Neden Halep değil de Şam fıstığı

Geçenlerde annem, babam ve kız kardeşlerimle beraber gittiğimiz Halep-şam gezisinin yeme içme kültürü adına bana çok şey kattığını düşünüyorum.

Bunları sizinle uzun uzun paylaşacağım. Halep ile şam arasını arabayla geçmenin ise ayrıca doğru bir tercih olduğunu belirtmek isterim.
Tam Halep ovasının şaşırtıcı büyüklüğüne ve yeşil rengine konsantre olmuşken, birden dikkatimi çeken o çıtıpıtı fıstık ağacı tarlaları bana çok neşeli göründü.
Dünya fıstık üretiminde bizimle (ıran ve Amerika’nın ardından) neredeyse başa baş olan, üçüncülük ve dördüncülük için yarışan Suriye’de neden Halep fıstığı değil de şam fıstığı meşhur diye sorduğumda babamdan aldığım cevabı daha önce de bir yerlerde okuduğumu hatırladım.
“Musul, Halep, Antep, Urfa, Mardin gibi sıcak olup da denize kıyısı bulunmayan şehirlerde üretilen meyveleri başka diyarlara göndermek için kullanılacak limanlar şam limanlarıdır. Bu şehirden dağıtılan fıstığın adı da zamanla şam fıstığı olarak yerleşmiştir” dedi sevgili babacığım her zamanki soğukkanlı tavrıyla.
Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerinden biri olan şam fıstığının çoğu kez tam olgunlaşırken kendiliğinden çıtladığını (yarıldığını) biliyor muydunuz?
Türk fıstıkları uzunlamasına iken ıran fıstıkları daha iri ve hantaldır ama Türkiye’de yetişen fıstıklar ıran’dakilere göre daha az çıtlar.
Sakızağacıgillerden menengicin yakın akrabası Antep fıstığı ile dondurmalı, baklavalı bol tatlılı günler diliyorum.

Çeneçarpan çorbası

MALZEMELER
Hamuru için;
* 1 su bardağı un
* 1 çay kaşığı tuz
* Alabildiği kadar su
Ayrıca;
* 4 su bardağı su
* 4 su bardağı süt
* 1 adet yumurta
* 1 adet limonun suyu

YAPILIŞI
Hamuru hazırlamak için; un ve tuzu bir derin kaba koyun. Suyu azar azar ekleyip yoğurmaya başlayın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru toplayıp oda sıcaklığında 40 dakika kadar dinlendirin. Hamuru hafif unlu tezgahın üzerinde yarım santim kalınlığında açın. Yufkanın üzerine hafifçe un serpin. Oklavayı yufkanın ucuna yerleştirip hamuru oklavanın etrafına rulo şeklinde sarın ve oklavayı çekip çıkarın. Rulo yufkayı serçe parmağı kalınlığındaki şeritler halinde kesin. Diğer taraftan, suyu ve sütü bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Kaynamaya başlayınca hamur şeritlerini tencereye ilave edip sık sık karıştırın. Yumurta ve limon suyunu bir kasede çırpın. Çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp karıştırın. Yine karıştırarak çorbaya katın. Sık sık karıştırarak hamurlar yumuşayıncaya kadar pişirin. ısterseniz üzerine yağda pişirdiğiniz nane, pulbiber gezdirip sıcak sıcak servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları