VEKAMP’ı satmak yerine aile mezarlığı yapmak

Haberin Devamı

40 yıl kadar önce Çeşme denince akla Ilıca Plajı, Paşalimanı ve tabii ki VEKAMP gelirdi. Denizin içinde sıcak sudan soğuk suya geçilebilen, çam, okaliptüs ve sakız ağaçları arasında V şeklindeki bungalovlarda oluşan kamp yeri, İzmirlilerin en sevdiği köşelerden biriydi. Gel zaman, git zaman Çeşme büyüdü, Alaçatı, Dalyanköy, Marina derken bambaşka bir dünya oldu. Ama işin doğrusu, doğal güzellik olarak bugüne kadar VEKAMP’ın eline su dökebilen pek çıkmadı.

VEKAMP’ı satmak yerine aile mezarlığı yapmak


Son dönemlerde VEKAMP’ın satışı gündeme gelmiyordu. Ama geçenlerde Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak’la sohbet ederken ilginç bir hikaye dinledim. Turizm yatırımcılarını peşinden koşturan 104 dönümlük VEKAMP arazisi, hak iddiaları nedeniyle satılamaz ve yatırım yapılamaz duruma düşmüş. En az 150 – 200 milyon dolarlık turizm yatırımı için araziye talip olan Sancak, henüz işin içinden çıkamadıklarını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

Tapu variste gelir vakfa
“Deniz ve jeotermal turizm yapılabilen bence dünyanın en güzel yerlerinden biri VEKAMP. Almak için en az 3-4 ay uğraştık. Ama, ‘tam bir sorunu çözdük’ derken başkası çıktı. Arsanın asıl sahibi ölmüş, tapusu 9 varisin üzerinde. Arsa sahibi Halis Temel, ‘Öldüğüm zaman bu arsa satılırsa gelirinin yüzde 85’i Binbaşı Dr. Halis Temel Vakfı’na gidecek’ diye şerh koymuş. Şimdi vakıf arsayı satmak istese tapusu onda değil. Varisler satmak istese gelirin yüzde 85’ini vakfa vermek zorunda. Tam iki taraf anlaşıp alım işlemlerine başladığımızda Hazine, ‘Arazinin yüzde 17’si benim’ dedi. Zaten Orman Genel Müdürlüğü daha önce 14 dönümlük bölümün kendisinin olduğu iddiasıyla dava açmış. Böyle en az 8 – 10 sorun var. Varisler herkesin  bir şeyler isteyip kendilerine bir şey kalmayacağını görünce, ‘Tapusu bizde değil mi? Satıp ona, buna vereceğimize aile mezarlığı yaparız daha iyi’  düşüncesine gelmiş.”

VEKAMP’ı satmak yerine aile mezarlığı yapmak

Haberin Devamı

Varisler ne diyor
Varislerden Timur Temel, gelişmelere şöyle açıklık getirdi:
“Mesut Sancak beyle anlaşmıştık. Orman Genel Müdürlüğü ile mahkemelik olduğumuz bölüm dışındaki araziyi satacaktık. Ama bizim de bilmediğimiz başka sorunlar çıkınca, bazı şeyleri saklıyormuş durumuna düşüp mahçup olduk. Hikaye şu; Amcam Dr. Binbaşı Halis Temel 42 yıl önce Orman Genel Müdürlüğü’nden 120 dönüm araziyi almış, ağaçlandırıp, su getirip VEKAMP’ı yaratmış. Amcamın ölümünden sonra, Orman Genel Müdürlüğü arazinin orman niteliğinde olduğunu söyleyerek 14 dönümünü istedi. Mahkeme sonucunu Hazine kendisine de pay ayırmış, 17 dönüm istiyor. Hazine pay istiyor ama tapu bizde. Hazine kadastro sırasında kendine pay ayırsaydı tapusunu üzerine alması gerekmez miydi? Yetkililer, ‘Arazinin tamamının tapusu sizin üzerinizde. Arazi sizin’ diyor ama Hazine dinlemiyor. Arazinin değeri yaklaşık 30 – 35 milyon lira. Yüzde 10 – 15 kullanım hakkı olan, turizm imarlı, 800 metre sahilli, yıllanmış çamlar, sakız ağaçları, okaliptüslerin olduğu denizden termal suların çıktığı eşsiz bir yer.

Haberin Devamı

Aileye devamlı gelir için
Timur Temel vakıf konusunu ise şöyle anlatıyor: “Amcam, ‘ bölük pörçük satılıp elden gitmesin ailenin kalanlarına devamlı gelir getiren bir yer olsun’ düşüncesiyle iyi niyetli olarak bir vakıf kurmuş. Hisselerin yüzde 51’ini Mehmetçik Vakfı, yüzde 20’sini Çeşme Belediyesi, yüzde 18’ini Alaçatı Belediyesi, yüzde 10’unu kendi ortakları, yüzde 1’ini ise Erzincan Belediyesi’ne paylaştırmış. Tapuyu varislere bırakmış ama, ‘Satış olursa gelirin yüzde 85’i vakfa devredilecek’ şartı getirmiş. Büyük yatırım yapacak gücümüz olmadığı için araziyi satmaya karar verdik. Ama yeni sorunlar çıkacak korkusundan elimiz kolumuz bağlı kaldı.”

Yazarın Tüm Yazıları