Vagon lokantaları

Trenlerin kralı ve kralların treni olan ‘Doğu Ekspresi’, II. Dünya Savaşı’na kadar nice zengin, ünlü kişiyi Fransa’dan İstanbul’a taşımıştır.

Dünyanın en şık, en güzel, en lüks vagon-lokantasının da Doğu Ekspresi’nde olduğu söylenir. Şimdi bu meşhur tren yok ama size, T.C.D.D.’nin yenilenen yemek vagonlarındaki lezzetli çeşnileri tatmanızı mutlaka öneririm.

PRATİK TARİFLER

Bolonez soslu spagetti

6 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 35 dakika


Malzeme listesi

1 paket spagetti makarna

Bolonez sosu için

250 gr. orta yağlı kıyma

2 yemek kaşığı sıvıyağ

2 adet orta boy kuru soğan (yemeklik ince doğranmış)

1 adet orta boy havuç (rendelenmiş)

1 adet orta boy kereviz (rendelenmiş)

3 adet orta boy domates (tavla zarı doğranmış)

1 yemek kaşığı domates salçası (veya 1 çay bardağı domates püresi)

1 tatlı kaşığı kuru fesleğen

Tuz, karabiber

Üzerini süslemek için

Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)

Sos için; sıvıyağ, kıyma ve kuru soğanı karıştırarak 10 dakika kavurun. Havuç ve kerevizi ekleyip, 5 dakika daha kavurun. Salça veya püreyi, domates, fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyip, 1-2 dakika karıştırın ve 1 bardak su ekleyerek 10 dakika sosu pişirin. Kaynayan 10 bardak tuzlu suda spagettiyi 10 dakika haşlayın. Süzülen makarnayı sosla karıştırıp, iyice harmanlayın. Maydanozla süsleyerek servise sunun.

Rokalı salata

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Malzeme listesi

1 demet roka

2 sap yeşil soğan (çok ince doğranmış)

2 adet orta boy domates (kuşbaşı formunda doğranmış)

Sos için

1 diş sarmısak (dövülmüş)

2 adet limonun suyu

4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Üzeri için

1/2 su bardağı beyaz peynir (rendelenmiş)

1/2 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)

Rokaları iyice yıkayın. Suyunu süzdürüp, elinizle iri parçalar halinde doğrayın. Yeşil soğanları üzerine ekleyin. Sos için bir kase içinde; sarmısak, limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiberi karıştırıp, iyice çırpın. Hazırladığınız bu sosu yeşilliklerin üzerine gezdirin. En üste rendelenmiş beyaz peyniri ve iri çekilmiş cevizleri serpiştirerek servise sunun.

Yemekçinin notu: Yukarıdaki salata sosuna çok ince kıyılmış 3 yemek kaşığı dereotu da ekleyebilirsiniz.

Kahve aromalı parfe

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta

2 paket krem şanti

2 su bardağı kakaolu süt

1 paket vanilya

1 su bardağı süt

1 yemek kaşığı neskafe

3 yemek kaşığı kakao

1 su bardağı toz şeker

1 çay kaşığı tuz

Bir tencerede süt, neskafe ve kakaoyu orta ateşte ısıtın. Bir kasede krem şantiyle kakaolu sütü katılaşıncaya kadar çırpın, buzdolabında bekletin. Bir başka kapta yumurta sarılarını toz şekerle 2-3 dakika çırpın. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını tuzla birlikte 10-12 dakika mikserle çırpın. Çırptığınız yumurta sarılarının içine yumurta beyazlarını, dolaptaki krem şantiyi ve neskafeli karışımı az az ilave edin. Derin bir tas içine ince naylonu yanlarından sarkacak biçimde yerleştirin. Karışımınızı içine boşaltın ve derin dondurucuda 1 gece bekletin. Servisten önce bir tabağa ters çevirin, naylonu sıyırın ve çikolatayla süsleyin.

İnce Noktalar

Pasta yapımından artan yumurta sarılarını ziyan etmeyin. Bir kasenin içine boşaltıp, üzerini hava almayacak biçimde kaplayıp, 1- 2 gün buzdolabında bekletin.
Yazarın Tüm Yazıları