Kürtlerin isyanının İslam’la ilgisi yok

İSLAMCI yazarlar ülkemizdeki Kürt sorununun geçmişte yaşanmamış, modern bir sorun olduğunu, kökeninin Cumhuriyet’le birlikte İslam’dan uzaklaşmakta aranması gerektiğini iddia ediyorlar.

Bu saptamanın doğal sonucu olarak da çözümün İslam’a dönüş olması gerektiğini belirtiyorlar. Bu tutumun bir örneği olarak Yusuf Kaplan, Yeni Şafak Gazetesi’nde 30.10.2007’de yer alan yazısında şöyle diyor:

"Ayrılıkçı terörün sorumluları bizleriz: Terörün sorumlusu, ülkede estirilen ’irtica terörü’dür. İrtica tehdidi diye diye, milletin en muhkem ortak paydasını, millete ruh veren, bu ülkeye evlatlarını şehit vermesini mümkün kılan ruhu veren İslam’ı hayattan, devlet yönetiminden, kültür hayatından, eğitim hayatından uzaklaştırmakla bu milleti ruhsuzlaştırdığımızı, bu milleti etnik kimliklerin tuzağına düşürdüğümüzü; böyle yapmakla bu milleti birbirine düşürecek tohumları ekmiş olduğumuzu nasıl oluyor da göremiyoruz, anlayamıyorum doğrusu."

İ
slamcıların bu görüşleri temelsiz ve yanlış. Kürt isyanları Cumhuriyet’le, milliyetçilikle, Kemalizm’le başlamadı. Kürtler hemen her yüzyılda otoriteye başkaldırdılar, isyan ettiler. Modern zamanlardaki isyanların ilki ise 1806 yılındaki Babanzade Abdurrahman Paşa isyanıdır. Bunu 1812 yılındaki Babanzade Ahmet Paşa isyanı, 1820 yılındaki Zaza aşiretlerinin isyanı, 1830 yılında Yezidilerin isyanı, 1832 yılında Mir Muhammed isyanı, 1834 yılında Kör Mehmed Paşa isyanı, 1836 yılında Bedirhan Bey isyanı, 1880 yılında

Görüldüğü gibi Kürtler her beş-on yılda bir isyan etmişlŞeyh Ubeydullah isyanı izler. erdir. Bu isyanların İslam’dan uzaklaşmakla bir ilgisi yoktur, çözümü de İslam’a dönüş değildir.

Murat YILDIRIMOĞLU www.muratyildirimoglu.com

’Bayan yanı yok’ bir kuraldır

ÜNİVERSİTELİ bir kız öğrencinin, Ulusoy’un, ’bayan yanı yok’ başlıklı yazısı üzerine birçok okurumuz genellikle bu tavrı benimseyen görüşler belirtti. Bazıları da uygulamayı eleştirdi. Bunların en makulü Side’den, eski bir otobüsçü olan Erdoğan Dursun’un görüşleri oldu:

"Konuya açıklık getirirsem bunun yeni başlamadığını hatırlatmak isterim. 30 yıl öncesinden vardır bu kural ve prensip. Bu görgü ve ananeler ile yetiştirilmiş bir toplumda, erkekle bayanın yan yana seyahat etmelerine müsamaha gösterilemeyeceğini hepimiz biliyoruzdur sanırım. Bu sebepledir ki, bir bayanın yanına herhangi tanımadığı bir erkek yolcunun verilmesi yakışık almaz. Kimdir, nedir, necidir, rahatsız eder mi? Bu gibi sorulara muhatap kalınmaması içindir ki bu firma, yolcusunun rahat ve güvenliğini düşünerek bu hanım kızımıza kibarca ’bayan yanı olmadığı’ için olumsuz cevap vermiştir. Keza kendisi önceden bilet almış olsa, o yolcunun yanına kesinlikle bir erkek yolcu verilmez, son durağa kadar boş kalır.

Bu, tüm otobüs firmalarında vazgeçilemeyecek bir kuraldır. Toplumumuz da bu gibi şeylere hoşgörüyle yaklaşmaktadır."

