Yalçın Bayer: Ne tesadüf







Yalçın BAYER
Haberin Devamı

DÜNKÜ yazımızda Petrom Petrol Ürünleri Sanayii ve Ticaret A.Ş. ile ilgili yazı yazmış ve Mavi Akım'a kadar bir şey mi var diye sormuştuk. Okurlarımızdan şirket hakkında çok sayıda bilgi geldi.

Biz sorduk, onlar anlattı:

- PETROM ne iş yapar?

- Yedi-sekiz ay önce kuruldu, Ankara'da büyük bir büro tutuldu. Enerji işleriyle uğraşıyor, aracılık yapıyor.

- Şirketin büyük ortağı Ahmet Ünal Durak kimdir?

- Nasıl bilinmez, geçmişte gazetelerde adı çok yer aldı. PETROM'un en önemli ismi. Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde ABD'de Türkiye'nin lobi faaliyetleri için 3.5 milyon dolara tutulan Pottan Bogs lobi şirketinin en önemli ismiydi. Amerika'ya giden bazı Türk heyetlerine yardımcı olduğu bilinmektedir. Hatta Yavuz Yılmaz, Murat Ceylan'la Amerika'da aynı üniversitede okurken velisi olmuştur. Durak, Türkiye'ye geldiği zaman da Swissotel'de kalır.

- Ortaklardan Emin Gökbayrak ve eşi kimdir?

- Mesut Bey'in eski korumasıdır. Polislikten emekli oldu, bu şirkete ortak yapıldı, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.

- Kamil Ersoy Yüksel...

- Çorumlu zengin bir müteahhidin oğlu. Şimdi askerde olabilir.

- Diğeri, Murat Arslan...

- O da Yavuz Yılmaz'ın arkadaşıdır.

Tesadüfe bakın ki, hepsi Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın arkadaşı çıkıyor.

MAVİ AKIM

Ankara'dan enerji işleriyle ilgili bir okurumuz soruyor:

‘‘Mavi Akım olayı yeterince irdelenmedi. Bu ihale OES firması (Öztaş-Hazinedaroğlu-Stroytransgas) firmasına ihale edilmeden verildi; iş başlamadan 51 milyon dolar avans aktarıldı. Yeterliği olup olmadığına bakılmadı bile... İran boru hattını yapan ve en pahalı teklifi veren Alarko'nun fiyatından iki-üç misli daha pahalıydı.

Burada Samsun-Ankara boru hattını yapan konsorsiyumun ortağı Öztaş firmasının sahibi Vehbi Özkoç da önemli bir işadamıdır. ANAP Çankaya İlçe Başkanlığı yapmıştır. Şimdi ETİ Holding'in Emet'teki borikasit fabrikasının müteahhitliğini yapıyorlar.’’

- Bunları niye söylüyorsunuz?

- Önemli bir isimdir dedim ya, Mavi Akım konusunda çok şey bilmektedir. Bu arada size başka bir şey söyleyeyim.

- Evet.

- Mesut Yılmaz; Cumhur Ersümer ve kalabalık bir heyetle 'Mavi Akım' için Rusya'ya gittiklerinde, Rus enerji firmasının yetkilileri kendilerine bir akşam yemeği vermişti. Aynı heyette olmasına rağmen bu yemeğe MHP'li Devlet Bakanı Şuayip Üşenmez çağrılmadı; 'özel yemek' dendi. Neyse ki Şuayip Bey'i oradaki Türk işadamları yemeğe götürerek yapılan mahcubiyeti örtmeye çalıştılar.

BİR KİTAP

YİNE Ankara'dan bir bilgi notu geliyor:

- Amerika'da görev yapan gazeteci Yılmaz Polat'ın Ümit Yayınları arasında ‘‘Washington Ankara Hattı’’ adlı bir kitabı çıktı. Orada Yılmaz'ın, Amerika'ya 'sessizce' yaptığı gezisinin öyküsü anlatılıyor.

- Okuyacağız.

Hırsızın hiç suçu yok mu?

