Her şeye yakışan şifa kaynağı ceviz

Ceviz, pancar ezmesinden pazı yemeğine, elmalı kekten pudinge mutfağımda pek çok tabağın önemli bir parçası. Çok iyi bir antioksidan ve omega-3 kaynağı olan bu yemişin sağlığa faydaları da saymakla bitmiyor.

Haberin Devamı

Cevizin mutfağımızda kullanım alanı öyle çok ki... Tatlı ihtiyacımızı gidermek için kuru incirle birlikte yiyebilir; süt ve muzla blender’dan geçirip bu cevizli smoothie’yi şahane bir ara öğüne çevirebiliriz. Ceviz, mide boşalma süremizi uzatan ve daha çabuk acıkmamızı önleyen sağlıklı yağ kaynaklarından biri.

Kuruyemiş olarak veya salatalarda, yemeklerde kullanabiliriz. Ben cevizli zeytin salatasını çok seviyorum mesela. 10’ar tane siyah ve yeşil zeytini çekirdeklerini çıkardıktan sonra doğruyorum. 5 bütün cevizi küçük parçalar halinde doğruyorum. 1 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım limonun suyu, kekik, pul biber ve sumakla bir sos hazırlayıp üzerlerine gezdiriyorum. Kahvaltılara çok yakışan bir tarif bu... Kuru börülce salatasına katmayı da seviyorum. Sizler de denemek isterseniz 4 yemek kaşığı haşlanmış kuru börülce, 2 yemek kaşığı doğranmış turşu (çeşidi size kalmış), doğranmış 2 tam ceviz ve ince ince kıydığım marul, roka ve maydanozu harmanlıyorum. Limon suyu ve zeytinyağlı sosla güzelce karıştırıp servis ediyorum.

Haberin Devamı

Cevizli ıspanak salatası da çok leziz. Bebek ıspanaklar, doğranmış maydanoz ve bol cevize biraz lor peyniri, biraz da nar ekliyorum. Sosunuysa nar ekşisi ve zeytinyağıyla yapıyorum. Pancar ezmesinden pazı yemeğine, elmalı kekten pişmeyen pudinge mutfağımda pek çok tabağın önemli bir parçası ceviz...

Tatlılar için de elim sık sık ona gidiyor. Cevizli-elmalı ara öğün topları mesela... 1 kırmızı elmayı soyup rendeliyorum, 6 adet dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 tatlı kaşığı tarçın ve 1 tatlı kaşığı pekmezle karıştırıp ceviz büyüklüğünde top şekli verip sofraya getiriyorum.

Evet, ceviz, içine girdiği her şeye lezzet katıyor ama fazla tüketiminin bize yağ olarak döneceğini unutmayın. Biraz da faydalarına bakalım... Magnezyum, demir, sodyum, potasyum, çinko gibi mineraller, C ve B vitaminleri içeriyor; bu vitaminler sayesinde çok iyi bir antioksidan. Aynı zamanda da iyi bir omega-3 kaynağı olan ceviz kalp sağlığımızın korunmasına yardımcı oluyor, vücuttaki iltihabı önlüyor. Kötü kolesterolü düşürmede de etkili. Düşük karbonhidrat yüzdesi nedeniyle kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutması, şeker hastaları için de oldukça önemli bir ayrıntı. Ayrıca uyku sorunu yaşayanlara iyi geliyor; beyin sağlığımızı korumamıza yardımcı oluyor. Dahası var: Alzheimer, kanser gibi hastalıkları önleyici etkisi olan ceviz, yüksek oranda folik asit ve demir içerdiğinden hamileler ve çocukların da yemesi gereken bir yiyecek.

Haberin Devamı

Cevizli ıspanak salatası çok leziz. Bebek ıspanaklar, maydanoz, lor peyniri, biraz nar  ve bolca ceviz...

 

Yazarın Tüm Yazıları