Yargıtay’dan Kürtçe propagandaya ceza yok

29 Ekim Van’da Kürtçe şarkılarla kutlanıp, Diyarbakır’da Kürtçe Tıp Kongresi düzenlenirken, “Kürtçe açılımına” Yargıtay’dan süpriz bir destek geldi.

Haberin Devamı

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, sekiz yıllık içtihadını değiştirip, Leyla Zana’nın Kürtçe konuştuğu mitinge beraat kararını onadı. Daire, Diyarbakır’dan Ankara’ya uzunan bu davada, Kürtçe konuşma ve propagandayı Siyasi Partiler Yasası’na (SPY) aykırı bulmadı. Miting düzenleme komitesindeki bir sanığın beraati onanırken, altısı hakkındaki dava ise zamanaşımından ortadan kaldırıldı.
“PKK şovuna” döndürüldüğü için tepki çeken ve askıya alınan Eve dönüş sürecinde büyük önem taşıyan karar bakın şöyle alındı:
Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda 13 Haziran 2004’te, DEHAP tarafından “Barış ve Demokrasi Mitingi” düzenlendi. Mitinge, DEP eski milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan ve Selim Sadak katıldı. Zana, Türkçe-Kürtçe konuşurken, Kürtçe şiir okunup “Biji serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo), “Biji Aşiti” (Yaşasın barış), “Biji Azadi” (Yaşasın özgürlük) yazılı Kürtçe pankartlar açıldı. 15 bin kişinin katıldığı, miting öncesi ve sonrası topluluk tarafından, “Biji serok Apo”, “Öcalan Öcalan”, “Barışın elçisi İmralıdır”, “İmralı’ya bin selam”, “Disa disa, serhıldan serokome Öcalan” (Yine, yine baş kaldırış başkanımız Öcalan” diye Kürtçe sloganlar atıldı.
7 sanığa dava açıldı
Diyarbakır 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde miting nedeniyle DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Celalettin Birtane ile Mehmet Yeşilbaş, Şirvan Köçer, Selahattin Aslan, Haydar Macar, Mehmet Salih Can, Turki Gültekin’e, SPY’ye muhalefetten dava açıldı.
Mahkeme 26 Ocak 2006’da tüm  sanıkların beraatine karar verdi. Karara, SPY’nin 81. maddesinin üst başlığının “azınlık yaratılmasının önlenmesi” olarak düzenlendiği yapılan konuşmaların bu yasak kapsamında olmadığı, Zana’nın Kürtçe konuşmasında da suç unsuru bulunmadığı dayanak gösterildi. Mahkeme kararında aynen şu ifadeler yeraldı:“Somut olayda olay günü Diyabakır’da düzenlenen ‘Barış ve demokrasi’ açık hava toplantısı uzunca bir süre cezaevinde yatan ulusal ve uluslararası basın ve kamuoyuna mal olan eski DEP milletvekillerinin cezaevinden tahliyelerinden kısa bir süre sonrasına denk gelmiştir. Oluşan bu atmosfer içerisinde konuşmacı Leya Zana’nın topluluğa hitaben yapmış olduğu Kürtçe konuşmanın içeriğinde herhangi bir suç unsuru taşımadığı gibi toplantıyı düzenleyen DEHAP lehine herhangi bir söz de sarfedilmemiş ve bu anlamda yapılan konuşmanın SPY’nin 81. maddesinde düzenlenmiş bulunan yasak kapsamında olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.
Savcı temyiz etti
Beraat kararlarını Diyarbakır Savcılığı temyiz etti. Yargıtay 7. Ceza Dairesi 30 Eylül’de temyiz istemini reddetti. Altı sanığın davası oybirliği zamanaşımından ortadan kaldırılırken, Selahattin Aslan’ın beraati oyçokluğu ile onandı. Kararın yazımı tamamlandı. Şimdi sanıklara tebligatta bulunulacak.
Yargıtay, bu kararıyla Hükümet’in  “Demokratikleşme açılımına” önemli bir katkıda bulundu. Gözler ise içeriği hala açıklanmayan bu “açılım paketine” çevrildi.

Haberin Devamı

Türkçeden başka dil kullanılamaz

Haberin Devamı

Oyçokluğu ile verilen onama kararına bir daire üyesi muhalif kaldı. Muhalefet oyu da şöyle:
“Halen yürürlükte bulunan Siyasi Partiler Kanunu’nun 81/c bendinde siyasi partilerin tüzük, programlarının yazımı ve yayınlanmasında, kongrelerinde, açık veya kapalı salon toplantılarında, mitinglerinde, propagandalarında, Türkçe’den başka dil kullanamayacakları, Türkçeden başka dillerde yazılmış pankartlar levhalar, plaklar ses ve görüntü bantları, broşür ve beyannameler kullanamayacakları, belirtilmiş olup, dosya kapsamına göre siyasi partinin il yöneticileri olarak valiliğe müracaatta bulunup parti faaliyeti olarak açık hava mitingi düzenleyen ve tertip komitesi içinde yeralan sanığın yapılan mitingte bir konuşmacının (Leyla Zana) Türkçeden başka bir dilde konuşma yapmasına kayıtsız kaldığı anlaşıldığından sanık Selahattin Aslan’ın atılı suçtan mahkumiyeti gerektiğinden beraat hükmünün onanması yönündeki sayın çoğunluğun görüşüne iştirak etmiyorum.”

 

Yazarın Tüm Yazıları