Güçlü bir bağışıklık için...

Hava soğuyor, kış aylarına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Ancak bu mevsim ne yazık ki beraberinde hastalıkları da getirebiliyor. Gecelerin uzun olması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsizlik tetikleyici unsurlar... Bu aralar mevsimsel hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı yükseltmek herkesin önceliği. Benim de şifalı çorbadan altın süte bünyemize güç verecek tarif ve önerilerim var.

Haberin Devamı

Kış aylarında soğuk algınlığı, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonları ön plana çıkarken haliyle bağışıklık sistemimizi nasıl ayakta tutacağımızı merak ediyoruz. Bağışıklık sistemi kompleks bir yapıda olduğundan onu güçlendirmenin tek bir yolu ve çözümü yok. Güçlü bir savunma mekanizması için dengeli bir beslenmenin yanında sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, aktif ve hareketli bir yaşama sahip olmak birçok hastalıktan korunma konusunda adeta bir kalkan görevi görür. Etkili olmayacağını düşündüğümüz küçük sağlıklı alışkanlık değişiklikleri bile bağışıklığımız için büyük katkılar sağlar.

◊ Yeterli ve dengeli beslenme: Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ilk maddesi dengeli ve yeterli beslenmeden geçer. A, C, E gibi antioksidan vitaminleri içeren yumurta, süt, yoğurt, kefir, balık, koyu yeşil sebzeler (ıspanak, tere, roka, maydanoz, brokoli, yeşil biber vb.) öğünlerinizde olsun. Özellikle lahana yüksek lif oranına sahiptir ve polifenoller, kükürt bileşikleri dahil olmak üzere güçlü antioksidanlar içerir. Beyaz ve karalahanayı, beyaz lahanın çok sevdiğimiz turşusunu, kışın beslenme düzenimize muhakkak eklemeliyiz. Somon, taze ton balığı, sardalya, ringa, uskumru gibi balıklar; kuruyemiş ve yağlı tohumlardan ceviz, badem, keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yerfıstığı, fındık gibi besinler porsiyon kontrolü yaparak tüketilmeli. Aksi halde kış mevsiminde iştahı azaltan kolesistokinin hormonu baskılanacağından bu, fazla yemeye ve kilo almaya da sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

◊ Uyku: Sağlıklı bir uyku düzeni, bağışıklık sisteminin doğru bir şekilde çalışmasını sürdürmesi için destek oluşturur. Savunma sisteminde görevli olan bağışıklık proteinlerinin üretiminin sistematik bir şekilde devam etmesi için de yeterli uyku gerekli. Bununla birlikte uyku esnasında bağışıklık sisteminde meydana gelen sitokin artışı gibi gelişmeler, savunma sisteminde antijenleri tanıma, doğru antijene doğru savunma yanıtını geliştirme gibi fonksiyonları da güçlendirmiş olur.

Güçlü bir bağışıklık için...

Haberin Devamı

◊ Hareket: Düzenli bir şekilde yapılan egzersiz, vücuttaki iltihabı azaltır, zararlı organizmalarla savaşan hücrelerin yenilenmesini sağlar. Yapmaktan hoşlandığınız, düzenli bir şekilde sürdürebileceğiniz herhangi bir sporu haftada en az 150 dakika olacak şekilde yapabilirsiniz. Tempolu yürümek, koşmak veya bisiklete binmek gibi aktiviteler bunlardan biri olabilir.

◊ Sıvı tüketimi: Susuzluk baş ağrısına neden olabilirken, fiziksel performansı, odaklanmayı, ruh halini, sindirimi, kalp ve böbrek fonksiyonlarını olumsuz biçimde etkileyebilir. Bunlar vücudu hastalıklara açık hale getirir. Bu noktada önemli olan, su içmek yerine, çay, meyve suyu, kahve veya yüksek miktarda şeker içeren diğer içecekleri tercih etmemektir.

Haberin Devamı

◊ Alkol ve sigara: Yüksek miktarda ve sık tüketilen alkol, bağışıklık sisteminin uyum içinde çalışmasını etkiler. Sigara da içerdiği pek çok zararlı kimyasal madde sebebiyle çeşitli sağlık problemlerine neden olur. Sigara dumanının da solunum yolları üzerinde olumsuz etkileri vardır.

ŞİFA DEPOSU ÇORBA (2-3 KİŞİLİK)

Güçlü bir bağışıklık için...


NE LAZIM?

◊ 1 kereviz (mümkünse biraz sapıyla birlikte)

◊ 1 havuç

◊ 2 dal pırasa

◊ Tuz, kimyon, karabiber, zerdeçal

◊ 1 yemek kaşığı zeytinyağı

◊ 500 ml kemik suyu

◊ 500 ml su

NASIL YAPARIM?

◊ Sebzeleri küp küp doğrayın.

◊ Zeytinyağı ve kerevizin sapı hariç tüm sebzeleri kemik suyu ve su karışımında baharat çeşitleriyle kaynatın.

◊ Altını kapatmaya yakın kereviz saplarını da ekleyin.

◊ 2 dakika sonra altını kapatıp zeytinyağını ekleyin.

 

Haberin Devamı

KIŞ TÜRLÜSÜ (2 KİŞİLİK)  

Güçlü bir bağışıklık için...

NE LAZIM?

400-500 gr tavuk göğsü

1-2 diş sarımsak

Karabiber

1 soğan

1 kereviz

1 orta boy patates

1 havuç

2 avuç ıspanak

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Limon ve portakal suyu

NASIL YAPARIM?

Tavuk göğsünü küp küp doğrayın.

Üzerine 1-2 diş sarımsak, biraz limon suyu ve karabiber ekleyerek harmanlayın. Hazırladığınız bu karışımı tencerenin en altına dizin.

Üzerine halka şeklinde doğradığınız soğan, kereviz, patates ve havucu ekleyin.

Kısık ateşte pişmeye yakın üzerine 2 avuç ıspanak ilave edin. Piştikten sonra altını kapatın.

Üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, tuz, limon ve biraz portakal suyu ilave ettikten sonra servis edebilirsiniz.

 

Haberin Devamı

ALTIN SÜT (1 KİŞİLİK)

Güçlü bir bağışıklık için...

NE LAZIM?

1 su bardağı süt

1 çay kaşığı zerdeçal

Bir tutam karabiber

1 çay kaşığı bal

1 çay kaşığı zencefil

Bir tutam tarçın

NASIL YAPARIM?

Sütü cezveye koyup ocağa alın.

Bal ve tarçın hariç tüm baharatı ilave edip karıştırın.

Kaynama noktasına gelince ocaktan alın.

İçme ısısına gelince balı ekleyin. Üzerine tarçın serperek içebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları