliyiz. Harekete geçmek için başkalarını beklemek yerine irade gücünü kullanmalı ve somut adımlar atmalısınız. Olayların ne içinde nede dışında olmayı tercih etmek yerine düşündüğünüz fikri şartlara göre belirtmelisiniz. Bugün bireylik duygunuzu geliştirip, kendi düşüncelerinize onay almadan kendi kararınızla harekete geçebilmeyi deneyimlemeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı

Gelelim Günün Tavsiyeli Hikâyesine;

Ticaretle uğraşan bir adamın güzel bir papağanı vardı. Bir gün bu tacir işi gereği Hindistan’a gitmek için yol hazırlığına başladı. Cömertliği ile tanınan bu tüccar, ailesine ve yakın arkadaşlarına tek tek ”Sana Hindistan’dan ne getireyim? Ne istersin?” diye sordu. Her biri ayrı ayrı istekte bulundu. Bu cömert ve iyi kalpli tüccar onların isteklerini not alıp getireceğine dair söz verdi. Sonra çok sevdiği papağanına yönelip ona da sordu: ”Ey güzel kuşum, sen ne istersin?” Papağan, ”Oradaki papağanları görünce, halimi onlara anlat. Papağanımın size selamı var. Sizi özlediğini ve kurtuluşu için çare bulmanız konusunda yardımcı olmanızı istiyor dersin” dedi. Sözlerine devam ederek. ”Ben gurbet ellerde özlemle ve ayrı düşmenin ıstırabıyla çırpınırken, sizlerin yeşil ormanların güzel ağaçlarının dallarında dolaşarak keyiflenmeniz uygun mudur? Dostların vefası böyle mi olur? Sizler boylu poslu güzel eşlerinizle zevk sefa içerisindesiniz. Ben ise burada hapisteyim. Yüreğim kan ağlar. Hiç olmazsa, sabahın seherinde şu garibi de hatırlayın. Dostların, dostu hatırlaması mutluluktur. Başka bir şey istemiyorum” dedi. Tüccar, papağanın selamını ve mesajını oradaki papağanlara götürmeyi de kabul ederek yola koyuldu. Günlerce yol aldıktan sonra Hindistan’a ulaştı. Ağaçların üzerinde papağanları görünce, atını durdurarak onlara seslendi.

Haberin Devamı

Evde kafeste beslediği papağanının selamını ve sözlerini aktardı. Tüccar sözlerini bitirir bitirmez, oradaki papağanlardan biri birkaç kere titredi, nefesi kesilerek düşüp öldü. Tüccar bu durumu görünce söylediğine de söyleyeceğine de pişman oldu. Kendi kendine, ”Bir canlının ölümüne sebep olarak günaha girdim. Galiba bu papağan, benim papağanımın bir yakını ya da çok candan seveniydi” diye düşündü. Hindistan’daki alışverişini bitirdikten sonra memleketine döndü. Dostlarının istediklerini teslim etti. Papağan, tüccarın hediyeleri dağıtmasını kafesinden izliyordu. Sahibine seslendi: ”Benim armağanım nerede? Papağan dostlarıma selamımı ulaştırdın mı? Onların haberlerini bana anlat ki, ben de dostların gibi mutlu olayım.”

Haberin Devamı

Tüccar, ”Sevgili kuşum! Bana öyle bir iş yaptırdın ki, sana uyup da nasıl böyle bir cahillik yaptığıma hala yanmaktayım. Bin pişman oldum ama pişmanlık neye yarar?” Papağan bu sözleri duyunca olanları daha çok merak etti. Sevgili kuşunun ısrarlarına dayanamayan tacir, olanları başından sonuna bir bir anlattı. ”Söylediğin yere gittim. Dostlarına selamını ve söylediklerini aktarınca içlerinden biri, senin gönderdiğin haberin üzüntüsüne dayanamamış olacak ki düşüp öldü. Bu durumu görünce çok pişman oldum ama söylemiş bulundum” dedi.

