O şairler kaybolmadan önce

DÜNKÜ kitap köşemde iki şairin iki şiir kitabını tanıttım.

Nevzat Üstün’ün Ak Yeşil Kavak Ağaçları ile Halim Şefik’in (Güzelson) Otopsi’sini.

Kayıp Şairler Dizisi’nde daha nice şairin kitaplarını okuyacaksınız, antolojilerdeki tadımlık şiirler, iyi bir şiir okuru için yeterli değildir.

Bazı kitaplar, bazı adlar birden sizin anılar dağarcığınızı hareketlendirir, kitabın ardındaki kişilikleri, dostlukları anımsarsınız. Yıllar öncesinin yazı yaşamında, onların izdüşümünü araştırmaya başlarsınız.

NEVZAT ÜSTÜN’ÜN EVİNDEKİ GECELER

DİZİ Editörü’nün, kitaptaki son paragrafını okuyalım:

"Nevzat Üstün, ölümünden önce ’Tarih Bir Çiçek mi’ adlı şiir kitabının hazırlığı içindeydi. Yıl 2009 ve Şairin bütün eserlerini yayınladığı VAR yayınevi, Babil Sokak, No:2/10 Şişli adresinde artık YOK."

O evde çok bulundum. Yerli ve yabancı birçok şairle, edebiyatçıyla bu evde tanıştım. Zülfü Livaneli ile de dostluğumuz o evde başladı. O zaman Ekim Yayınları’nı yönetiyordu.

Babil Sokak, Radyoevi’nin karşısındaydı. Evde asansör yoktu, en yukarıdaki kat güzel döşenmişti, ortada güzel bir soba yanardı.

Nevzat Üstün ile sohbete dalmışken, yakından tanıdığım, sevdiğim tiyatro sanatçısı Şükran Üstün, bizi ağırlamak için çırpınır dururdu.

O zamanlar gazeteler Babıáli’de idi. Yayınevleri de Cağaloğlu’ndayken yazarlar, şairler gazetelere, dergi idarehanelerine, yayınevlerine uğrarlardı.

Nevzat Üstün de Cumhuriyet gazetesinde ağırladığımız konuklardandı.

Otomatik vitesli bir Honda araba almıştı. Düz vitesli arabadan sonra bunu kullanırken, "Yahu bir ayağım boşta kaldı" der, gülerdi. Ne yazık ki, Ankara’ya giderken bir trafik kazasıyla aramızdan ayrıldı.

Biyografisinde, Tanin gazetesinde çalıştığından da söz ediliyor. Belleğim beni yanıltmıyorsa, Beşiktaş’ta bir binada çıkıyordu gazete ve sahibi olarak da Kámil Kırıkoğlu gözüküyordu. Onun isteği üzerine üç dört tane yazım yayınlandı. Sonra ayrıldı, telif ödeyemediklerini şaka yollu şöyle özetlemişti:

"Benden para alamadığına göre o kadar yazı alacağın var."

Ölümünden sonra adına Nevzat Üstün Şiir ve Hikáye Ödülleri düzenlendi, üç yıl sürdü. 1980 - 1983 arası.

Şiir dalında; Ali Yüce, Hasan Hüseyin, Ahmat Özer, Şükran Kurdakul, Hidayet Karakuş; hikáye dalında Osman Şahin, Nadir Gezer, Orhan Çubukçu, İnci Aral, Feryal Zeynep Bağcılar, Celál Özcan kazanmıştı.

* * *

KİTAPLIĞIMDAKİ imzalı kitaplarına bir imzasız kitabı katıldı şimdi.
Yazarın Tüm Yazıları