Sizin hikâyeniz hangisi?

Herkesin bir kilo hikâyesi var ve bu son derece normal.

Haberin Devamı

Normal, çünkü herkesin genetik mirası, metabolik yapılanması, yeme içme alışkanlıkları, yiyeceklere psikolojik bakışları farklı. Zaten böyle olduğu için de kimi “fil kadar yemesine rağmen kuş kadar ince” kalabilirken, kimi “kuş kadar yemesine rağmen fil boyutuna” varabiliyor!

Geçen hafta ofisime gelen orta yaşlı bir hanım önce “Kilo sorunuma bir son vermek ve yağlarımdan kurtulmak istiyorum” diye söze girdi ve arkasından da şunları ekledi: “Üşenmedim, dikkatle hesapladım, bugüne kadar aşağı yukarı neredeyse 300 kilodan fazla kilo vermişim! Geçtiğimiz 20 yılın tamamı neredeyse diyetlerle geçmiş. Bu sabah tartılınca gördüm ki hâlâ 110 kiloyum!”
Ondan kilo hikâyesini anlatmasını istediğimdeyse aşağı yukarı şöyle bir özet yaptı: “Evlendiğimde 55-60 kilo aralığındaydım. İkinci doğumu yaptıktan bir yıl sonra 70’lerde tutunmaya çalıştığımı fark ettim. Baktım olmadı, bir diyetisyene müracaat ettim. Şok diyetler dâhil sıkı bir programa girdim. İki ayda sekiz kilo vermeyi başardım. Ertesi yıl yine 80’li kilolara ulaştığımı fark edince soluğu bir başka diyetisyenin ofisinde aldım. O, farklı bir beslenme modeli önerdi, anlattıkları mantıklıydı, bu sefer de onun diyetini denedim. Üç aya yakın çalıştık, toplam 15 kiloya yakın zayıflamayı başardım.”
Hanımefendinin hikâyesi oldukça uzun, gittiği diyetisyenlerin sayısı 40’ın üzerindeydi. Hâl böyle olunca da kilo macerası uzadıkça uzamış, verdiği kiloların toplamı da 300’leri geçmişti ama hanımefendi hâlâ “orta yaşlı bir obez”di!
Peki, ne olmuştu da hanımefendinin kilo sorunu bir türlü çözülememiş, verdiği her kilo misliyle geri gelmişti? Ne olmuştu da 70’li kilolarla başladığı kilo yolculuğu neredeyse 30 yıl sürmüş, 300 kilo kayıp obezite sorunu ile nihayetlenmişti? Nedenini merak ediyorsanız önümüzdeki haftayı beklemeniz gerekiyor. Çünkü önümüzdeki haftanın yazı planında “bir türlü bitmeyen kilo sorunu hikayesi”nin nedenlerini ve çözümlerini okuyacaksınız.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

Çok dikkat etmeme rağmen zayıflayamıyorum

Eğer onca uğraşmanıza, aç gezip ter dökmenize rağmen tartıda bir türlü zafere ulaşamıyorsanız aşağıdaki soruları tek tek yanıtlayıp doktorunuz ve diyetisyeninizle paylaşın.
Diyetiniz hazırlanmadan gerekli tahliller yapıldı mı?
Uzman doktor muayenesinden geçtiniz mi?
Diyetiniz bir diyetisyen tarafından mı hazırlandı? (Gerçekten diyetisyen olmasına dikkat edin.)
Diyetin içeriği ile oynuyor musunuz?
Porsiyon miktarlarını size verilenden daha fazla tüketiyor musunuz?
Öğün atlıyor musunuz?
Atıştırmalar var mı?
Akşama doğru kaloriyi artırıyor musunuz?
Yeterince sıvı tüketiyor musunuz?
Egzersiz yapıyor musunuz? (Size önerilen şekilde.)
Size önerilen ilaçlar veya besin destekleri varsa düzenli alabiliyor musunuz?

Yazarın Tüm Yazıları