Yasaklara direnen kahve

Birkaç gün önce iftardan sonra kahve içmeyi sevenler olduğunu söylemiş ve Türk kahvesi yapmanın püf noktalarına değinmiştik.

Haberin Devamı

Osmanlı’ya I. Selim döneminde Mısır seferinden sonra gelen kahve, o dönem çok dar bir kitle tarafından içilirmiş. Yıllar içinde yaygınlaşan kahve tüketimi bazı dönemlerde yasaklarla kesintiye uğramış.
Bazı padişahlar halkı kötülüğe, saraya karşı ayaklanmalara yönlendirdiği, bazıları da kavrulurken kömürleştiği için kahveyi yasaklamış.
III. Murat döneminin ÅŸeyhülislamı bir fetva yayınlamış, kahvenin kömürleÅŸinceye kadar kavrulmamasının yasağın ortadan kalkması için yeterli olacağını söylemiÅŸ.Â
Bu yasaklama ve kısıt-
lamalara raÄŸmen kahve, Türk insanının en sevdiÄŸi içeceklerden olmuÅŸtur. Çay ekiminin yaygınlaÅŸtırılması ve ithal kahvelerin ülkeye girmesi, Türk kahvesi tüketimini ciddi biçimde azaltmış olsa da meraklısı için bir fincan Türk kahvesinin yerini hiçbir ÅŸey alamıyor...Â

Haberin Devamı

PATATESLİ HAVUÇLU ÇİĞKÖFTE

Patatesleri iyice yıkayıp geniş bir tencereye koyun. Üzerine 2 santim çıkacak kadar su ekleyip orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Süzüp soğuk suyun altında tutun ki kabukları kolayca soyulsun.
Soyduğunuz patatesleri derin bir kaba koyup çatal ya da patates ezeceği yardımıyla iyice ezin.
Dövülmüş sarmısakları bir kâseye koyun. Üzerine tuz, kırmızı pul biber, kimyon ve karabiberi serpiştirin. Sızma zeytinyağı ve limon suyunu da ilave edip çatal yardımıyla iyice çırpın.
Hazırladığınız sosu ezilmiş patatesin üzerine gezdirip yoğurun.
Ayıkladığınız maydanoz ve yeşil soğanı incecik dilimleyip patatesin üzerine aktarın.
Havuçları soyup rendeledikten sonra aynı kaba aktararak malzemeleri iyice yoğurun.
Marul ya da kıvırcık yapraklarını geniş bir salata tabağına yerleştirin.
Patatesli hamurdan kopardığınız ceviz büyüklüğündeki parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayıp uzatın ve salata tabağındaki yeşilliklerin üzerine sıralayın.
Turp dilimleriyle süsleyerek servise sunun.

Malzeme listesi

- 6-7 adet orta boy patates
- 2 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon, karabiber
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- 3 diş sarmısak
- 2 adet limonun suyu
- 1 demet maydanoz
- 1-2 adet taze yeşil soğan
- 2 adet orta boy havuç
- 10-12 adet marul ya da kıvırcık yaprağı

Yazarın Tüm Yazıları