Tüccarın bu anlattıklarını dinleyen kafesteki papağan, önce titredi, sonra kaskatı kesildi. Tacir kendi güzel papağanının da aynı şekilde düşüp öldüğünü görünce, aklı başından gitti. Ağlayıp sızlanmaya, ah vah edip dövünmeye başladı. ”Ey güzeller güzeli papağanım. Hoş sesli kuşum, yoldaşım, sırdaşım. Ne oldu sana? Neden bu hale geldin?” diye feryat etti. Ölü papağanı üzüntüyle kafesin içinden çıkınca, papağan birden canlanıp uçtu. Yüksek bir dala kondu.

Haberin Devamı

Tacir kuşun bu durumuna şaşırdı kaldı. Başını kaldırıp, ”Ey güzel papağanım! Ben bu işten bir şey anlamadım. Sen bu hileyi nereden öğrendin? Böyle canımı yaktın” dedi. Papağan konduğu yerden cevap verdi: ”Sevgili efendim! Hindistan’daki o kuş, yaptığı hareketle bana yol gösterdi. Selamımı alınca düşüp ölmüş gibi yapması, bana öğüttü.

”Efendim! Sen de benim gibi yap. Ölmeden önce öl. Canını, ten kafesinin esaretinden kurtar. Ruhun gerçek vatanın güzelliklerine uçsun.

” Papağan efendisine, ”Allaha ısmarladık” diyerek vatanına ve dostlarına doğru kanat çırptı...

Dememiz o ki; Mevlana’nın dediği gibi

”Ölmeden ölmek” demek, gerçeği görmek demek.

Sonsuz bir mutluluğun yoluna girmek demek.

Çıkmak dar çerçeveden, açmak sonsuza kanat…

Safralardan kurtulup kuş gibi hafiflemek…

Haberin Devamı

Akla ters geliyorsa, evet, delirmek demek,

“Ölmeden ölmek” demek, murada ermek demek.

 Mutlu günler dilerim…

 

KOÇ

Sosyal çevre ve arkadaşlık ilişkilerinizden alacağınız destekleri geleceğe yönelik yeni hedefler ve projeler adına belirlemeniz kariyer planlarınız için güzel olacaktır.

BOĞA

İş hayatınızda karşılaştığınız bazı engeller sizleri yorabilir. Geleceğe dair umutsuz bir yaklaşım içerisinde olmayın.

İKİZLER

İlişkilerde önce kendi öz değerinizi karşı tarafa geçirmeniz gereken bazı sorunları fark edebilirsiniz. Çözümleri önce kendi içinizde arayın.

YENGEÇ

Kariyerinizde yolunda girmeyen sorunları büyütmemekte fayda var. Sorunun bir parçası olmak yerine çözümü geliştirmelisiniz.

ASLAN

Gün genelinde yeni aşklar ve sürpriz tanışmalar söz konusu olabilir. Eski ilişkilerinize dair gizli kalmış bazı konuları öğrenebilirsiniz.

BAŞAK

İletişiminiz ve ikna edici üslubunuzla maddi kaynaklarınızı genişletebilirsiniz. Seyahat planlarınızda aksamalar olabilir.

TERAZİ

Yeni fikirleri ile hayatınıza yeni bir oluşum katmak isteyebilirler. Bunların üzerine eğilin ve farklı fikirlere kulak verin.

AKREP

Ruhsal anlamda kendinizi iyi hissedeceğiniz özel bir gün. Aşk hayatınızda ki hoş ve romantik adımlar ruhunuza iyi gelecektir.

YAY

Aşkta bazı taleplere karşı dengeli tavrınızı korumaktan vazgeçmeyebilirsiniz. Yöneticileriniz ile ilgili radikal kararlar verip yüzleşmeyin

OĞLAK

Arkadaş çevreniz ve sosyal yaşamınızda beklenmedik bazı davranış şekilleri sizi gerebilir. Sinirlerinize hâkim olun ve bugün maddi beklentiler içerisinde olmayın

KOVA

Sizi ve bulunduğunuz konumu hafife almak isteyebilirler burada sınırlarınızı dikkatli çizmelisiniz. İletişimde ki başarınız sizi farklı bir noktaya taşıyacaktır.

BALIK

Ofis arkadaşlarınızla aranızda karşılıklı anlayışı ve sınırlarını koruyun. Hâkim olan bazı stres yaratan durumlarında sona erdiğini görebileceksiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları