Şapkalar Ortaçağ’dan

Pek çok kişi, aşçıları aşçı yapanın o silindirik şapkalar olduğunu söyler.

O kocaman beyaz şapkalar hijyenin simgesi olduğu gibi, aynı zamanda aşçıların başını serin tutmaya da yarar. Uzun şapkaların içinde hava rahatlıkla dolaşır ve başlar terlemez ve serin kalır. Beyaz uzun şapkalar giyme adetinin temeli Ortaçağ’a dayanıyor. O çağda meslektaşların bağlı olduğu loncalar vardı ve meslekle ilgili standartlar da bu loncalarca belirleniyordu. İşte aşçıbaşçıların daha uzun, aşçıların ise daha kısa ve yuvarlak şapkalar giymeleri de o loncalardan günümüze miras. Daha sonraları "usta aşçı" unvanı alanların siyah şapka giydikleri bir dönem olmuş ama bu adet pek rağbet görmemiş.

Peynirli Domates Dolması

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

6-7 adet orta boy domates

1/2 su bardağı rendelenmiş orta yağlı beyaz peynir

2 adet yumurta

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1/2 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Domatesleri üstlerinden bir santim kalınlığında kesin. İçlerini de çay kaşığı yardımıyla oyun. Domatesleri bir tabağa ters çevirip sularının akmasını bekleyin. Orta yağlı ve orta sertlikte olan beyaz peyniri bir kaseye rendeleyin. Üzerine yumurtaları kırıp tuz ve karabiberi ekleyin. Bir taraftan çatal yardımıyla ezerek karıştırırken, bir taraftan da rendelenmiş kaşar peynirini ilave edin ve malzemeleri iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı süzülmüş vaziyetteki domateslerin içine paylaştırın. (dikkat etmeniz gereken nokta pişerken taşmaması için malzemelerin üzerinde ikişer santim boşluk bırakmaktır) Hazırladığınız domates dolmalarını 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağladığınız tepsiye yerleştirin. Dolmaları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirip çıkarın. Özellikle et ve tavuk yemeklerinin yanında garnitür olarak ikram edebilirsiniz.

Kakaolu Oskar Pastası

6 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

29 dakika


Malzeme listesi

2 paket pötibör bisküvi (yaklaşık 40 adet)

4 su bardağı süt

2 tepeleme yemek kaşığı un

1 yemek kaşığı neskafe

4 tepeleme yemek kaşığı kakao

6 yemek kaşığı tozşeker

2 paket vanilya

50 gr bitkisel margarin

1 adet muz

Bisküvileri küçük parçalar haline getirin. 4 su bardağı sütü küçük bir tencereye koyup üzerine un ve kakaoyu ekledikten sonra tel çırpıcı ye da tahta kaşıkla karıştırarak ezin. Neskafe, tozşeker ve vanilyayı ilave edip orta ısılı ateşte, tel çırpıcı ye da tahta kaşıkla karıştırarak koyulaşıp muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın. Ilık hale gelinceye kadar mikserle karıştırdıktan sonra parçaladığınız bisküvileri katıp karıştırın. Yuvarlak orta boy cam ya da porselen kabı buzdolabı poşeti ya da streç filmle kaplayın. Bisküvili karışımı kaba aktarıp üzerini kaşık yardımıyla düzeltin. Buzdolabının derin dondurucusunda bir gece kadar bekletin. Ertesi gün, buzdolabından çıkardığınız kabı geniş bir servis tabağına ters çevirin. Üzerini muzla ya da taze mevsim meyveleriyle süsleyin. Pastayı süslemek için çekilmiş fındık ya da ceviz içi de kullanabilirsiniz. Pastayı keskin bir bıçakla dilimleyerek servis edin.
Yazarın Tüm Yazıları