Faruk Saraç: Hem kıyafetin hem de yüreğin şık olmalı

Türkiye’nin ilk erkek modacılarından Faruk Saraç ile Bodrum’da yerleştiği malikanesinde oğlu ve markanın yeni nesil patronu Orhun Saraç ile buluştuk. İşte Cumhuriyet’in 100. yılı şerefine defile hazırlığında olan ünlü modacıyla sohbetimizden anekdotlar...

Haberin Devamı

MODA TARİHE SAHİP ÇIKIYOR

1981 yılında kurduğu butikle moda dünyasına atılan Faruk Saraç bugün sektöründe 40 yılı geri bırakmasına rağmen moda tutkusundan hiçbir şey kaybetmemiş. Markanın yönetimini İtalya’da moda eğitimi alan oğlu Orhun Saraç’a bırakan Faruk Saraç geçmişte Aya İrini Kilisesi’nde organize ettiği Padişah’ın Esvabı ve Atatürk’ün 125. Yaşı şerefine Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlediği tarihi defilelere bir yenisini eklemek üzere.

Faruk Saraç: Hem kıyafetin hem de yüreğin şık olmalı

Cumhurbaşkanımızın da kıyafetlerini tasarlayan, eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’den Ricky Martin’e kadar dünyadaki birçok ünlü politikacı ve sanatçıyla çalışan Saraç “Moda tarihe her zaman sahip çıkmıştır. Hazırlıklarını sürdürdüğüm Cumhuriyetimizin 100. yılı defilesiyle bunu tekrar gözler önüne sereceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ATATÜRK HAYALİ

Hayatındaki en büyük sermayeyi tecrübesi olarak nitelendiren Urfa doğumlu Saraç “Yaşamımda sezgilerim her daim yol gösterici olmuştur. Tecrübe, azim ve merhamet ise her daim hayatımın merkezindeki kavramlar oldu. Kişiler sadece kıyafetleriyle değil, yürekleriyle, beyinleriyle de şık olmalı. Merhameti olmayana hiçbir tasarım yakışmaz” diye konuştu.

Faruk Saraç: Hem kıyafetin hem de yüreğin şık olmalı
Orhun Saraç - Faruk Saraç - Arda Sayıner

Hayatında en çok giydirmek istediği kişiyi sorduğum da ise şu cevabı aldım: “Atatürk döneminde yaşayıp kendisi için tasarım yapabilmiş olmayı çok isterdim. Kendisi 1920’li yıllarda bile içi bordo astarlı iskarpin giyen ikonik bir centilmendi. Atatürk’e atfen düzenlediğim defileler de aslen bu hayalimin bir yansıması.”

Bodrum’a 4 global marka

Hazır Bodrum’dayken İzmir’deki Od Urla’nın kurucusu Osman Sezener’in Kaplankaya’da açtığı aynı isimdeki restoranını ziyaret ettim. Anhinga plajında açılan restoran koyun sakinliği ve butik havasıyla oldukça bütünleşmiş.

Bu arada içinde Six Senses Otel’i de barındıran Kaplankaya projesi adeta Bodrum içinde apayrı bir bölge gibi.

Haberin Devamı

Faruk Saraç: Hem kıyafetin hem de yüreğin şık olmalı

Kapalı duvarlar arkasındaki bu dev tesisteki koylar arası gidip gelmeniz için yapılmış kilometrelerce uzanan asfalt yol bile projeye ne kadar büyük yatırım yapıldığının tek başına kanıtı. Yeni etap villalarının inşaat süren Kaplankaya yatırımcılar kadar her yıl düzenledikleri “Harvest” isimli spiritüel etkinlikle de yabancıların ilgisini çekiyor.

Markanın bağlı bulunduğu Capital Partners’ın COO’su Can Göktaş’tan ise Türk turizm adına güzel bir haber aldım. Türkiye’ye daha önce girmemiş dört global otel markasının 2023’te Kaplankaya’ya yatırım yapacağını öğrendim. 

1989’dan bugüne

İstanbul’a dönüşte ünlü işletmeci Tayfun Topal’ın ustalık eseri diyebileceğimiz Rumelihisarı’nda açtığı yeni balık restoranı Arşipel’i ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Arşi yani Latince’deki Archi ibaresi şef demekmiş, Pel ise Pelagos yani deniz kelimesinden geliyor.

Denizlerin şefi diyebileceğimiz Arşipel’in mekan olarak tarihi ise 1989’da Bodrum’da açılan ilk balıkçılardan biri olarak başlayıp bugün Boğaziçi’ne uzanıyor.

Faruk Saraç: Hem kıyafetin hem de yüreğin şık olmalı

Girişte size karşılayan nostaljik sebze arabası, dev mangallar ve rakı barı oldukça etkileyici.

Hisarın burçlarının gölgesinde, Boğaziçi’nin manzarasına hakim, oldukça büyük, kalabalık etkinlikler için de düşünülebilecek bir mekan olmuş.

Üzeri kırmızı erikle bezeli patlıcanlı meze ve Boston patlıcan içinde pişmiş deniz mahsulleri spesiyali kesinlikle denenmeli.

Tayfun Topal’ı özenerek hazırladığı gayet belli olan, her bir detayıyla yeni bir konsept olarak karşımıza çıkan bu mekân için tebrik ediyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları