Kalıcı zayıflamanın lezzetli hali

Zayıflarken sadece sebze çorbası içmek ya da kibrit kutusu kadar peynir yemek zorunda değiliz. Geleneksel ev yemeklerimizle, sevdiğimiz tatları hayatımızdan çıkarmadan da zayıflamak mümkün.

Haberin Devamı

Birçok insanın zayıflamaya karar vermesiyle birlikte düştüğü en büyük yanılgı ‘Tatsız tuzsuz yemekler yemek zorundayım’ düşüncesi. Bu düşünce zayıflama sürecinin sürdürülebilir olmasını engelliyor, verilen kiloların geri alınmasına neden oluyor.

Zayıflarken illaki sebze çorbası, haşlanmış tavuk veya kibrit kutusu kadar peynir yemek zorunda değiliz. Geleneksel ev yemeklerimizle veya sevdiğimiz tatları hayatımızdan çıkarmadan da zayıflayabiliriz. Önemli olan hayatımız boyunca sürdürebileceğimiz bir beslenme alışkanlığı oluşturmak.

Düşünün ki; ev halkı dolmaları, sarmaları yiyor, siz de bir köşede lahana çorbası kaşıklıyorsunuz. İkinci gün ev halkı köfte-patates yiyor, siz hâlâ lahana çorbası içiyorsunuz... Bu böyle nereye kadar devam edebilir ki? Dayanamayıp birlikte yemeye başladığınızda da birkaç gün içinde verdiğiniz kiloyu geri alırsınız.

Haberin Devamı

Muayeneye gelen bir hastamdan bahsedeyim. Kendisi defalarca zayıflama diyetleri yapmış ve sonunda sıvı ağırlıklı beslenme uygulayan bir detoks merkezine başvurmuş. Orada dokuz kilo vermiş. Sonra hızlı kilo kaybı nedeniyle safra kesesinde taş oluşmuş, oluşan taş da pankreas iltihabını tetiklemiş. Hızlı kilo verme kaygısıyla sağlıksız ve sürdürülebilir olmayan yöntemlere başvuran kişiler hem böyle sağlığından olabilir hem de verdiği kiloları fazlasıyla geri alabilir. Bu noktada yapılması gereken, hayatı diyet öncesi ve sonrası diye ayırmadan bir yaşam tarzı oluşturmaktır.

Birçok kişi diyet listelerinden, lezzetsiz yemeklerden bıkmış durumda. Ben de onlara lezzetten kopmaya gerek olmadığını; diyet listesiz, ameliyatsız ve ilaçsız da zayıflamanın mümkün olabileceğini anlatıyorum.

Diyelim ki bir hastam ikindi vaktinde bir ev davetine katılacak. O halde sabah, meyve yoğurt gibi hafif bir kahvaltı yapması gerektiğini ve gitmeden önce bir fincan sütlü kahveyle bir avuç leblebi yiyerek aşırı açlık duygusunu önlemesi gerektiğini bilmeli. O ortama girdiğinde de tabağına düşük kalorili yiyecekleri bolca, yüksek kalorili yiyecekleri tadımlık olacak kadar koyarsa kendisini soyutlamasına gerek kalmaz. İpin ucu kaçtıysa, sonrasında sebze ağırlıklı beslenerek bedeninden ‘özür dileyebilir’.

Haberin Devamı

Bazı alışkanlıklarımızı da değiştirebiliriz. Örneğin, patlıcanı kızartmak yerine fırında pişirebilir, kuru fasulyeyi pilavsız da yiyebilir, işlenmiş gıdalar olmadan yaşayabiliriz.

‘‘MEĞER BEN BİR YEME CANAVARIYMIŞIM’’

Hastalarımdan en sık aldığım geri bildirimlerden biri de artık eskisi gibi düşünmeden ve acıkmadan yemiyor olmaları. Bir hastam bir oturuşta 12 kişilik iskender yediğini anlatmıştı. Yeme konusundaki davranış bozukluğunu değiştirdiğimizde istediği sonuçları aldık.  Bana “Meğer ben bir yeme canavarıymışım” demişti. Benzer çok vaka gördüm. Böyle büyük bir değişimi ancak kişinin yeme davranışı üzerine çalışarak, beslenme eğitimiyle birlikte sürdürülebilir bir yaşam biçimi oluşturmasını sağlayarak kazanabiliriz. Kişiyi hayattan koparan diyet listeleri ya da detokslarla değil...

Haberin Devamı

Kalıcı zayıflamanın lezzetli hali

DOYURUCU VE LEZİZ KABAK (4 kişilik)

NE LAZIM?

- 3 adet kabak
- 2 adet yumurta (çırpılmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Biraz tuz
- 1 yemek kaşığı çörekotu
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 çay bardağı rendelenmiş dil peyniri

NASIL YAPARIM?

- Kabakları yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Ayrı bir kapta çörekotu, susam, karabiber ve tuzu zeytinyağıyla karıştırın.
- Kabakları bu karışıma bulayın ve fırın tepsisine dizin. Çırpılmış yumurtaları üzerine sürün.
- 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 7 dakika kadar pişirin.
- Sonra üzerine rendelenmiş peynir ekleyerek kızarana kadar tekrar pişirin.

Kalıcı zayıflamanın lezzetli hali

TOK TUTAN KAVUNLU SMOOTHİE (2 kişilik)

NE LAZIM?

- 1 adet ince dilim kavun (100 gr)
- 100 ml yoğurt
- 100 ml su
- Bir tutam nane
- 1 tatlı kaşığı çiya tohumu

Haberin Devamı

NASIL YAPARIM?

- Tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin. Soğuk servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları