Üveykent’e bilişimi bari çok görmeyin

BANKALARIN merkezleri, finans kuruluşları bir bir Ankara’dan gidiyor. Bugün muhalefet ve sivil toplum örgütleri bu gidişe, “Dur” demeye çalışsa da, aslında dört sene önce belliydi bu merkezlerin Ankara’dan taşınacağı. Merkez Bankası’nın İstanbul’a gidişi şimdilik durdurulsa da finans merkezlerinin bile Ankara’dan gidişinin faturası büyük olacak, birlikte yaşayıp göreceğiz.

Hükümetin kararı olduğu için, ne kentin belediye başkanı ne de dün “Gitmesin” diyen bakanlar, milletvekilleri sesini çıkarabiliyor bu gidişe.
Finans merkezlerinin İstanbul’a gitmesi aslında yedi tepeli kente karşı hep “üvey” kalan Ankara’nın alışılagelmiş mağlubiyetlerinden birisiydi.
Ankara’nın önemli değerleri kopup giderken, kentin yaralarını saracak önemli bir fırsat bugünlerde gündemimizin ilk sıralarında.
Bilişim Vadisi nereye kurulacak?
Kentin önde gelenlerinin, “Ankara’da kurulsun” dediği bilişim vadisi nedir, oradan başlayalım.
Bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinde çalışan firmalar inovasyon, Ar-Ge ve işbirliği amaçlarıyla bilişim vadilerinde biraraya geliyor. Vadide, bilgi ve iletişim, telekomünikasyon, bio-teknoloji, nano-teknoloji, nöro-teknoloji sektörlerinin gelişimine öncelik veriliyor. Bilişim Vadisi’nde yazılım devi Microsoft’un da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü dev firmalar da yer alıyor. 2012’de bilişim vadisinin pazar büyüklüğünün 12 milyar doları aşması öngörülüyor.
Ankara’dan koparılan finansal merkezlerin yarattığı boşluğu doldurabilecek bir fırsat kapımızda.
“Ankara çok hak ediyor” derken kentsel milliyetçilik yapmadığımızı rakamlar gösteriyor. Hali hazırda 12, yeni kurulanlarla 14 üniversitesiyle, altı teknoparkıyla Ankara’nın Bilişim Vadisi’ne en uygun kent olduğunu, biz değil DPT (Devlet Planlama Teşkilatı) söylüyor.
Geçtiğimiz haftalarda Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi’nin kendi seçim bölgesi olan Kocaeli’nde kurulacağını açıkladı. Konu henüz resmiyet kazanmadı. Bu kadar önemli bir projeye, içinde “bilişim” geçen bir vadinin nereye kurulacağına, siyaset değil, bilim karar vermeli.

Gökçek’in sürpriziyle ilgili bir duyum

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Melih Gökçek son dönemlerde Ankara’yı bir adım öteye taşıyacak bir projeyi dillendiriyor. Ama pek kopya vermiyor.
Kent muhabirleri ve Gökçek’in kurmaylarının tahmini özellikle son Şanghay ziyaretinin ardından ışıklandırmaya hayran kalan Gökçek’in Ankara’ya yönelik aydınlatma planları olduğu yönünde. Ben de kulağıma gelen bir fısıltıyı sizlerle paylaşayım.
Gökçek, Haziran seçimlerinin ardından Kızılay-Ulus arasını ışıl ışıl yapacak proje için düğmeye basacak. Esenboğa Yolu’ndaki tep tip cephelerin benzerini, Kızılay-Ulus arasındaki binalara da yapacak. Şanghay’da görüştüğü firmalarla da bu cephelerin aydınlatılmasını sağlayacak ve değişen renklerle aydınlatılmış binalarla kent merkezi 24 saat canlı olacak.
Fısıltılar bu yönde, bakalım ne olacak?
Yazarın Tüm Yazıları