Altan Tanrıkulu

Hababam olmasa!

14 Aralık 2013
BEN Hababam Sınıfı’nı seyrederek büyüdüm..

Akılları hiçbir zaman derste olmayan, öğretmenlerine yaptıklarını bırakmayan, dersleri kırmak için türlü numaralar yapan kahramanlarımdı onlar.. İdeal öğrenci değillerdi belki ama hepsinin kalbi pırıl pırıldı.. Bize “temiz kalpli” olmayı öğrettiler.. Küfürsüz güldürmeyi başardılar.. Hababam benim için bir dönemin simgesiydi. F.Bahçe bir aydır maçlarına Hababam müziğiyle hazırlanıyor.. Seyircilerin, futbolcuların, hatta yöneticilerin çoğu bilmiyordur bu müziğin çalınma nedenini.. Belki sadece bir nostalji olarak görüyorlardır.. Ama bilsinler ki Hababam F.Bahçeli’ydi.. Ve o ruh; bu kez ekranlarda değil çimlerin üzerinde sahne almaya başladı..
Çok egoist iki yıldızı var Hababam’ın.. Biri Nijeryalı, diğeri Senegalli.. İkisi de ekstra oyuncular.. Çok önemli özelliklere sahipler.. Tek başına maç alırlar.. Ama çok egoistler.. Hiç söz dinlemiyorlar.. İlla kulübedeki hocalarından fırça yiyecek, yanındaki arkadaşını kızdıracak pas vermemezlik içine girecekler..

Bencillik..
Akhisar karşısında çok rahat oynadı F.Bahçe.. Belki de bu yüzden Hababam gibi orta sahasız mücadele etmeyi sevdiler.. Şener Şen gibi, tribündeki dişi ağırlığa gösteri yapmak ihtiyacı duydular belki de.. Gol atıp, milyonlarca kadının isimlerini haykırmasını beklediler.. O yüzden bencillikleri üst düzeydeydi.. Kuyt bile çalışkanlığına karşın vurmaması gereken yerlerde vurdu.. Cristian’a bırakması gereken penaltıyı kullandı.
Kırmızı kart Akhisar’ın direncini yıktı.. Buna karşın 15 haftadır Fenerbahçe’nin bu lige getirdiği yeniliği, hücum iştahını, pozitif futbolunu, maça asılmasını konuşmamak ayıp olur.. Fenerbahçe’yi başka alanlarda konuşmaya, sürekli yıpratmaya çalışmak başta UEFA olmak üzere birçok kişinin kalkanı.. Girişteki hatırlatma da onlar için.. Hababam Fenerbahçeli’ydi.. Ve hepsi temiz kalpliydi.. Yüreklerini sahaya koyan, Avrupa’da yarı final oynayan, 15 haftada uzak ara yapan bu çocukların hakkını vermek için ne yapmaları gerek.. Toplu halde okulu kırmalarını mı istiyorsunuz?

MAÇIN İYİSİ

Golleri ve asistleriyle Emenike ve Sow..

Yazının Devamını Oku

Biliç'in sözleri

8 Aralık 2013
BEŞİKTAŞ maçından sonra basın toplantısındayız..

Biliç soruları yanıtlıyor.. “10 kişi kalmış rakibinize karşı neden gol atamadınız ve bu kadar pasif oynadınız”, diyor bir arkadaşımız.. Hırvat futbol adamı, “Fenerbahçe karşısında topu yere indirdiğimizde etkili olduk.. Ama onlar fiziksel üstünlüklerini kullanmaya başladıkları zaman bizi ezdiler.. Fenerbahçe fiziksel kapasite olarak bu ligin en iyi oyuncularından kurulu” yanıtını verdi..
Açık yürekli ve net bir açıklamaydı bu.. Fenerbahçe’nin ligde neden bu kadar öne fırladığının net yanıtıydı.. Topu havaya kaldırınca, kanat ortaları etkili gelince rakibin iki çözümü kalıyor.. Ya faul yapacaksınız ya da top size geçtiğinde akıllı paslarla Fenerbahçe’nin zayıf savunma anlayışını cezalandıracaksınız..
Maçın başı Rizespor’un istediği gibi şekillendi.. İlk üç atakta gol geldi.. Fark artabilirdi.. Kweuke’nin kaçırdığı gol maçın kader anıydı.. Cernat 60 dakikanın ardından oyundan düştü.. Kweuke sakatlandı.. Rizespor beraberlik için oynadı.. Cristian, golü, asisti ve organizatörlüğü ile geçen yılki performansına yaklaştı.

