Ve Tarkan zıpladı!

Hatırlarsınız, Tarkan’ın yurtdışına açılma projesi olan İngilizce albümünün kayıtları, bundan bir süre önce stüdyodan çalınmıştı. İstanbul’un ve Bodrum, Antalya, Çeşme gibi güzide tatil beldelerimizin en popüler olduğu dönemde; barlarda, kulüplerde bangır bangır çalınan şarkılar, tabii bununla kalmayarak internet ortamına düşmüş; hatta ve hatta kimi radyoların top 10 listelerine bile girmişti.

Tarkan, o dönemde söz konusu parçaları izinsiz kullananlar için hukuki işlem başlattı. İşi bayağı ciddiye alıp şarkıları dışarıya sızdıranların bazılarına da ulaştılar bildiğim kadarıyla.

Evet hukuken hakkını aradı Tarkan ama olmuşla ölmüşe çare olmadığından belki de, stratejik olarak yapılacak en doğru şey, söz konusu parçaları yasal yollardan bir an önce tüketiciye ulaştırmak olacaktı. Öyle de oldu. İşi hızlandırdılar ve Tarkan’ın zaten bir süredir konserlerinde söylediği İngilizce şarkılarından ikisini içeren single geçtiğimiz salı günü piyasaya çıktı.

‘Bounce’ adını taşıyan single’da, ‘Bounce’ dışında ‘I Wanna Hear Love Speak (Shhh)’ adında bir şarkı daha var. Single; ‘Bounce’un dört remiksi, ‘I Wanna Hear Love Speak (shhh)’in de bir remix’i olmak üzere toplam yedi versiyondan oluşuyor.

ESAS ALBÜM 2006’DA

Single’ı aldığınızda doğal olarak Tarkan’ın yurtdışında çıkartacağı albümün lokomotif şarkılarının bu ikisi olacağını düşünebilirsiniz. Ama kazın ayağı öyle değil. Bu iki şarkının single haline getirilmesinin ardında yatan temel sebep, söz konusu şarkıların stüdyodan çalınıp internete düşen şarkıların ta kendileri oluşu. Yani tamamen iç pazara dönük stratejik bir ürün ‘Bounce’. Yazının başında da belirttiğim gibi ölmüşle olmuşa çare olmayışı sebebiyle gösterilen zorunlu bir ticari refleks. Diğer bir deyişle bu single yurtdışı pazarları hedefliyor olsaydı, yüksek olasılıkla bu iki şarkı seçilmeyecekti görücüye çıkarken.

Tarkan; ilk etapta Avrupa, Güney Amerika, Rusya ve Baltık Cumhuriyetleri’ni hedefleyen İngilizce albümünü 2006’nın şubatında piyasaya çıkartacak. Bu pazarlarda albümün dağıtımını Universal Müzik aracılığıyla yapacaklar. Henüz tam tarihi belli olmamakla birlikte Avrupa dışındaki iki önemli pazarda; Kuzey Amerika ve Japonya’da da, albümün 2006 içinde piyasaya sürüleceğini tahmin ediyorum. Kuzey Amerika ve Japonya, Avrupa’ya göre çok daha farklı pazarlar olduklarından, oralarda değişik bir strateji uygulayacaklarını tahmin ediyorum. Zaten her üç pazarda birden başarı kazandığınızda Beatles oluyorsunuz, Spice Girls oluyorsunuz, Michael Jackson oluyorsunuz...

KLİP LOS ANGELES’TA ÇEKİLECEK

Single’a adını veren ‘Bounce’, aslına bakarsanız yurtdışı projesinin hit adaylarından biri. Öte yandan Tarkan’a ulusal şöhretini kazandıran, sonra da Avrupa’da kısmen tanınmasını sağlayan Sezen Aksu şarkılarına pek benzemiyor. Daha çok, ticari formül üzerinden giden bir düzenleme harikası. Bolca oryantal öğeler içeren, çok melodik olmasa da nakaratı sıkça tekrar ederek kafaya kazıyan bir dans parçası. Yurtdışında ilgi görebileceğini düşünüyorum. Ama doğru çıkış şarkısı mıdır bilmiyorum, diğerlerini dinlemek nasip olmadı henüz. Tarkan, önümüzdeki günlerde ‘Bounce’a yüksek bütçeli bir klip çekmek için yeniden Los Angeles’a gidiyor. Bakalım klip nasıl olacak...
Yazarın Tüm Yazıları