20 bin şirket geçti, 10.6 milyon fatura düzenlendi

Üç ay erteleme ile elektronik fatura yani, e-Fatura, uygulaması 1 Nisan itibariyle resmen başlıyor.

Haberin Devamı

Daha açık bir anlatımla, 1 Nisan’dan itibaren bugüne kadar kullanılan kağıt faturalar artık, elektronik ortamda düzenlenecek.
Amaç ise, şirketler arasındaki faturalaşma sürecini elektronik ortam aracılığı ile hızlı ve güvenli yapılmasını sağlamak; mükellefleri belge bastırma, yazdırma, gönderme, arşivleme gibi maliyetlerden kurtarmak.
Vergi Kanunu’na göre e-Fatura uygulamasına geçiş için başvuru yapılma zorunluluğu olarak 2013’ün Eylül ayı belirlendi ve bu tarihten sonra elektronik faturaya geçecek şirketlerin aralarında e-Fatura gönderip, almaları zorunlu hale getirildi.

NEDEN ERTELENDİ?

Ancak, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), şirketlerin bir kısmının sürece hazır olmamaları hatta, resmi başvuruyu bile yapamamaları nedeniyle uygulamayı 3 ay sonraya yani, 1 Nisan 2014 tarihine erteledi. Tabi bu tarih, elektronik faturaya geçme zorunluluğu olan şirketlerin uygulamaya başlayacağı tarih. Bu tarihten sonra zorunlu olup da geçmeyen şirketleri ciddi cezalar bekliyor.
Bugüne kadar ise 2’si kamu olmak üzere 20 bine yakın şirket, e-Fatura uygulamasını başlattı ki, ilk yıllarda 30 bin şirketin bu uygulamaya geçmesi hedefleniyordu. Ve bu şirketler, 2013’ün Eylül ayından itibaren de elektronik fatura kullanıyorlar. GİB’den edinilen bilgilere göre elektronik fatura uygulaması başladığından bu yana da 10.6 milyon adet fatura kağıt yerine elektronik ortamda düzenlendi.

Haberin Devamı

1 NİSAN SON GÜN

Peki, hangi şirketler elektronik faturaya geçmek zorunda? Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan şirketler yeni sisteme geçmek zorunda. Ayrıca bu şirketlerden mal alan kuruluşlardan, 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar da e-fatura kullanacaklar. Bunlarla birlikte Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) tabi olan kolalı, gazozlar, biralar, şaraplar ve diğer alkollü içecekler ile tütün ve tütün mamüllerini üreten, ithal eden şirketler de e-fatura sistemine geçecekler. Bu şirketlerden 2011 yılında mal alan şirketler içinde 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar da e-fatura düzenleyecekler.
Elektronik faturanın avantajlarından da kısaca bahsetmek gerekirse; en önemli avantajı, tasarruf sağlaması. Faturalama süreçleri son derece basite inecek ve şirketler operasyonel maliyetlerden kurtulacak. Beklenti, hem gönderici hem de alıcı tarafta bu süreçten yüzde 60’a varan tasarruf sağlanması. Bunların dışında; alıcı ve satıcı arasında hızlı fatura mutabakatı sağlanarak, erken tahsilat yapılması da e-faturanın yaratacağı katma değerlerler arasında.

Yazarın Tüm Yazıları