5G ile ameliyattan VR ile tedaviye

Dijital sağlık alanında farklı uygulamaların hayata geçirilmesi dikkatleri tıptaki teknolojik gelişmelere yoğunlaştırıyor. 5G ile yapılan uzaktan ameliyatlar, bazı hastalıkların teşhisi için kullanım onayı alan yazılımlar ve tedavide kullanılan VR uygulamalar tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin ileride topluma sağlayacağı katkıların habercisi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde ABD Gıda ve İlaç İdaresi, kanser şüphesi olan alanların tespitinde patologlara yardımcı olacak yazılıma De nova pazarlama öncesi onayı verdi. Paige Prostate adı verilen yazılım, prostat biyopsisi görüntüsünde kanser olma olasılığı en yüksek olan alanı belirlemek için tasarlanmış ilk yapay zekâ (AI) tabanlı yazılım olma özelliğini taşıyor. 

Yapılan çalışmada pataloglar yazılım yardımı ile ve yardımsız 527 prostat biyopsi görüntüsü inceledi.  Çalışma sonucunda patalogların yazılım yardımı alarak yaptıkları incelemelerin yardımsız olanlara kıyasla %7,3 oranında iyileştiği görüldü. Yazılımın iyi huylu tümörlerin tespitinde ise bir etkisi olmadığı açıklandı. FDA’nın bu kararı dijital sağlıkta hem yeni bir alan başlığı açılması hem de bu tip diğer ürünlerin de pazarlama onayı almasının önünü açması açısından önemli görülüyor. 

Haberin Devamı

5G geleceği şekillendiriyor 

Geçtiğimiz günlerde ülkemizde gerçekleştirilen bir diğer önemli dijital sağlık olayı ise 5G kullanılarak yapılan ameliyat oldu. 5G bağlantılı akıllı gözlükler ve interaktif bir platform kullanılarak farklı şehirlerde bulunan doktorların da anlık takibi ile başarılı geçen ameliyatı Ankara Acıbadem Hastanesi, Üroloji uzmanı Prof. Dr. Lütfi Tunç gerçekleştirdi. Türk Telekom’un sağladığı yeni nesil 5G altyapısı ile gecikmesiz görüntü aktarımı sağlanarak gerçekleştirilen ameliyat ileride dijitalleşen sağlık, tıp eğitimi ve farklı konularda hayatımızı etkileyecek yeni gelişmelere zemin hazırlıyor. 

Bu ameliyata kullanılan 5G, mesafeler ve erişilebilirlik anlamında dünyamızı biraz daha küçültürken yaşam kalitemizin artmasının sağlayacak teknolojilerin hayata geçmesinin önünü açıyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler gibi kurumların da sağlık, eğitim ve daha pek çok konuda hizmete erişimde eşitlik sağlamak adına çok önemsediği 5G teknolojisinin hayatımızda hissedilir bir etki yapması bekleniyor. 

Yeni nesil bağlantı 5G ile hastaneler, dijital sağlık uygulamaları ve cihazları, yazılım dağıtımları, otomasyon, robotik, makine öğrenimi ve daha fazlasının potansiyelini fark eden akıllı binalar oluşturabilir. Ayrıca AI ve 5G kombinasyonunun giyilebilir tıbbi cihazlar tarafından tespit edilen sağlık sorunları hızla hekime ulaştırılabilir. 

Haberin Devamı

Göz tembelliğine VR tedavisi 

Göz tembelliği olarak bilinen görsel bozukluk ambliyopi’si olan çocuklar için sanal gerçeklik tabanlı bir tedavi de yine FDA tarafından De novo pazar öncesi onayı aldı. Bu gelişme yakın zaman sonra göz hekimlerinin reçetelerine VR (Sanal Gerçeklik) gözlüğü ekleyebileceği anlamına geliyor. Sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla çocukların görüşünü iyileştirmeye yönelik bir tedavi yöntemi olan Luminopia One, bunu yaparken popüler TV şovları ve filmleri kullanıyor. Evde kullanılabilen gözlük uzman hekim önerisi ve kontrolünde kullanılıyor. 

Önümüzdeki süreçte özellikle de internet hızının 5G ile artışıyla dünyanın yeni bir teknolojik döneme gireceğini söylemek çok da abartı sayılmaz.

Yazarın Tüm Yazıları