YANAL’IN BAŞARISI
Maçtan önce Bayern’in 7-0 kazandığı karşılaşmayı seyrettim.. Ribery tarzında bir oyuncusu yok Fenerbahçe’nin.. Bu ligi domine eden takım olmasına karşın kazandığı birçok karşılaşmayı kaybetme noktasına getirdi.. Öne geçse bile oyun anlayışı, disiplini ve ciddiyet açısından Bayern’in çok gerisinde.. Kuyt, Alves, Gökhan, Egemen biraz daha ciddi oynuyorlar.. Mehmet Topal çok formda.. Sow ve Emenike çok büyük güç.. Ama bunu bencillikleriyle olumsuza çeviriyorlar.. Takım için oynamaktan çok skora adlarını yazdırma peşindeler..
Fiziksel kapasitesi yüksek oyuncuların varlığı önemli.. Buna ek olarak Yanal’ın taktik hamlelerini de göz ardı etmemek gerek.. Dün olduğu gibi atılan birçok golün ardında kulübeden gelen isimler varsa bu teknik adam başarısıdır..

Yazının Devamını Oku

Benim yıldızım C.Ronaldo..

7 Aralık 2013
GELENEKTİR; yılın son ayında ödüller dağıtılır.. En iyiler belli olur.. Tartışmalar yaşanır..

Sonunda “Dünyanın En İyi Futbolcusu” ödülünü alır, diğerleri bir yıl sonrayı bekler..
FIFA Başkanı Blatter kendi adayının Messi olduğunu söyledi.. Drogba “Afrika’nın En İyisi” oldu.. Ribery UEFA tarafından “Yılın En İyisi” seçilmişti.. Juventus’lu Pogba Golden Boy ödülünü aldı ve “Yılın En İyi Genç Oyuncusu” seçildi.. Şimdi gözler artık bir klasik haline gelen Golden Ball’da..
Bu önemli ödüle aday gösterilen 23 isim var.. Dünya yıldızları için herkesin görüşü farklı olabilir.. Büyük ihtimalle ödül C.Ronaldo’ya gidecek gibi.. Ödülü alsa da almasa da bana göre dünyanın en iyi futbolcusu Cristiano..

Messi’den üstün yanları

Messi’ye oranla üstün yönleri var Portekizli’nin.. Kanatları çok etkin kullanıyor.. Savunmaya daha çok katkı yapıyor.. Her iki ayağıyla uzaktan şut atabiliyor.. Harika bir zamanlaması ve çok iyi kafa vuruşları var.. Tam bir duran top ustası.. Maçların sıkıştığı anlarda inanılmaz goller atabiliyor.. Messi gibi 7-8 oyuncu çalımlamıyor belki.. Ama daha bitirici anlarda sahne alıyor..
2014 Dünya Kupası elemelerinde Portekiz’in oynadığı 10 maçta da forma giymiş.. 8 golü var.. Play-off’ta sergilediği inanılmaz performans hala akıllarda.. Stockholm’de 3 gol atarak Portekiz’i Brezilya’ya taşıdı Cristiano..
Şampiyonlar Ligi’nde tüm zamanların rekorlarını birer birer kırıyor.. Bir yıl içinde bu kupada en çok gol atan oyuncu oldu.. Bu sezon 4 maçta 8 gol attı.. Geçen sezon 12 maçta 12 gol kaydetmişti.. Bu kadar üst düzey bir turnuvada, üst düzey rakiplere karşı 16 maçta 20 gol..

Yazının Devamını Oku

Benim yüzümden mi?

