Ya bizde

LONDRA’dan Cemil Şenyüz adlı okurumuz, ilginç bir durum saptaması yapıyor:

Bundan tam 5 yıl önce 2000 yılının ekim ayında Londra’dan kalkıp Leeds’e gitmekte olan bir yolcu treninin, Hatfield istasyonu yakınlarında raydan çıkıp devrilmesiyle meydana gelen kazada 4 kişi ölmüş, 102 kişi de yaralanmıştı. ‘Çarpık özelleştirme’ sonucu tam anlamıyla kimin alıp kimin sattığı belli olmayan bir ortamda, yıllardır yapılan uyarılara rağmen yaşanan bu kazayla ilgili olarak, ölenlerin ve yaralananların yakınları dava açmış ve hem treni işleten Network Rail şirketinden, hem de rayların bakımını yapan Balfour Beatty şirketinden tazminat talep etmişlerdi. Toplam 8.5 milyon sterlin harcanarak görülen, 5 yıl süren ve geçen hafta sonuçlanan davada mahkeme, Network Rail’i 10 milyon sterlin, Balfour Beatty’yi de 3.5 milyon sterlin tazminat ödemeye hükmetti. Sadece mahkeme masrafları bile 600 bin sterlin tutmuştu. Bu rakam da 300’er bin sterlin olarak iki firma arasında paylaştırıldı. Balfour Beatty firması, ‘Çatlama nedeniyle kazaya neden olan rayların bakımını iyi yapamamışız’ diyerek resmen özür diledi.

Geçen yıl 27 Temmuz’da Pamukova’da meydana gelen tren kazasında ise ölen 37 kişi Türk’tü ve insan hayatı o kadar pahalı olmadığından suç iki makinistin üzerine kaldı. Treni çalıştıran resmi kurumun en üst düzey amiri Bakan Yıldırım görevde. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da aradan bir süre geçtikten sonra ‘sessizce’ görevine iade edildi.

Bir AB ülkesinde böyle bir kazanın hesabı sorulup gereği yerine getiriliyor; bizde ise ‘üç maymun’ oynandı. AB’nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Türkiye’deki bu durumu bilseydi, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’a ne derdi acaba?

Bıldırcına dikkat

KUŞ gribiyle ilgili kimsenin aldırış etmediği bir bilgi vermek istiyorum. Doğu Karadeniz’de, Rize-Hopa arasında uzun yıllardan beri bıldırcın avcılığı yapılıyor. Ağustos ayının son haftası ile 29 Ekim arasında Rusya bölgesinden gelen kuşların ilkel metotlarla avlanıldığı bir avcılıktır. Sürü halinde göç eden bıldırcın kuşları, kuş sesi çıkaran cihazlarla ve gözlerine yoğun ışık uygulanarak hareketsiz kalması sağlanıyor ve kepçelerle yakalanıyor. Bir sezonda yakalanan bıldırcın sayısı on binlercedir.

‘Kuş gribi’ ile ilgili vakalar artarken, bu av hálá bölgemde sürmektedir. Bu gidişle sanırım bir facia da Manyas’tan sonra Rize’de başgösterecektir. İşlerim dolayısıyla sık sık gittiğim Rusya’da ‘kuş gribi’ ile ilgili en riskli kuş olan bıldırcının, tarlalara dökülen zehirli buğdayla katledildiğine şahit oldum.

Bu kuşlar bölgemde hem kafeste saklanıp hem de yenmektedir.

Bizim millet Çernobil’i bile dikkate almamış ve bu kanser vakaları artmıştır.

Tayfun KABAOĞLU

Nobel balonu

KENDİ kendimize gelin güvey olma konusunda üstümüze yoktur. Bu özelliğimizi hiçbir zaman aklımdan çıkarmadığımız halde hani neredeyse Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü alacağına kesin gözüyle bakıldığı günlerde İsveç’ten gelen gerçeği açıklayan bir notu, ‘pişmiş aşa su katmamak’ düşüncesiyle yayınlamayı erteledik.

