Prof. Saylan’la bir Nevşehir yolculuğu

PROF. Türkan Saylan bize, "Hadi Nevşehir’in Kozaklı İlçesi’nin Çayiçi Köyü’ne gidiyoruz" dedi.

2006 yılının Kasım ayıydı. Kayseri üzerinden epeyce gittikten sonra köye vardık. Tipik bir Orta Anadolu köyüydü; yoksul ama aile düzeni bakımından ’tartışmalı’ bir köy... Okuma, hemen evlen kafası egemen bir köy...

ÇYDD Başkanı olarak Prof. Saylan’a bildirmişler; "Aman burada bir şeyler yapalım. Kız çocuklarını, buradaki yobaz kafaların eline bırakmayalım" diye... TNT Ekspres kitap toplama kampanyasını yürüten ve aynı zamanda bir eğitim sevdalısı olan Genel Müdür Turgut Yıldız da vardı aramızda. İlköğretim okulunda dinlediklerimiz karşısında dehşete kapılmıştık.

Öğrencilerin neredeyse üçte biri birbirleriyle nişanlıydı.

Öğretmenler böyle olmasın diye çırpınıyorlarmış ama ailelerin ’gelenek böyle" diye direnmesine karşı başarılı olamıyorlarmış.

Ana-babaların sorumsuzluğu büyük. Nedir bu yozluk, cahillik?

3 bin nüfuslu komşu Harahasanlı Beldesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Fuat Yılmaz, hocaya "Buraya lise açılsın, taşımayı köylerden ben yapacağım" diyordu.

"İktidar sizin, en büyük çabayı siz göstereceksiniz."

(Başkan yine kazanmış; dileriz girişimlerini Bakan Nimet Çubukçu ile çözümler.)

Türkan Hanım yorgundu, kemoterapiden yeni çıkmıştı.

Köydeki çocukların % 90’ı liseye gidemiyordu.

Prof. Saylan kitapları kütüphaneye yerleştiriyor:

"Bunları okuyun, aydınlanın" diyordu öğrencilere; tatlı ve sevecen bir dille.

Kız çocuklarının babalarıyla konuşuyorduk.

Kızınızı neden okula göndermek istemiyorsunuz?

Kızım okusa ne olacak, yani evinde otursun daha iyi. Liseyi bitirse üniversite sınavını kazanacak mı? Üniversitede okusa iş bulacak mı?

Bağnazlık ve köylü kurnazlığı...

Bizi okullarında ’gelin başı’ çizen nişanlı öğrenciler uğurlamıştı. Bir de TV’de bolca dizi izliyorlardı. Türkan Hoca’nın mücadelesinin ne kadar anlamlı olduğunu bizzat görmüş, köydeki manzaraya çok üzülmüştük.

Ayrılırken, "Sizlerin Atatürk’ün çocukları olmasını istiyoruz" diye seslenmişti onlara. Dileriz bu köyün okuluna Türkan Hanım’ın bir büstünü değil ama fotoğrafını asarlar!

Çağdaş yaşamın mimarı...

LAİK Cumhuriyet’in, çağdaş Türkiye’nin aydınlık yüzü Türkan Saylan, ardında binlerce çocuğunu, milyonlarca sevenini öksüz bıraktı. Çok ender insanın sahip olabildiği bir onurun ve unutulmazlığın sembolü olan, bilim önderi, çağdaş yaşamın mimarı bu güzel insanı kaybetmenin üzüntüsünü, her namuslu aydın, yurtsever insanlar gibi yüreğimizde duyuyoruz... Çirkin komplolarına rağmen inancından asla ödün vermeyerek, korkudan korkanlara son dersini vererek, yüreklerimizin en değerli makamında yerini aldı.

Yıldız AKALIN-HESSEN

YAŞAMI boyunca sergilediği, gençlerin eğitimine yönelik çalışmaları ile ortaçağ zihniyeti özentilerinden çok daha fazla hayır duası almış bu değerli sivil toplum lideri ve eğitmenini saygıyla anıyoruz. Cem TOKER

UZUN süredir mücadele ettiği amansız hastalığına rağmen amaçlarından hiç vazgeçmemiştir. Ancak hayatını son dönemlerinde aydın, çağdaş, laik kimliğinden rahatsız olanlarca, iktidar yandaşı medyanın da kışkırtmasıyla maalesef sebepsiz şekilde Ergenekon soruşturmasına dahil edilmiştir. Bu yolla Türkan Saylan’ı, ÇYDD’yi ve burs alan öğrencileri sindirmeyi amaçlamışlardır. Unutulmamalıdır ki; yolunu aydınlattığı öğrencileri Türkan Saylan Hoca’nın bayrağını daha ileriye taşıyacaklardır.