‘SIRF polisiye işlerle uğraşmak, bütün günü onu konuşarak geçirmek, iş yapmamak bu memleket için hayırlı değil.’

Bunları söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu'na sormak gerekiyor:

‘‘Anlamsız şekilde görmedim, duymadım, bilmiyorum diyemezsiniz. Yakınıyorsunuz ama hırsızlık ve soygun ülkeyi sarmışsa bu pisliklerden nasıl arınacağız? Demokrasinin gelişmesinden söz ediyorsunuz ama şeffaflığı ve açık toplumu niye savunmuyorsunuz? Banka soygunları, hayali ihracatlar, naylon fatura soyguncuları ve yetim hakkı yiyenleri yakalayıp adalete teslim etmeden demokrasinin gelişeceğine inanıyor musunuz?’’

Gözlerinizi açın ve olanlara şöyle bir bakın. Bunları ortadan kaldırmak için özveriyle çalışan bir avuç dürüst ve ahlaklı insanın moralini bozmaya hakkınız olabilir mi?

Hırsızın hiç mi suçu yok Sayın Yücaoğlu!

Kayıp Özdemir!

GS eski idarecisi İrfan Kurtoğlu'nun kardeşi, ANAP İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi Hasan Kurtoğlu'nun kızının nikáhı geçen hafta sonu Çırağan Oteli'nde yapıldı.

Kız tarafının nikáh şahidi Mesut Yılmaz'dı.

Yılmaz salona girdiğinde konukların elini sıkarken karşısında Ali Talip Özdemir'i gördü.

Özdemir'e kırgın gibiydi:

‘‘Epey zamandır kayıpsın.... Anladığım kadarıyla yeni oluşumların peşindeymişsin.’’

Yılmaz hemen başını çevirerek öteki konuklarla el sıkışmaya devam etti.

Özdemir bir yanıt veremedi, sessizce arkasından bakakaldı.

Özdemir siyasette yeni bir cephe mi arıyor?

'Ben de iki litre çaldım'

BALIKESİR'den Derya Kutal, bir akaryakıt istasyonundan arabasına benzin koydururken, bir pompacı ile müşteri arasındaki konuşmayı naklediyor:

Sürücü: Depo doldu mu?

Pompacı: Abi, bizim hortum iki litre çalmaya müsait. Son günlerde izlediklerimiz gibi götürmedikten sonra bizim çalmamız çok olur mu?

Sürücü hiçbir şey söylemeden uzaklaşmış.

Artık vatandaş böyle düşünüyor.

Pasaport tezkere farkı

BULGARİSTAN'dan Türkiye'ye yerleşeli yaklaşık beş yıl oldu. Maliye Bakanlığı tarafından ikamet tezkerelerine yapılan son zamlar bizi oldukça rahatsız etti. Bizim gibi dört kişilik bir ailenin bu zamdan sonra ödemesi gereken tutar 540 milyon lira oldu. Bu da ekonomik durumumuzu oldukça zorlamaktadır.

Mesul Yılmaz, Almaya'daki Türklerin şikáyetleri üzerine pasaportlara yapılan zammı hemen geri çevirdi. Acaba Maliye Bakanı bu zamlara biraz indirim yapamaz mı?

Fikret SEVER İSTANBUL

MESAJ

MALTEPE Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık'ı, M.M. adlı bir semt sakini eleştiriyor: ‘‘Sayın Başkan, TV'de o kaçak katın nasıl çöktüğünü gördük. Siz, inşaatı durdurdum, mühürledim dedikçe müteahhit dokuz katı bile çoktan bitirmiş. Sonra da fırtınadan çökmüş. Dam dama düşer mi? Düşer tabii, dokuz kat üç katın tepesine iner. O müteahhide 'Allahından kork' da demedin mi? Erdal İnönü; 'dikey çabuk kalkar, çabuk düşer; yatay kalkmaz, yere yapışır' derdi. Bu size ders olsun. İleride Büyükşehir'e başkan seçilirsen yandık demek ki...’’

Yazarın Tüm Yazıları