Patlıcanname

Taze patlıcanın mevsimi haziran ayından kasım ayı sonuna kadar devam eder. Çeşitli türleri vardır. Koyu mor renkli 20- 25 cm uzunluğunda olanlara ‘Kemer’, mor renkli, tombul biçiminde olanlara ise ‘Bostan’ patlıcanı adını veririz.

Ayrıca iri armut biçiminde olan ‘Mustafa Kemal Paşa’ ile tatlı bir mor renge bürünmüş, ufak top şeklinde ‘Adana patlıcanı’ vardır. Türü ne olursa olsun, patlıcanın yüzü parlak, kaygan, körpe ve çekirdeksiz olmalı.

İnce Noktalar

Her cins etli biberi, hatta patlıcan ve kabağı fırınlamadan önce bolsıvıyağla yağlarsanız, renkleri solmaz ve derisi soyulmaz.

PRATİK TARİFLER

İsveç köftesi

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

500 gr tavuk kıyması

1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)

4 yemek kaşığı hazır çiğ krema

1 çay kaşığı karabiber, tuz

Kızartmak için

1/2 çay bardağı sıvıyağ

2 adet yumurta

1 çay bardağı galeta unu

Yapılışı:

Öncelikle tavuk kıymasına; rendelenmiş kuru soğan, krema, tuz ve karabiberi ekleyip, bütün malzemeyi iyice yoğuralım ve 30 dakika buzdolabında bekletelim. Daha sonra bu harçtan, parçalar kopararak mekik şeklinde köfteler hazırlayalım. Bu arada 2 yumurtayı çırpalım, galeta ununu geniş bir tasa koyalım ve yağı kızdıralım. Hazırladığımız köfteleri önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulayarak kızgın yağda, orta ateşte kızartalım ve kızarmış patatesle servise sunalım.

İtalyan makarnası

6 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

1 paket linguin makarna (uzun şerit makarna)

1 su bardağı makarna suyu

1 yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı hazır çiğ krema

1 çay kaşığı karabiber, tuz

1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)

Yapılışı:

Kaynayan 12 bardak tuzlu suda makarnamızı 8-10 dakika haşlayıp, süzelim. Fakat haşlama suyundan 1 su bardağı ayıralım. Öte yandan geniş bir tavada; tereyağı, ayırdığımız makarna suyu, krema, tuz ve karabiberi 5-6 dakika kadar pişirelim. Süzdüğümüz makarnayı sıcakken tavadaki sosun içine aktaralım ve rende kaşar peyniri de ekleyerek tüm malzemeleri hafifçe harmanlayalım. Üzerini maydanozla süsleyerek servise sunalım.Kaynayan 12 bardak tuzlu suda makarnamızı 8-10 dakika haşlayıp, süzelim. Fakat haşlama suyundan 1 su bardağı ayıralım. Öte yandan geniş bir tavada; tereyağı, ayırdığımız makarna suyu, krema, tuz ve karabiberi 5-6 dakika kadar pişirelim. Süzdüğümüz makarnayı sıcakken tavadaki sosun içine aktaralım ve rende kaşar peyniri de ekleyerek tüm malzemeleri hafifçe harmanlayalım. Üzerini maydanozla süsleyerek servise sunalım.

İrmikli Türk helvası

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi 25 dakika


Malzeme listesi

2 su bardağı irmik

2 su bardağı toz şeker

3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin

1 adet portakal kabuğu rendesi

3 su bardağı su

Varsa; 3 yemek kaşığı çekilmiş badem

Yapılışı:

Öncelikle yağı bir tavada eritelim ve yağ erir erimez irmiği içine aktaralım. Kısık ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 20 dakika kavuralım. Rengi iyice sararan irmiğin üzerine şekeri ekleyip, 2-3 dakika daha kavuralım. Suyu yavaş yavaş üzerine ilave edip, yine kısık ateşte irmik suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim. Sonra portakal kabuğu rendesini katıp, helvayı ateşten alalım. Varsa bademle de süsleyip servise sunalım.
Yazarın Tüm Yazıları