Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Sarkozy kurtulur mu

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin bugünlerde yüzünden düşen bin parça. Krizlerle boğuşup dururken bir yandan da Fransız anayasasına bile aykırı sayılan bir yasa teklifiyle koltuğunu kurtarmayı umuyor.

Bugün Senato Genel Kurulu’nda oylanacak Ermeni soykırımını inkârı suç sayan yasada ibre ne yana olursa olsun, Sarkozy için işaretler hiç de olumlu değil. Seçimlere 100 günden az bir süre kaldı. Fransa Cumhurbaşkanı henüz adaylığını açıklamamış olsa bile anketlere göre seçimlerin ikinci turuna bile kalamama riski bulunuyor.

* * *

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimleri için dört aday öne çıkıyor. Merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği’nin adayı Nicolas Sarkozy, Sosyalist Partili François Hollande, Ulusal Cephe Hareketi’nin lideri Marine Le Pen ve Demokratik Hareket Partisi’nden François Bayrou.

Anketlerde Hollande önde gidiyor. Fakat ikincilik yarışında isimler sürekli değişiyor. Buna göre kamuoyu yoklamalarında başı çeken Hollande ve Sarkozy arasındaki oy farkı azalırken, arkadan gelen Marine Le Pen ile Bayrou ise önde gidenlerle aralarını kapatıyor.

* * *

İŞTE tam da bu tablo yüzünden karabasanlar görüyor Sarkozy. Çünkü bu eğilimler, aynı zamanda seçimlerin her türlü sürprize açık olduğunun da göstergesi. Sarkozy yeniden seçilebilir de, ikinci turu göremeden Elysee Sarayı’na “Adieu” demek zorunda da kalabilir.
Büyük umutlarla geldiği halde beklenen atılımı yapamadığı gibi Fransa onun döneminde, Avrupa ekonomisinin kaptan köşkünde Almanya Başbakanı Angela Merkel karşısında tenzili rütbeye uğramış durumda. İşsizlik, hayat pahalılığı salgın halde, bütçe açığı giderek büyüyor. Ufukta umut işaretleri de yok.

* * *

MARİNE Le Pen. Sarkozy’nin vücut bulmuş kâbusunun adı. Aşırı milliyetçi Ulusal Cephe’nin kurucusu Jean-Marie Le Pen’in kızı ve partinin cumhurbaşkanı adayı.

Babasının söylemleri yüzünden toplumda şeytani bir imaja bürünmüş radikal partiye halka cazip gelecek rötuşlar atıyor.
“Yabancı göçü azaltılsın, sokakta namaz Fransa’nın işgalidir, Avrupa Birliği’nden çıkalım, Frank’a dönelim...” gibi çıkışlarıyla kendi tabanının yanı sıra tepki oyları için mükemmel bir paratoner vazifesi görüyor.
Aslında Marine Le Pen’in cumhurbaşkanlığı şansı neredeyse yok gibi. İkinci tura kalması halinde diğer partilerin oylara adres olarak rakibini göstereceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ama o cumhurbaşkanı olamasa da, yeni lideri belirleyecek isim olarak öne çıkıyor.

* * *

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinin favorisi sayılan François Hollande’a gelince. Ne karizmatik, ne de ciddi bir devlet sorumluluğu almış biri. Ekonomik programını tatmin edici bir şekilde formüle edebilmiş de değil. Şu anki görüntüsüyle “Sarkozy olmasın da kim olursa olsun” bıkkınlığının adayı izlenimi veriyor.
Bu nedenle onun da galibiyetini garantilemek için her oya ihtiyacı var. Ermeni oyları uğruna inkâr yasasının geçmesi için senatörlere baskı yapması da bundan. Hollande, bir yandan Ankara’ya da “Amacımız Türkiye ile ilişkilere zarar vermek değil, tarih üzerindeki lekeleri, daha doğrusu gölgeleri ortadan kaldırmak” diye mesaj yolluyor.

* * *

DAHA önce de yazmıştım; “yasa teklifi geçse de geçmese de Türkiye, kendi içinde de 1915 olaylarını tartışabilecek olgunluğa ermelidir” diye. Ancak bunu başardığımız durumda tarihçi bile olmayan birkaç Fransız, bize geçmişle ilgili ahkâm kesmeye kalkamayacaktır.

İnkâr yasasının akıbeti ne olursa olsun, Fransa’da kim seçilirse seçilsin ikili ilişkiler büyük darbe yemiştir; Türkiye, Paris’teki bu ince hesapları kolay kolay unutmayacaktır.
Yazarın Tüm Yazıları