Şahin MENGÜ

ÇOK değerli bir bilim insanı, örnek bir hekim ve olağanüstü bir eğitim gönüllüsünü yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Çağdışı akımlara ve darbelere karşı tavrını her zaman net bir şekilde ortaya koymuş olan Prof. Dr. Saylan’ın olağanüstü özverili, üretken yaşamı ve Türkiye’nin çağdaşlaşması yolundaki hizmetleri her zaman saygıyla ve şükranla anılacaktır.

Prof. Burhan ŞENATALAR

TEMPO’dan ’Kurtuluş Destanı’ eki

TEMPO Dergisi, milli mücadelenin başlamasının 90’ıncı yılında okuyucularına ’Kurtuluş Destanı’ kitabı hediye ediyor. Araştırmacı Atilla Oral’ın Türkiye ve Yunanistan’da topladığı fotoğraflar bu albümde ilk kez yayımlanıyor.

Bir Türk’ün İngilizler tarafından kurşuna dizilmesi, Haliç’te denizaltılar, Osmanlı’nın en büyük kumaş fabrikasının topa tutulması, Türklerin konulduğu esir kampı, işgalin her boyutunu gösteriyor.

Kitabın ikinci bölümünde ise işgali protesto mitinglerinden unutulmaz kareler, Türk askerlerinin muharebe resimleri ile Kara Fatma, Yörük Ali gibi Kuvayı Milliye’nin başlıca kahramanlarının portreleri yer alıyor.

GÜNÜN SÖZÜ

"Benim samimi kanaatim bu davanın (Ergenekon) arkasında Başbakan’ın olduğudur. Başbakan’ın altında kalacağını anladığı için bu davanın savcılığından çekilmiş olmasını da memnuniyetle karşılıyorum. Darbeyi inceleyeceksek onu açarsın incelersin."

(CHP Genel Başkanı Deniz Baykal)

Bayram ve gençlik

GENÇLİK yaşta değil baştadır; gerilik yobazlıkla savaştadır /Zevkte eğlencede değil; yapılan işte, eylemdedir /Her zaman ve her yerde ayakta, zinde ve Ata’nın izindedir /Çağdaş uygarlık yolundadır /

’Genç fikirli’ olmayan derin bir uykudadır /Karamsar, kötümser, uyuşuktur /Bayram etmeye hakkı yoktur!

Erhan TIĞLI

Biliyor musunuz

CHP Muğla Milletvekili Dr. Ali Arslan’ın, Bakan Nimet Çubukçu’ya, geçen cumartesi günü yapılan ALS’de Devrim Tarihi ve Atatürkçülük dersine ait "Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün kişisel özelliklerinden biridir? A) Hayalperest oluşu, B) Maceracı oluşu, C) Mantıklı oluşu, D) Mandacı oluşu" biçimindeki 11. soru ile ilgili art niyet taşınıp taşınmadığını, bu soruların kim ya da kimler tarafından hazırlandığını sorduğunu... 30’ncusu düzenlenen ’Bülent Dikmener Haber Ödülü’nü, ’Tüm ülke izleniyor’ ve ’Türkiye üç koldan dinleniyor’ başlıklı haberleriyle kazanan Cumhuriyet’ten İlhan Taşçı ile Turhan Narler adına konulan ’Yerel gazetecilik ödülünü’nü de AA Çanakkale Muhabiri Mehmet Bayer’in ödülleri dün TGC Burhan Felek Konferans salonunda törenle verildiğini... BAHÇEŞEHİR Üniversitesinde üç hafta sürecek ’Edebiyat Buluşmaları’nda Feyza Hepçilingirler, Nemika Tuğcu, Özen Yula, Jale Sancak ve Muhsin Kızıltaya’nın konuşacaklarını... www.busem.bahcesehir.edu.tr
Yazarın Tüm Yazıları