Şairin adrenalini yükselten yıllık

VEYSEL ÇOLAK’ın hazırladığı yıllıklar ilgimi çeker.

Şiirin/şairin bir yılını değerlendirirken, gelecek yıllara dair de dileklerde bulunur.

Doğru bir tavırdır. Eleştirirseniz bir tavsiyeler toplamı da sunacaksınız.

Onun hazırladığı Şair Vur Kendini -2007 Şiir Yıllığı’nı (*) okurken, şiirin sakin, tekdüze mecradaki akışına değgin sıkıntısını anlıyorum.

Yıllık, bir yılı şiir türü açısından iyi izlemiş, hemen hemen hiçbir kitabı, yazıyı ıskalamamış bir şairin seçmeleri, tam 165 şairin şiiri var.

Yıllık’ın sonunda Şiir Kitapları 2007, Şiir Derlemeleri, Antolojiler, Seçkiler 2007, Şiir Üzerine Yazılmış Kitaplar 2007, Şiir Ödülleri Listesi yer alıyor. Tek tek kitaplara yönelmek isteyenler için çok yararlı.

Ancak eleştirmenden beklediğini şairden beklemesi bence gerçekleşmesi zor yüksek bir beklenti.

Katılacağım, haklılık payı yüksek bir yargısı da, bu yıllığı değerlendirenlerin bir yılın şiirini izlemesi, kısacası yıllığı hazırlayan kadar bu işe kendini adaması. Eğer yıllığı hazırlayanın şiir beğenisine, şiire bakışına, şiir değerlendirişine güveniyorsanız, bu yıllıkla yetineceksiniz. Tutkulu bir okur profili çizdiği.

Unutmayalım ki yıllık, bir yılın şiirini, şiir yazılarını, kitaplarını izlemeyenler için çok önemlidir ve gereklidir. Çolak’ın yıllığı bu sorumluluğu taşıyan biri tarafından hazırlandığını belgeliyor.

* * *

ÇOLAK geçen yıl yayımlanan kitaplar için şiirsel bir tanım yapmış:

"Sevinci kırık kitaplar."

Genel Değerlendirme’
de, katılsak da katılmasak da tartışmamız, kaale almamız gereken saptamalarda bulunuyor:

"Demem o ki Türk şiirinin önündeki en büyük engel, şairin kendisidir. Sanırım, ilk yapılması gereken şey, şairi etik, kültürel, ideolojik bakımlardan yeniden yapılandırmaktır."

Fazıl Hüsnü Dağlarca
’nın bir sözünü alıntılıyor:

"Kişi, hem bir saat gibi, içinde bulunduğu ’süreç’i yazmalıdır, hem de bir pusula gibi, varılması gereken yeri göstermelidir."

Şiir kitaplarından ve şiir üzerine yazılan kitaplardan önemli bulduklarını teker teker değerlendirmesi, geçen yılın ayrıntılı bir dökümünü vermesini sağlıyor.

* * *

YILLIK’ta yayımlanan Selim Temo’nun Başka şiirinden bir dörtlükle bitireceğim yazımı:

"sesinizde yalnızlık mı, orman mı

bana biraz benden bahsetseniz

serçeler uyanmadı daha

biraz daha gitmeseniz "



(*) Şair Vur Kendini- 2007 Şiir Yıllığı, Veysel Çolak, Şiirden
Yazarın Tüm Yazıları