Her hali nefis

Pazıyı tavukla da çok yakıştırıyorum, mantarla da... Kimi zaman yoğurt ve cevizli mezesini yapıyorum, öyle doyurucu oluyor ki... Sağlıklı ve hızlı şekilde zayıflamak isteyenler pazıyı çiğden salatalarına katabilir veya kurubaklagilli çorbasını pişirebilir.

Haberin Devamı

Çorbasından sarmasına, böreğinden sulu yemeğine kışın favori sebzelerinden biri de pazı. Kış aylarında mutfağımdan eksik olmuyor. Özellikle etli sarmasını çok sevdiğimden sık sık yapıyorum ama kalorisini dengelemek adına iç harcını bir kahve fincanı kadar bulgur, bol yeşillik, soğan ve kıymayla hazırlıyorum. 5 sarmanın yanında bir kâse yoğurt ve salatayla çektiğim lezzetli ve sağlıklı ziyafet beni mutlu ediyor. Çocuklarımın canı börek çektiğinde de böreğin yüksek kalorili kısmı olan yufkayı daha az, pazılı harcını daha bol kullanıyorum. Doğranmış pazıyı lor peyniri, baharat çeşitleri, yumurta ve yoğurtla bir kapta karıştırıyorum. Bir adet yufkayı parçalayıp fırın kabına koyduktan sonra bu karşımı üzerine döküp fırınlıyorum. Biraz piştikten sonra üzerine az yağlı kaşar peyniri ve çörekotu serpiyorum, peynirler eriyip kızarana kadar yeniden fırına... Yanında koca bir bardak ayran ve salatayla öyle güzel oluyor ki, çocuklarımın vazgeçilmez böreği bu...

Haberin Devamı

Her hali nefis

Bazen de mantarlı pazı kavurma yapıyorum. 10 büyük boy mantarı ve 1 büyük soğanı doğrayıp 1 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyorum. Mantarlar suyunu çekince doğranmış, yarım demet pazıyı, tuz ve pulbiberi ekliyorum. Siz dilerseniz üzerine yumurta da
kırabilirsiniz.

Bir de tok tutan, pazılı tavuk köftesi tarifim var. Bunun için yarım kilo derisiz tavuk kıymayı, 1 soğanın rendesi, 1 yumurta, az tuz, karabiber, kırmızıbiber ve 1 yemek kaşığı yulaf kepeğiyle yoğurup köfteler yapıyorum. Yağlı kâğıt serdiğim fırına atıyorum, üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Bu yemeğin pazısı, sosunda... Sos için bir tencereye, ince küçük küçük doğradığım 1 soğanı koyup 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavuruyorum. Soğanlar şeffaflaşınca üzerine doğranmış yarım kilo pazıyı koyup biraz kırmızıbiber serpiyorum. Servis için tabağa bu sosu koyuyorum, üzerine köfteler, onun üzerine sarımsaklı yoğurt... Azıcık kuru nane serpince tadı daha da katlanıyor.

Haberin Devamı

İNSÜLİN DİRENCİNİZ VARSA...

Pazının isterseniz çorbasını, isterseniz ana yemeğini, isterseniz de boranisini yiyebilirsiniz; hepsini öneriyorum. Sağlıklı, kalıcı ve hızla zayıflamak isteyen sevgili dostlarıma pazıyı mümkün oldukça az yağlı yemelerini hatta salatalarına katmalarını tavsiye ederim.

Pazının lif oranı yüksek; A, C, K vitaminleri ve folik asit bakımından da zengin. Aynı zamanda iyi bir demir, magnezyum ve kalsiyum kaynağı. Kolay sindirilebilir olduğu için hazmı kolaylaştıran bir etkisi var. Tuvalete çıkmakta zorlanan hastalarıma kışın mutlaka pazıyı öneriyorum, ister çiğ olarak salatalarında, isterlerse de ana yemek olarak... Özellikle insülin direnci ve diyabet gibi sağlık sorunları yaşayanlar mutlaka beslenme programına pazıyı dahil etmeli. İyi bir kalsiyum kaynağı olan bu koyu yeşil yapraklı sebzenin menopoz dönemindeki kadınların ve büyüme-gelişme çağındaki çocukların kemiklerinin güçlenmesine ve korunmasına yardımcı olduğunu da ayrıca belirteyim.

Haberin Devamı

PAZILI KURUBAKLAGİL ÇORBASI
(2 kişilik)

Her hali nefis

NE LAZIM?

250 gr kuşbaşı et (yağsız, çok küçük doğranmış)

1/2 su bardağı nohut

1/2 su bardağı kuru fasulye

1/2 su bardağı aşurelik buğday

1 büyük soğan

1/2 demet pazı (ince doğranmış)

1/2 yemek kaşığı domates salçası

1/2 yemek kaşığı biber salçası

Tuz

NASIL YAPARIM?

Kuru fasulye ve nohudu akşamdan ıslatın, sabah suyunu dökün.

Düdüklü tencerede eti soğanla birlikte yumuşatın, salçasını ilave edin, üzerine 6 bardak kadar su koyun.

Islattığınız kuru fasulyeyi, nohudu, aşurelik buğdayı ve tuzu ekleyin, düdüklü tencerede 25 dakika pişirin.

Piştikten sonra üzerine ince doğradığınız pazıları ve karabiberi ekleyerek bir taşım daha kaynatın.

Haberin Devamı

CEVİZLİ PAZI MEZESİ
(2 kişilik)

Her hali nefis

NE LAZIM?

1 demet pazı

2 soğan

2 su bardağı süzme yoğurt

3 diş dövülmüş sarımsak

1 çay bardağı dövülmüş ceviz

Zeytinyağı

Tuz

NASIL YAPARIM?

Pazının saplarını kesip ince ince, soğanları da yemeklik doğrayın. Zeytinyağını tavada ısıtıp soğanları kavurun.

Soğanlar şeffaflaşınca pazıyı ilave edip yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğumaya bırakın. Yoğurt, ince kıyılmış sarımsak ve iri çekilmiş cevizi karıştırın.

Pazıya ilave edip iyice karıştırın. Üzerine ceviz serpip servis edin.

 

Yazarın Tüm Yazıları