"Kanat Atkaya" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Kanat Atkaya" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Kanat Atkaya

Sınav var çıkarın káğıtları

DAHA önceki denemelerimizden biliyorum; ara sıra verdiğim küçük ev ödevlerini, minik sınavları ve anketleri seviyorsunuz.

Sürekli sınav yapmak benim açımdan sıkıcı olur. Sanırım bir süre sonra siz de sıkılırsınız. Ama böyle 2-3 ayda bir tane yapmak eğlenceli olabiliyor.

Aslında bu küçük testlerin benim için önemi büyük. Sizlerden gelen mektuplar, elektronik postalar filan, okuyucu profilim hakkında tabii ki ipuçları veriyor. Ama böyle sınava tabi tutulduğunuzda gelenler, sizleri anlamak konusunda çok daha faydalı oluyor.

Bu arada içinizde hakikaten espri kabiliyeti yüce insanlar var. Bazı konularda öyle sıkı espriler geliyor ki; klasik geyik toplantılarımızda ‘‘Bir okuyucu şöyle demiş’’ diye kaynak da göstererek kullanıyorum.

Şimdi yapacağımız testin esin kaynağı bir kitap. Aslında ne esin kaynağı, resmen arakladım testi bu kitaptan.

Beyoğlu'ndaki Arkadaş Kitabevi İngilizce kitaplarda acayip bir indirim yapmış. Benim ilgimi çekenlerin hepsi müzik üzerine yazılmış kitaplar oldu.

Bunlardan biri de Presley Love'ın yazdığı ‘‘The Classic Rock Quiz Book’’ idi. Kitap 1996 baskısı. Yani 1996 sonrasına ait soru yok haliyle.

Kitapta yüzlerce soru var. Ben 5 tane seçtim aradan. 5 tane de kendim ekledim. Hepsini kitaptan sorsam çok kazık kaçabilirdi. Lodos filan tepe sersemi oldum ama sizin hatırınıza 5 soru buldum işte. Merak edenler için 6'dan itibaren gelecek sorular benim.

Bu arada bir konuya daha girmemiz şart oldu. Önceki testlerde cevap anahtarını bir hafta sonra yayınlıyordum. Bazıları bu durumdan memnundu. Ama bazıları ‘‘Bir hafta beklemek istemiyoruz’’ diye (aslında düşündüm de, haklılar) itiraz ediyordu.

Bu testin cevaplarını veriyorum. Hani klasik olarak ters basılır, gazeteyi çevirirsiniz bakarsınız. Bir de bazen mesela üçüncü soruya bakarken, dördü görmek istemezsiniz ama içinizdeki hain dürter ve dördüncü sorunun cevabına da bakarsınız. Sonra dördüncü soruyu okurken cevabı bilmiyormuş gibi yapıp kendinizi kandırırsınız filan. Kim kimi kandırıyorsa artık.

Bu arada soruları kitaptaki gibi kuru kuru sormamaya çalışacağım.

Amaaan neyse. Güç sizinle olsun!

1- Survivor'ı hatırlayan varsa soruyu da bilecektir. Dünya müzik tarihinin en faza getirici şarkılarından biri olan ‘‘Eye of the Tiger’’ hangi filmin şarkısıydı?

a) Subay ve Centilmen

b) Karate Kid

c) Rocky II

2- The Beatles'ı biliyorsunuz. Dört kişilerdir di mi? Aslında beşinci bir eleman daha vardı orijinal kadroda. Bunu bilen arkadaşları ayrıca takdir edeceğimi şimdiden söyleyeyim.

a) Bill Fury

b) Stu Sutcliffe

c) Peter Asher

3- The Doors'u bilenler biliyor. Ama bu soruyu sormak için biraz da edebiyat bilgisi gerekecek. Jim Morrison ve arkadaşları bu ismi hangi kitaptan esinlenerek almıştı? Kitap Huxley'indir diye bir tüyo da vereyim.

