Türkiye’nin Spice Girls’ü

Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum, geçtiğimiz günlerde gazetelerde yayınlanan bir ilan kısaca şöyle diyordu:

'Universal Müzik Türkiye, dünyaya açılmaya aday ilk pop kız grubunu kuruyor'

Başvuruların son tarihi olan 16 Ocak itibariyle ses ve dans yeteneğine güvenen yaklaşık 300 genç kız bu çağrıya yanıt verdi.

Biliyorsunuz tüm dünyada bu yolla kurulmuş ve başarılı olmuş Spice Girls, No Angels, Bond, Tik'n Tak, Sugababes gibi gruplar var.

Tabii bir de bu işin uzmanları...

Türkiye'de böyle bir işe girişmeyi göze alan Universal Türkiye önümüzdeki günlerde, bu uzmanları Türkiye'ye getirecek.

4 YA DA 5 KIZ

Daha sonra adaylar bir araya getirilip sayıları; dans, ses yeteneği ve fiziksel özelliklerine göre 4 ya da 5 kişiye indirilecek.

Böylece bizim de (Yonca Evcimik'in dançılarından oluşan Çıtır Kızlar faciası sayılmazsa) ilk kız pop grubumuz ortaya çıkmış olacak.

Bana göre müzik sektörü içinde bulunduğu açmazı ancak, denenmiş olsun ya da olmasın, yeni ve yaratıcı projelerle aşabilir.

Bir kişinin, çoğunlukla kişisel beğeni ve tahminlerine göre alınmış kararlarla, 'ya tutarsa'larla piyasaya çıkmış albümlerle bu dükkanların dönemeyeceğinin anlaşılması gerek.

İŞ GRUBU KURMAKLA BİTMİYOR

Ancak tabii, iş bu grubu kurmakla bitmiyor.

Açıkçası işin aday belirleme aşamasının neden bu kadar sessiz sedasız geçiştirildiğini anlamakta güçlük çekiyorum.

Eğer sorunun cevabı 'bütçemiz elvermedi' ise, orada durup bir kere daha düşünmek gerekiyor.

Böyle bir işi Türkiye gibi bir ülkede gerçekten patlatmak istiyorsan, tanıtımın da gümbür gümbür olmalı, iki kere iki dört.

Universal eğer işin bundan sonrasını büyük bir ticari projeye dönüştürmek istiyorsa, bence çok dikkatli olmalı.

O kızların kimliklerinden, giyimlerine, basınla ne konuşacaklarından, sound'larına dek her şey büyük bir titizlikle tasarlanmalı.

HER ADIM ÖNCEDEN TASARLANMALI

Grubun atacağı en küçük adım bile aylar öncesinden belirlenmeli. En az, bir dergi, bir televizyon ve bir radyo sürekli tanıtım sponsoru olarak projenin içine çekilmeli.

Ve tabii bu kızlar kimin şarkılarını söyleyecekler, albümün prodüktörü kim olacak, sound ne ölçüde Türk olacak, nasıl bir menajerlik hizmeti alacaklar, basınla ilişkilerinde herhangi bir kriterleri olacak mı gibi onlarca soru işareti var kafamda.

Yani sözün kısası, böyle bir projeyi ticari anlamda başarılı kılmak için stratejik planlama ve profesyonel emek gerekiyor.

Yok eğer eldeki mevcut imkanlarla yapabildikleri kadarını yapacaklarsa, iş o zaman yine bir 'ya tutarsa' vakasına dönüşüyor ki, bu durumda üzülmemek elde değil.

ÇOKULUSLU BİR PROJE OLSUN

Kanımca Türk pop müziği piyasası bu tip projeler için büyük bir ticari potansiyel taşıyor.

İş o beklentiyi ustaca karşılama becerisinde bitiyor.

Çok uluslu ve önemli bir şirket olan Universal Music'in uzun vadede kendi iyiliği için bu potansiyeli fark edip yatırımını da o ölçüde yapmasını tavsiye ederim.

Yaratıcı ve deneyimli insanların tasarlayacağı böyle bir projenin önce Türkiye, kısmen Ortadoğu ve Türkçe konuşulan ülkelerde pazarlanması ardından İngilizce sözler ve otantik bir sound'la Avrupa pazarına açılması işten bile değil.

Ortaya öylesine parlak bir sonuç çıkar ki, bu işin kalbinde milyon dolarlarla oynayan büyük şirket patronlarının bile dudağı uçuklayıverir.

Ben söylemiş olayım da...
Yazarın Tüm Yazıları