Kandil operasyonundan yeni haberler var

PKK’nın Sincar sorumlusu olarak atadığı “Mam Zeki Şengali” Kandil’den indiği andan itibaren izleniyor.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğu araç tespit ediliyor. Önce o olup olmadığı birkaç kaynaktan teyit ediliyor. Araçta sivillerin olmadığı tespit edilince operasyon için düğmeye basılıyor. MİT ve TSK’nın ortak operasyonuyla hareket halindeki araç yüzde yüz isabetle vuruluyor. Şimdi sırada diğerleri var.

TSK’nın içinden FETÖ’nün tasfiyesiyle birlikte artık PKK’ya yönelik operasyonlar dışarıya sızmadan ve bir engelleme olmadan gerçekleştirilebiliyor.

PKK ile mücadelede iki konsept eşzamanlı olarak uygulanıyor:

1- Önleyici terör konsepti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Sınır ötesindeki tehditleri kaynağında kurutmaya kararlıyız” diye açıkladığı strateji ile PKK’nın sınırlarımızın ötesinde etkisiz hale getirilmesi hedefleniyor.

Fırat Kalkanı ile DEAŞ Cerablus ve El Bab’dan atıldı, Zeytin Dalı ile Afrin PKK’nın kontrolünden kurtarıldı. “Büyük Kandil Operasyonu” ile Türkiye-Irak sınırından içeride Kandil’den Sincar’a uzanan “güvenli hat” oluşturuluyor.

Haberin Devamı

2- Lider konsepti.

PKK’nın Sincar sorumlusu “Mam Zeki Şengali” kod adlı İsmail Özden’in etkisiz hale getirilmesi bu konseptin sonucuydu. Kandil’deki PKK yöneticilerine artık Irak topraklarının da kendileri için güvenli olmadığı mesajı verildi.

10 Mart’tan itibaren sürekli yer değiştiren, telsiz ve uydu telefonu kullanmamaya özen gösteren PKK’nın lider kadrosunun Kandil’in İran topraklarında kalan korunaklı alanlarında gizlenmelerine imkân sağlanıyor. Kandil’in öte yüzünde Acem oyunu sürüyor.

OPERASYON NE KADAR SÜRECEK?

Kandil operasyonu başladığında “Özellikle bir tarih verilmiyor” demiştim. O bir stratejiye dayanıyordu. TSK belli bir süre için değil, hedeflerini gerçekleştirene kadar operasyon devam edecek. Irak Başbakanı İbadiIrak Ulusal Güvenlik Konseyi toplantılar yaptı. Sınırların kontrol altına alınması, özellikle Türkiye sınırının kontrol altına alınması için bir plan yaptık. Türkiye’ye saldırıların önlenmesi konusunda Türkiye ile birlikteyiz” demişti. Irakla varılan mutabakat kapsamında sınırdan 100 kilometre içeriye girildi. PKK’nın üs bölgeleri yok ediliyor, mayınlar temizleniyor, zırhlı araçların geçiş yapabileceği şekilde ikmal yolları yapılıyor, geçici üs bölgeleri ve kalekollar kuruluyor. Kısa bir süre önce geçici üs bölgelerinin sayısı 20 olarak verilmişti. Üsler tahkim ediliyor, sayıları artıyor, bir kısmı kalıcı üslere dönüştürülüyor.

Haberin Devamı

Peki, bu hazırlıklar ne için? Çünkü daha asıl ‘Büyük Kandil Operasyonu’ başlamadı. Şimdi büyük operasyonun altyapısı hazırlanıyor. Birliklerimiz bu yaz sonuna kadar, hatta kışın da Irak topraklarında kalmaya devam edecek.

OPERASYONUN HEDEFLERİ

Büyük Kandil operasyonunun hedeflerini birkaç başlık altında sıralamak istiyorum:

1- Sınırımız ile Kandil arasındaki bağ koparılacak. PKK’nın kış yapılanması için içerideki teröristleri Kandil’e çekmesi engellenecek.

2- Bahar aylarıyla birlikte Kandil’den eylem yapmak üzere Türkiye’nin içlerine militan gönderilmesine imkân verilmeyecek.

3- Türkiye sınırlarından 100 kilometre içeri güvenli bir hat oluşturup PKK’nın içeriye sızıp eylem yapması engellenecek. Üs bölgeleri ile PKK’nın faaliyetleri izlenip terör kaynağında yok edilecek.

Haberin Devamı

4- ABD’nin Sincar’ı ikinci Kandil yapma projesi engellenecek. Sincar üzerinden Kandil ile Suriye arasında köprü kurulmasının önüne geçilecek.

Örgüte yönelik kıskaç her alanda sürüyor. Kandil’in eylem talimatları verdiği telsiz sistemleri de darbe yemeye başladı. PKK’nın sözde eyalet sorumluları cep telefonları ve internet üzerinden mesajlaşmaya yöneldi.

PKK kamplarının bulunduğu “içimizdeki kandilcikler” vardı. Kandilcikler söndürülmeye, örgüt alan hâkimiyetini kaybetmeye başladı. PKK sadece silahlı mücadeleyi değil, halk desteğini de kaybediyor.

Bu vesile ile bizim huzurlu bir bayram geçirmemiz için sınırlarımızın ötesinde görev yapan askerlerimize gönül dolusu selam gönderiyor, bayramını kutluyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları