Yalçın Bayer: Olağanüstü kurultay öncesinde ne diyorlar?

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Nasıl bir CHP...

CHP kurultaylarında 'Sol Kanat' grubunun ağırlıklı ismi Ercan Karakaş. Yine H.Fehmi Güneş, Fikri Sağlar ve Abdülkadir Ateş'le hareket ediyor. ‘‘CHP ne olmalı?’’ deyince ‘‘Gerçek sosyal demokrat parti olmalı’’ diyor.

- Sizin önem verdiğiniz CHP'nin programı ne oldu?

- Tarhan Erdem'in sunduğu 'Yeniden Yapılanma Programı' bir kere tam olarak gerçekleşmedi. Bu haliyle üretken bir parti olamaz CHP... Kurultay'dan sonra programımızla birlikte siyasetimizi de yeniden gözden geçirmemiz lazım.

- Farz edelim ki yönetime geldiniz, ne yapacaksınız?

- Yapılması gereken dört konu var. Bir kere partinin nerede durduğunu, hangi ideolojiyi savunduğunu, 'sol sosyal demokrat' olduğunu netleştirmemiz gerekiyor. Çünkü CHP, merkeze kaymış durumda. İkincisi; partinin üyelikten başlayarak örgüt yapısını, çalışma tarzını ve siyaset yapma biçimini yenilememiz lazım. Üçüncüsü, partinin sendikalar, meslek ve sivil toplum örgütleriyle bağı istikrarlı ve sürekli bir şekilde geliştirilmelidir. Sosyal demokrat bir partinin bu örgütlerle sürekli ve istikrarlı bir ilişkisi olması gerekiyor. Maalesef bu unutuldu. Sonuncusu da, işçilerin, emekçilerin, dar gelirlilerin bu kadar sıkıntı çektiği bir dönemde aktif eylem konulmaması. Sokaklara inilerek birlikte hak aranmalıdır. Bu dört konu çok önemlidir; bunu yaparsak CHP'nin önü açılır. Aslında açık da, örgütlü eylemsel bir parti olamıyoruz, SHP döneminde denenen bir gölge kabine bile kuramıyoruz. Hele hükümette merkez sağ politika güden -buna artık DSP de dahil- üç parti varken...

- Deniz Baykal...

- Baykal'ın gelmesini önlemek gerektiğini düşünen arkadaşlarımız var. Biz de Baykal'ın bir yarar getirmeyeceğini düşünüyoruz. Zaten 'sol kanat' olarak 10 yıldır Baykal'ın ortaya koyduğu siyaset karşısında farklı bir ideolojik görüşü savunuyoruz.

- Altan Öymen...

- Kişiliğine söyleyeceğimiz bir şey yoktur, ama malaesef Öymen ve yönetimi partiye beklenen ivmeyi kazandıramamış, çekim merkezi haline getirememiştir. Parti olduğu yerde durmaktadır.

- 2. turda ne yaparsınız?

- 1. turdan güçlü çıkacağımızı düşünüyoruz. Ve delegelerin de 2. turda bunu dikkate alarak oy kullanacağına inanıyoruz.

- Sefa Sirmen...

- Şanslı olacağını sanmıyorum, neden aday olduğunu çözemedik.

Hastalık sürüyor

CUMHURİYET'te ‘‘Yeni Baykal, sol kanat ve Öymen’’ başlıklı yazısında, Ecevit'in CHP'yi niye bıraktığını anlatan, 1980 öncesi CHP'nin Genel Sekreter Yardımcılığı'nı yapan eski Turizm ve Tanıtma Bakanı Orhan Birgit'e soruyoruz:

- CHP'yi nasıl görüyorsunuz?

- Yeniden toparlanmasının çok zor olduğunu görüyorum. Çünkü eski hastalıklar bir türlü partinin yakasını bırakmıyor.

- Yazınızda H.Fehmi Güneş'in kilit rol oynayacağını belirtiyorsunuz.

- Bazı kimseler Baykal'ı seçtirmemek için Öymen ile Güneş'in ittifak yapabileceklerini söylüyorlar. Buna ihtimal vermiyorum. Bu yorumlar bence gerçeği yansıtmıyor. Çünkü Baykal ile Öymen arasında daha çok bugünkü iktidara karşı yapılan muhalefetin dozunda fark var.

- Nedir?

- Baykal, CHP'nin daha dingin olması gerektiğini, kendisinin dinginliği getireceğini söylüyor. Sol kanadın yayınladığı seçim bildirgesinde, Öymen ekibine özellikle parti içi eğitim seminerleri nedeniyle laiklikten sapma, teokratik devlet yanlı görüşleri hoşgören bir zemin yaratılma gibi iddialar var. Dolayısıyla ben şahsen Öymen ile Güneş arasında bir ittifak kurulabileceğine ihtimal vermiyorum. Ama CHP bu... Bir sürü olmazı, olur yaptığı gibi çeşitli kanatlarda da sürpriz birleşmeler ortaya çıkabilir.