Vietnam pantolonu

İKİ hafta önce, İstanbul’da mağazaları olan bir markadan kızım pantolon satın aldı. Pantolon Vietnam malı... Yıkama etiketinde ve üründe kullanılan hammaddeleri, cinsini ve oranını belirten etiketlerde Türkçe yok. Araştırdım, Türkiye’ye ithalatta böyle bir şart yokmuş. Halbuki 16 milyonluk Hollanda’ya konfeksiyon ürünü satmak isteseniz, eğer malın üzerinde Hollandaca yıkama talimatı yoksa o malı Hollanda’ya sokamazsınız. Tekstilcilerimiz ve dış ticaretten sorumlu bakanlığımız uyuyor mu? Faruk YURDATAP

Topbaş aniden Riyad’a gitti

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Kadir Topbaş dün akşam ani olarak Riyad’a gitti.

Cumhurbaşkanı Gül, S. Arabistan Kralı Abdullah ile Ankara’da görüştükten 6 gün sonra Topbaş’ı makamında ziyaret etmişti. Topbaş’ın, bir anda ortaya çıkan günübirlik ’İstanbul Camileri Sergisi’nin açılışına dayandırılan ziyaretin altında bazı ’yatırım’ görüşmelerinin yer alabileceği belirtiliyor.

Büyükşehir kulislerinde, Boğaz’daki ’Sevda Tepesi’nin imar durumu ile özelleştirilecek İGDAŞ’ın satışı konuşuluyor. İETT arsasından beklenen paranın El Maktum’dan gelmemesi nedeniyle Büyükşehir ’kaynak’ sıkıntısı çektiği biliniyor.

’İklim’de tehlike yok

"GELECEK 20 yıl içinde sera gazı emisyonlarini düşürme küresel ısınmayla mücadelede maliyet bakımından etkin bir yol değildir. İklim değişikliğinin hastalıklarda bir artışa sebep olduğuna ilişkin bir delil yoktur. Tarımsal ürün, geçen 50 yılda nüfus artışını aşmıştır. Devam eden teknolojik iyilesmelerle birlikte bu eğilim, küresel ortalama sıcaklık 3 santigrat derece artsa bile, 2100 yılına kadar devam edecektir. Su kıtlığı daha iyi yönetim ve modern teknolojilerle birlikte daha fazla su herkes için ulaşılabilir hale getirilebilir."

(İklim Değişikliği Hakkında Sivil Toplum Koalisyonu’nun (www.csccc.info) 3 aralık tarihli raporundan; Liberal Düşünce Topluluğu’nun açıklaması)

GÜNÜN SÖZÜ

"Bu iktidar başta oldukça, türbanlı sayısı giderek artacak. Bunun adı ’mahalle baskısı’ değil, ’iktidar baskısı’dır." (Murat SOYER)

KUMBURGAZ’da ’olay’ çıktığı iddiasıyla ertelenen daha sonra ilçede yapılan delege seçiminde, 257 üyeden 100’ünün Kumburgaz’da oturmadığı, 59’unun seçmen olmadığı, 7 üyenin de Türkiye genelindeki YSK listesinde yeralmadığı ve 11 üyenin ise ’nüfus’ kayıtların listelerde hiç yeralmadığı ortaya çıktı. CHP’den istifalar olursa hiç şaşmamak gerekiyor. O.Y.

ARI
Hareketi-Jarl Hjalmarson Vakfı işbirliğiyle düzenlenecek ’Genç Kadınlar Siyasete Hazır’ konferansı bugün ve yarın The Marmara Oteli’nde yapılacak.

’KADIKÖY’de Cavit Paşa Konağı da yok oluyor" yazısında adı geçen Cavit Paşa’nın Yıldız Komutanı olduğu belirtiliyordu. Ancak Timurkan ailesinden gelen notta, Cavit Paşa’nın babası Müşir İsmail Şevket Paşa’nın Yıldız ve Üsküdar Komutanı olduğu belirtildi.
Yazarın Tüm Yazıları