5 Aralık 2013
FEDERASYON’un başında, yakın zamana kadar büyük bir kulübü yöneten Yıldırım Demirören var..

Tüm kulüplerin sorunlarını, mali açmazlarını, tribünlerdeki kaçışı çok iyi bilir Yıldırım Bey.. 6 yabancı kuralını, gençlerin daha çok süre almasını, Türk oyuncuların yerlerinin garanti olmasını en çok savunan isimlerden biriyim.. Ama tüm bunları yaparken doğru formatlar peşinde koşmalısınız.. Galatasaray ilk gün elenebilirdi.. Fenerbahçe, Trabzon ve Gaziantep elendi.. Evet, kupada zayıf takımların başarı öyküsü yazması herkesin hoşuna gider.. Ama sen milyon Eurolar döktüğün ve lig boyunca bir-iki maç şans tanıdığın yabancıları oynatacak kupa maçı da bulamazsan ne olacak? Kurtuluş; formatı değiştirmekte.. Mutlaka ve mutlaka tüm takımlar Eylül’de başlamalı kupaya.. UEFA’nın yaptığı gibi son 5 yılın puanları kıstas alınarak eşleşmeler yapılmalı.. İki turun ardından grup maçlarına geçilmeli.. Belki de son 24 takım arasında Euroleague yapısına benzeyen ve sonu Final Four’la biten bir “gala” olmalı.. Kupayı gerçek anlamda bir “şov organizasyonuna” dönüştürmezseniz izleyicisi, ilgileneni kalmayacak.. Yayıncı mutsuz, sponsor mutsuz olacak..

Onur’a geç kalmışız

Tüm bunlar “burnu büyük” oynayan lidere ders veren Engin İpekoğlu yönetimindeki Fethiyespor’un müthiş başarısını gölgelemez tabii.. Onur Okan bu takımın kaptanı, 10 numarası.. 29 yaşında.. Ve bu seviyede kalmış.. Şaşırdım, üzüldüm.. Üç Büyükler’de geniş kadroya girer, diğerlerinde banko oynar.. Attığı gol harika oyunun karşlığıydı..
Salih Fenerbahçe’nin 48 numarası.. Umudu.. Geleceği.. Birçok çocuğun rüyasını süsleyen bir şans yakaladı.. Dondurucu soğuğa karşın tribüne gelen tarafarlar ondan gol, asist ya da iyi futbol bekliyordu.. Fenerbahçe golü 48 numarayla buldu.. Ama rakip takımın 48 numarasıyla..
Pogba Juventus’un gözdesi.. Bu sezon çok kritik goller attı, asistler yaptı.. Oyunun iki yönünü oynuyor.. Fransız Milli Takımı’nın bankosu.. Temmuz’da U-20 Takımı’nın kaptanı olarak şampiyonluk yaşadı.. Bir tarafta Pogba.. Bir tarafta Salih.. Bizim en iyi golcümüz Burak.. En iyi oyuncumuz Arda.. En önemli gencimiz Salih.. Yetenek çok, çalışmayı, gelişmeyi istemek yok.. Acaba neden yarınki kura çekiminde yokuz, neden büyükler birer birer dökülüyor dersiniz.. Neden.. Benim yüzümden mi?

MAÇIN İYİSİ

Tekniği, oyun görüşü ve nefis golüyle Onur..

MAÇIN KÖTÜSÜ

Yazının Devamını Oku

Alnınızdan öpüyorum

1 Aralık 2013
BİR derbi hayal etsem, içinde futbol olan..

Kalite olan, bilinmezler olan, kırmızılar olan, goller olan.. Bir derbi hayal etsem; hakeminin dahil herkesin kazanmak için ter akıttığı.. Ve bir derbi hayal etsem; kombinesi olup da maça gitmeyeni büyük ikramiyeyi kaçırmışcasına üzen..
Hatalar vardı.. Yanlışlar vardı.. Geç yapılan hamleler vardı.. Ama dogrular o kadar fazla, güzellikler o kadar çoktu ki, hiç bitmesin istedim maç.. Hiç çalmasın son düdük dedim..
Olcay’ın golü Beşikaş’ı rahatlatmışken, Emenike dengeledi oyunu.. Ardından inanılmaz bir tempoya büründü maç.. Almeida çok iyiydi.. Sadece golleri ev asistiyle değil, tek santrfor oynayan bir takımın nasıl ileri taşınacağının da dersini verdi Ronaldo’nun partneri. Fernandes olsa da olur Beşiktaş için olmasa da.. Olcay ve Oğuzhan’ın çabasını görünce insan üzülüyor.. Bir takımın yatırımı maddi açıdan bir oyuncuya, saha içinde yükü başka oyunculara.. Adalet olmazsa yarış da bir yere kadar sporda..
Fenerbahçe’de Emenike var artık.. Alper var.. Ve iyi ki Topal var.. Bir tarafta Raul diğer tarafta Topal.. Yazık.. Sadece yazık.. O kırmızı hayallerimdeki derbinin gölgesi oldu.. Kırmızı olur.. Sertlik olur.. Ama kasıt olmaz..

PENALTIYI GÖREMEDİ
Bravo Caner.. Son ana kadar maçtaydın.. İstedin, çabaladın.. Ama ne olur artık hakemle az konuş.. İnan taraftar bile kızıyor bu yüzden sana..

Yazının Devamını Oku

Kilit isimler Alper ve Tolga

30 Kasım 2013
Bu akşam derbi var.. Fenerbahçe, kendisine ters gelen Beşiktaş’la oynayacak..

Favori olan, lider olan, kadro avantajı bulunan, ev sahibi konumundaki takım Fenerbahçe..
Kim kazanır, diye sorarsanız yanıt basit: Galatasaray gibi oynarsa Beşiktaş ağır yenilgi alır.. Dengeli oynarsa Fenerbahçe’yi zorlar.. Stratejisini iyi kurar, Fenerbahçe’nin savunma zaaflarını değerlendirirse Beşiktaş galip ayrılır Kadıköy’den..
Maçın oyuncusu için iki adayım var.. İlki Tolga.. Eray’ın Real Madrid performansı akıllarda.. Onur’un Kadıköy’deki maçlarda nasıl oynadığı da.. Tolga da Onur kadar önemli bir kaleci.. Gününde olur, maça iyi başlarsa Fenerbahçe zorlanır..
İkinci isim Alper Potuk.. Orta sahadan dikine kaleye gidebilen, Fenerbahçe’nin hızlı hücumcularının arkasından tehlike yaratan bir isim.. Sezon başından beri çok gayretli.. İyi işler yaptı.. Penaltı kazandırdı, asist yaptı, gol attı, çok faul aldı.. Ama tek başına bir maça damga vuramadı henüz.. Beşiktaş maçı Alper’in maçı olabilir.. Olmalı da..

YANAL BERABERLİK İSTEYEBİLİR

Fenerbahçe’nin kazanması ligin görünümünü netleştirecek.. Yarış daha çok ikincilik mücadelesine dönecek.. Galatasaray’ın sorunları ortada.. Beşiktaş bu kadroyla 10 puanı kapatacak gibi durmuyor.. Trabzonspor ligde çok istikrarsız.. Kasımpaşa ve Sivasspor’un ikinci ‘Bursaspor’ hamlesi yapması da kolay değil..
Fenerbahçe, Beşiktaş’ı yenmek için oynar mı, onu bilmem.. Ersun Yanal, bu maçı kaybetmeden bitirme düşüncesinde olabilir.. Az pozisyonlu bir maç, rakibin üzerine fazla saldırmayan bir Fenerbahçe izleyebiliriz bu akşam..

Yazının Devamını Oku

Görünür ol Oğuzhan..

26 Kasım 2013
ALİ İsmet Ural’la birlikte izledik maçı.. Sıkıcı başladı.. Tempo düşüktü..

Beşiktaş taraftarının olmaması da etkilemişti iki takımı.. Konya çok rahat görmüş olacak ortamı.. Fazla adamla Beşiktaş’ın üzerine gitmeye başladı.. Az adamla yakalandı 26.dakikada.. Oğuzhan’a top geldiğinde Ali İsmet, “Ver sağa” dedi.. Top Gökhan’a gelince de, “Arka direğe” diye ekledi.. Baktık ki Bilic de oyuncularından aynı şeyi yapmasını bekliyor.. Doğrular; zaman kaybetmeden, rakibe toparlanma izni verilmeden yapılınca da seyredilmesi keyif veren goller çıktı ortaya..
Olcay’ın vuruşu bir takım golüydü.. İkinci gol, harika paslaşmalar ürünüydü.. Almeida’dan nasıl yararlanmak gerektiğini gösterdi Gökhan’ın asisti.. Üçüncü gol “one man show”du.. Nazar değmesin Oğuzhan çok yetenekli ve yüksek futbol zekasına sahip bir genç.. Tek eksiği zaman zaman ortadan kaybolması.. Takımın ihtiyacı olduğu anlarda daha fazla top almalı.. Sorumluluk sürelerini yükseltmeli.. O zaman Milli Takım için de vazgeçilmez olur..
Veli ve Almeida da iyiydi.. Ama alkışların büyüğü Gökhan’a.. İlk iki goldeki üretkenliği rakibi bitirdi.. İkinci yarıdaki gereksiz çalım denemeleri ve boş yakaladığı bir topu Almeida’ya aktaramaması üzerinde çalışmalı.
Cumartesi, lideri yenmeye gidecek Beşiktaş.. Ligin gözü bu maçta olacak.. Beşiktaş’ın kazanması için, ilk yarıda üç golü buldukları 15 dakikalık futbolu en az 70 dakika oynamak.. İyi paslaşarak atağa çıkmak.. Savunmada boş alan bırakmamak.. F.Bahçe’nin hücum gücü çok yüksek.. Ama Beşiktaş’ın gösterişsiz takım oyunu gollerini de unutmamak gerek..

