ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yok!

Eğer savaş tarihine ilginiz ve deniz sevginiz varsa dünyada benzeri olmayan Çanakkale Savaşı batıklarına siz de dalabilirsiniz. Sertifikalı değilseniz 5-7 metrede, yıldızlarınız varsa metrelerce aşağıda sizi başka bir dünya bekliyor.

Haberin Devamı

ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yok
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dördüncü durağı, geçen ay Çanakkale’ydi. Bölgenin tanıtılması için düzenlenen yüzlerce sanat etkinliği arasında özellikle ‘anı dalışı’ farklıydı. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda meraklıların deneyimlediği dalışın profesyonelce ve gerçek anlamda tadının çıkarılacağı yerlerse Suvla, Ertuğrul, Anzak gibi koylar; yani 1915’te Çanakkale Boğazı’nın kahramanca savunulduğu ve donanmaların birçok batık bırakarak arkasına bakmadan kaçtığı bölgeler.ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yokBYEM Dive kurucu ve eğitmeni M. Ali Eyüpoğlu “En kolay ve zevkli dalış SS Miro’ya yapılıyor” diyor.

Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı bu bölgeyi 3 yıl önce dalış turizmine açtı. Gelibolu Tarihi Sualtı Milli Parkı çok yeni olduğundan yeterince tanınmıyor. Farklı ülkelerin deniz kuvvetlerinden çeşitli boylarda savaş batıklarına dalarken hem tarihi hissedip hem de sualtında olmanın hazzı aynı anda yaşanıyor. Karaya ve birbirine bu kadar yakın ve çeşitli derinliklere dağılmış batıklar burayı benzersiz yapıyor. Merkezi İstanbul’da, dalış teknesi de Kabatepe’de olan BYEM Dive’ın kurucusu ve eğitmeni dalgıç Muhammet Ali Eyüpoğlu’na bu bölgede nasıl ve nerede dalınabileceğini sordum: “Başlangıç seviyesinden itibaren daha önce eğitim almış sertifikalı dalıcıların sertifikalarına göre organizasyonlar yapıyoruz. Sportif dalış kapsamındaki her seviyeye uygun noktalar var. İlk kez dalacak olanlar, 5-7 metredeki batıklarda sualtı dünyasıyla tanışabiliyor. Yıldızlı dalgıçlarıysa sertifikalarına uygun batıklara götürüp rehberlik ediyoruz. Bu bölgede kendi dalış teknesi olan tek firmayız” diye yanıt verdi.

Haberin Devamı

Henüz yeni olan bu dalışlar Avrupalı turistlerin dikkatini çekmiş bile. En çok Avustralyalılar, sonra İngilizler geliyormuş, bu sene de İrlandalılar ve İtalyanlar keşfetmiş.ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yok
“Yabancılar, sosyal medya üzerinden bizi buluyor, ayrıca kendi imkânlarımla yurtdışı fuarlara da gidiyorum. Tarihi Alan Başkanlığımız bu konuda iyi bir çalışma yürütüyor” diyen Eyüpoğlu’ndan Çanakkale’deki bu dalış bölgesini dünyadaki benzerleriyle kıyaslamasını da istedim ve şunları anlattı: “Geçen yıl toplam 4 bin civarı dalış yapıldı. Bu yıl daha sezonu kapatmadım, 2 bin civarı sadece bizim dalışımız var. Yerli turist günübirlik dalıyor. Yabancı dalıcılar için 5-6 günlük paket hizmet de organize ediyoruz. Ekim ayı, sezonun son ayı. Aslında dalışın mevsimi olmaz ama giderlerimiz çok yükseldiği için daha fazla uzatamıyorum. Burada henüz istenen rakamlara ulaşamadık. Şu sualtı milli parkı, şu batıklar başka bir ülkede olsa yılda 2,5 milyon turist gelir”.

Haberin Devamı

Eyüpoğlu en çok ilgi çeken batığın görseli güzel, dalışı kolay ve başlangıç seviyesine uygun Anzak Koyu’ndaki SS Miro olduğunu söylüyor. Akıntı ve soğuk su yüzünden zorlu olan Seddülbahir’de 18-23 metrelerdeki HMS Majestic batığıysa yanında iki tane barç (altı düz, hizmet gemisi) ile dalgıçlara muhteşem anlar yaşatıyormuş.ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yok
Tunceli Müzesi Avrupa’nın en iyi ikincisi seçildi

European Museum Academy Luigi Micheletti Ödülleri’nde yarışan Tunceli Müzesi, Avrupa’nın En İyi İkinci Müzesi seçildi. Üç yıllık bir geçmişi olan kent müzesi, 2 bin eserle tarihe ışık tutuyor. Kent merkezinde 1935 yılında Alman mimarlar tarafından çizilen ve bitiminin ardından uzun süre askeri kışla olarak kullanılan müze binasında, 2015-2020 yılları arasında kapsamlı bir restorasyon yapıldı.ÇANAKKALE SAVAŞI BATIKLARI SUALTINDA SİZİ BEKLİYOR: Dünyada eşi benzeri yok
Magma Yeryüzü özel sayısı çıktı

Haberin Devamı

‘Doğayla Barışmak-Yeniden Yaban’ ana temasıyla yeni sayısı basılan Magma dergisi her sayısında olduğu gibi yine gelecek kuşaklara sağlıklı bir dünya bırakabilmek, yeryüzünü iyileştirmek için ne yapabiliriz sorusuna yanıt arıyor. Yeni sayısında hayli umut veren ‘yeniden yabanlaştırma’ bilimsel yöntemiyle ilgili konular, yerli ve yabancı birçok biliminsanıyla söyleşiler var.

Ahşap direkli camilerimiz UNESCO listesinde

Orta Asya’dan Horasan bölgesine Türklerin mimari üslubunu taşıyan ahşap direkli ve kirişli camiler de artık UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde. Böylece listedeki varlık sayımız 21’e yükseldi. Ortaçağdan günümüze ayakta kalabilen camiler şunlar: Konya’nın Beyşehir Eşrefoğlu Camisi, Eskişehir’de Sivrihisar Ulu Cami, Kastamonu Kasaba Köy’ün Mahmut Bey Camisi ile Ankara’nın Ahi Şerefeddin (Arslanhane) Camisi ve Afyonkarahisar Ulu Cami.

Yazarın Tüm Yazıları