Nobel Edebiyat Jürisi, edebiyat ödülünü İngiliz oyun yazarı Harold Pinter’in kazandığını açıkladı. Bu durumda bize de İsveç’ten gelen bilgiyi okurlarımıza iletmek farz oldu:

‘Yıllardan beri Stockholm’de yaşıyorum. Eşim İsveçlidir ve entelektüel medya çevreleriyle yakın ilişkileri olan bir kurumda üst düzey yöneticilik yapıyor.

Orhan Pamuk’un Noel Edebiyat Ödülü alacağı ya da olmak üzere olduğu yolunda Stockholm değil de İstanbul mahreçli haberler eşimin çoğu kez gülümsemesine neden oluyor.

Nobel Edebiyat Jürisi’nin son oturumunda üzerinde tartıştıkları isimlerin bulunduğu ‘kısa liste’de Orhan Pamuk’un adının bugüne kadar hiç yer almadığını söylüyor. Eşimle çoğu kez İngilizce konuşuyoruz. Bana söylediğini size İngilizce olarak aynen aktarıyorum:

‘He has never been short listed.

B.D. ATAÖZ STOCKHOLM

Tavukçunun komplosu

SAKARYA’daki Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Vedat Özer bir açıklama yapmış. Özer, ‘Hamburger salonlarındaki kırmızı et ürünleri, bizim tavuk etinden çok mu sağlıklı? Benzeri merdivenaltı gıda ürünlerini piyasada kim denetliyor’ diye soruyor ve şu kuşkuları dile getiriyor:

‘Bazı uluslararası ilaç firmaları yeni bir ilacı insan ve tavuklar için mi geliştirecek? Bazı entegreler, beyaz et pazarında tröstleşmek mi istiyor?

Piyasaya yepyeni bir holding mi girecek?

Yoksa tavukçuluk sektörü, reklam pazarında istenilen düzeyde değil mi?’

Sorular bir ‘komplo teorileri’ni hatırlatmıyor mu?

Biliyor musunuz

BASK Erzurum İl Temsilcisi Fevzi Karslı’nın, AP Karma Komisyonu Başkanı İngiliz parlamenter Andrew Duff’un ‘Türk okullarından Atatürk resimlerinin indirilmesi gerekir’ biçimindeki sözlerine tepki göstererek, ‘Atatürk’ün resimlerini kendi ülkesinin okullarına astırıp, Amerikan hayranı olan gençliğine Atatürk’ü örnek göstermesini’ önerdiğini...

GÜNÜN SÖZÜ

(Tayyip Erdoğan) Eğer prensiplerine uyarsanız sizinle iyidir. Uymazsanız size yaklaşmaz. Dinci derler ama değildir. Laiklerin dediği dinci türünden değildir. Mantıklı, akıllı, dinin ne yapmak istediğini bilen, laikliğin ne olduğunu bilen birisidir. Ama bana kalırsa önümüzdeki seçimlerde biraz tırpan yiyecek gibi.’

(Recep Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip’teki Müdürü Hayali Ülkü)

Mesaj Panosu


BİR Arap ülkesine gidin bakalım arazi satın alabiliyor musunuz? Ben kaptanım, bırakın satın almayı, Cidde’ye gittiğim zaman ben dahil personelimden kimsenin dışarı çıkmasına müsaade edilmedi. Yabancı sermaye ile müreffeh olmuş bir ülke var mı yeryüzünde? Tabii belli bir kesim müreffeh olacak elbette.

Ersen HANSOY

ÇALIŞMA Bakanı Murat Başesgioğlu, ‘SSK emeklilerinin eski TÜFE farkları ödenecektir. Mahkemelerle uğraşmayın’ demişti. Sayın Başesgioğlu, sözünün gereğini yerine getirmelidir.

E.ADIYAMAN-SAKARYA


Yazarın Tüm Yazıları