MAÇIN İYİSİ

İlk yarıda çok iyi oynayan Beşiktaşlı Gökhan Töre..

MAÇIN KÖTÜSÜ

İlk yarıda sahada yokları oynayan Konyaspor onbiri..

Yazının Devamını Oku

Hatada ısrar etme hocam!

25 Kasım 2013
Kayseri’de, Kasımpaşa’da, Bursa’dan sonra yine son dakika golüyle kazandı Fenerbahçe..

Gençlerbirliği ve Eskişehir maçlarını kötü oynarken tek golle bitirdi.. Kaybedebileceği 12 puanı kazanmak elbette bir takım başarısı.. Bir teknik adam başarısı.. Oyunu bırakmamak, kazanma arzusunu rakibe her saniye hissettirmek Fenerbahçe karakterinin olmazsa olmazları.. Yanal’ın Fenerbahçe’si bu açıdan artılarla dolu.. O artılar daha ligin ilk yarısı bitmeden “şampiyon belli” havasına soktu takımı.. Oyuncular dün olduğu gibi, kötü oynayan bir rakip karşısında, erken gelen golle birlikte çok rahatladılar.. Tamamen oyunu kontrol ettiler.. Çok kolay poziyona girdiler.. Alper’le, Webo’yla, Sow’la, Caner’le net fırsatları değerlendiremediler.. İlk yarı biterken Samet Hoca 1-0’a razıydı.. Beklenmedik bir savunma hatası dememek gerek aslında.. Cristian’ın Bursaspor’a 3 yıl önce 2-0’dan kaybedilen maçtan beri yaptığı hatalardan biriydi Diarra’nın golünü getiren..
Caner ve Gökhan çok kolay iki milli maç peşpeşe oynamanın verdiği yorgunlukla diri gözükmediler.. Caner bu sezon en kötü maçını oynadı.. Gökhan asistine karşın arkasına çok adam kaçırdı.. Kuyt temposuzdu.. Hücuma fazla destek olmadı.. Webo nefis bir gol atıp çok kolay vuruşlarda beceriksiz hareketler yaptı..

EMENİKE OYNAR
Antalyaspor’da Emrah’ı beğendim.. Cesur bir genç.. Takım olarak çok iyi mücadele ettiler.. Özellikle ikinci yarıda taktik olarak artık ezberlenen Fenerbahçe’ye boş alan bırakmadılar.. Savunmanın göbeğini kontrol edip ikiye birlere izin vermediler.. Son dakikada boş kaleye atamadıkları top maçın kader anıydı.. Fenerbahçe ezberlendi, dedim.. Evet, her noktası iyi biliniyor Fenerbahçe’nin.. Kanat hücumlarına iki beki çıktığı için her an kontra yiyen bir takım.. Buna karşın ligde önemli bir avantaja sahip.. Yanal’ın yapması gereken tek şey bazı kritik hatalardan uzak durması.. Kötü günündeki Kuyt dururken Alper’i çıkartmak, Meireles’i düşünmemek ve bu ligin üzerindeki isim Emenike’yi yedek bırakmak gibi.. Emenike varsa oynar.. O çalımları, o rahatlıkta, karşısına rakip yokmuşcasına atan başka oyuncu yok bu ligde.. O da yedek Fenerbahçe’de..

MAÇIN İYİSİ

İkinci yarıda oyuna girip harika bir asist yapan Emmanuel Emenike..

Yazının Devamını Oku