a) The Doors of Perception

b) Unlocking the Doors of the Imagination

c) Through the Doors of Time

4- Genesis'i bilenler hemen bilecek cevabı. Phil Collins'i solist olarak hatırlıyoruz. Fakat ondan önce asıl solistleri çok meşhur bir abimizdi? Cevabı alayım lütfen...

a) Peter Gabriel

b) Eric Clapton

c) Alice Cooper

5- Jimi Handrix'in 1967 Monterey Pop Festival'de yaptığı bir hareket rock tarihinin en mühim figürlerinden biri olmuştur. Sonra dalağını yardılar sağolsun rock yıldızları fakat bu hareket çok etkileyiciydi.

a) Seyircilerden birinin kafasına yumruğu indirdi.

b) Gitarını yaktı

c) Sahnede uyudu.

6- Nirvana'nın Nevermind albümünün kapağında bir bebek, oltaya doğru yüzüyordu. Oltada yem olarak ne takılıydı?

a) Cici Bebe bisküvisi

b) Dolar

c) Emzik

7- U2 elemanları hangi memleketin evladıydı?

a) ABD

b) Faroe Adaları

c) İrlanda

8- Aşağıdakilerden hangisi Metallica'nın bir albümünün adı değildir diye soracağım, konuya hakim olanlar için çok kolay olacak. Olsun, ne yapalım?

a) Kill 'Em All

b) Exile On Main Street

c) Ride the Lightning

9- Bu meşhurdur. Dire Straits'in ‘‘Money For Nothing’’ adlı şarkısında bir televizyon kanalına gönderme yapılır. Hangi kanaldır bu?

a) MTV

b) BBC

c) El Cezire

10- Queen, bir filmin soundtrock'ini yapmıştı zamanında. Hatırlayabilecek miyiz, zor mu kullanmak gerekecek?

a) Singing in the Rain (Bu madde için müsaadenizle kendime çüş demek istiyorum!)

b) Flash Gordon

c) Astronot Niyazi (Bir daha çüş!)

Simurg şube açıyor Bebek kedileri yaşadı

KİTAP kurtları Simurg'u bilir. Benim taa Aslı Han'daki yerinden beri tanıdığım Simurg, uzunca bir süredir Galatasaray Kulübü'nün Sokağı'nda, Hasnun Galip Sokak'ta hizmet veriyor.

Simurg, dükkana sığamıyordu. Önce sahaf kısmını internet ortamına taşıdı yeni kitaplara yer açabilmek için. Ama yine yetmiyor tabii onu da bulunduracağım, bunu da bulunduracağım diye.

Haa, şikayetçi miyim= Hayır tabii ki, ben bu halini seviyorum.

Simurg şimdi Bebek'te, karakolun karşısında bir şube açıyor. Anladığım kadarıyla dört katlı, bayağı büyük bir yer olacak.

Ben haberi duyunca panik oldum ve sordum ‘‘Beyoğlu'ndan gidiyor musunuz?’’ diye. Yok, gitmiyorlarmış. Şube olacakmış Bebek'teki.

Simurg'un Bebek ve civarına entelektüel manada zenginlik katacağı kesin. Ama asıl Bebek'in sokak kedileri yaşadı.

Beyoğlu'ndaki dükkanda başta Bekir olmak üzere çok sayıda sevdiğim kedi var. Ki malum, ben pek kedi sevmem.

Eminim yeni yer de kediler için yeni bir ekmek kapısı olacak. Aslında Bekir'i yazları Bebek'e götürmek nasıl olur acaba. Yazlığa gitmiş olur.

Kedi yazlığa gider mi demeyin. Bu Bekir, ramazan aylarında, karşıdaki berbere iftara gidiyor.

İftara giden kedi, yazlığa da gider!


CEVAP ANAHTARI:

1- c, 2-b, 3- a, 4- a, 5- b, 6- b, 7- c, 8- b, 9- a, 10- b.
X