GÖRÜŞLER

ÇİLELİ PARTİM (Bu yazıyı beş yıl önce de yazmıştım.) İsmet Paşa'nın imzasını taşıyan gerçek bir CHP'liyim. Ancak seni şimdi başka şekilde yok etmek istiyorlar. Umdelerini zaten çoktan çiğnediler. Bu kurultay CHP'nin son şansı. Atatürk'ü bir daha üzmeyin. CHP'yi bayraklaştıran bir lidere teslim edin. Baykal ve onun gibilerine kızdığım için senin uzağındayım ama sen benim içimdesin. Benim gibi binlerce CHP'li var. Bunlar bu millete ışık tutan bir lider arıyor.

İsmail KOÇER-ANKARA

BAYKAL'DAN DERS CHP'de Öymen'in, kişiliği, bilgisi ve beyefendiliği ile var olan saygınlığı artırdığı kesindir, dolayısıyla 15 ay sonra değiştirilmesinin ne kadar doğru olup olmadığı herhalde CHP'lilerin bileceği konudur. Ben partiyle ilişkisi olmayan sade bir vatandaş olarak, Baykal'ın özeleştirisini son derece saygı ve takdirle karşıladım. İlk kez bir parti genel başkanının yenilgiye uğradığında istifa etmesini ve sonra açık bir şekilde özeleştiri yapmasını görmek çok özlediğimiz bir tavırdır. Tabii zaman samimiyeti ve ciddiyeti gösterecektir. Ama bu adım önemlidir. İnşallah büyük yenilgilerine rağmen hálá büyük konuşabilen lider konumunda olanlar ibret ve ders alırlar.

Nezir KIRDAR

ATA'YA ŞİKÁYET Bize bıraktığın emaneti gereğince yerine getiremedik. 70 yıl sonra milli gelir, 2000 dolar bile değil. Okullarda irticai eğitim veriliyor. Çeteler, vatan hainleri kol geziyor. Bize bırakmış olduğun vatanıma, laik cumhuriyetime, anama-babama ağza alınmayacak hakaretler yağdıran binlerce insan yetiştiriliyor. CHP'yi yönetenler hiçbir zaman ilkelerine uymadılar, çeşitli ideolojiler sergilediler. Sonuçta da güçlü bir lider ortaya çıkaramadık. Ama 2001, partimin yılı olacaktır. Yurdumun dört bir yanında 19 Mayıs 1919 harekátı başlayacaktır. O zaman partimiz senin göterdiğin aydınlık yolda ilerleyecek ve liderini seçerek Türk halkıyla bütünleşip doğru yolunda devam edecektir. Aydınlık günler ve aydınlık ufuklar çok yakındır.

Osman Hayri YAZAN KIRKLARELİ

DSP'ye ne oluyor?

HÜRRİYET'te ‘DSP’den ilginç iddia: Sezer CHP'li' (28.9.2000) başlıklı yazıyı okudum. Bu haberden çıkardığım bazı sonuçları sizlerle paylaşmak istedim.

Sayın Cumhurbaşkanımızı dürüstlüğü, laikliği savunuculuğu, demokrat oluşu, Atatürk ilkelerine ve yasalara bağlılığıyla tanıyoruz. Göreve geldiği andan itibaren bu değerlerden ödün vermedi. TC Cumhurbaşkanı'na yakışan davranışlarla ülkemizi en iyi şekilde temsil etti.

Demek ki DSP, bu değerlerden öyle uzaklaşmış ki, -zaten uzaklaşmış olmasa Gülen gibi karanlıklar denizinde yüzen kişiyi savunmaz, oy toplamak uğruna bu tür oyunlara alet olmazdı- bu değerlere sahip çıkan herkesi CHP'li olarak görüyor.

Sonuçların sonucu: Ülkemizde yukarıda saydığım vasıfları bünyesinde barındıran tek parti kalmıştır: CHP... Haksız mıyım?

Özlem DEMİRTAŞ-İZMİR

KOZANLI, Kulu ve Cihanbeyli çiftçileri adına gönderilen fakstan Tarım Bakanı ve Ziraat Odaları'na sesleniliyor: ‘‘Tarım kredi faizleri bizleri çökertti. Her şeyimiz hacizli. Bazı çiftçi arkadaşlar hapis yatacak. Hükümetimiz bankaları kurtarıyor. Biz TC vatandaşı değil miyiz? Neden sesimizi duyulmuyor? Hacizler durdurulsun. Allah aşkına perişanlığımızı dikkate alın.’’

Yazarın Tüm Yazıları