Marina’da yankılanan çello sesi

BODRUM
TATİL yörelerinde nitelikli festivaller yapılması gerektiğini çok yazdım, hep savundum.

Bunlardan biri olan "D-Marin Turgutreis 3. Uluslararası Klasik Müzik Festivali"ne geldim. Perşembe akşamı başlayan festival, pazar akşamı konseriyle sona erecek.

Turgutreis’te müzik festivali fikrini veren; eski Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman. Görevi sırasındayken de müzik sevgisini hep yukarılarda tutmuştu.

Geçen hafta Hürriyet Kültürazzi’de okumuşsunuzdur. Aytaç Yalman bir oratoryo’nun ve bir kantat’ın librettosunu yazdı. Şimdi besteleniyor.

Marina’da günde iki konser veriliyor; biri saat 19.30’da "Günbatımı Konseri" amfitiyatroda, diğeri saat 21.30’da Gece Konseri. Cuma akşamı Gece Konseri’nde 3200 dinleyici vardı. Çekek alanı tamamen dolmuştu.

Cuma akşamı iyi şef Gürer Aykal’ın yönettiği Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası iyi çellist Han-Na Chang’a eşlik etti.

Chang, genç kuşak çellistler arasında kazandığı ödüllerle, ünlü şeflerle doldurduğu CD’lerle çok tanınmış bir müzikçi. Elgar’ın "Viyolonsel Konçertosu"nu seslendirdi.

Birçok sanatçıdan bu yapıtın icrasını dinleyenler, sanatçının ustalığını daha iyi karşılaştırma olanağı bulmuşlardır.

Programda Ferit Tüzün’ün "Çeşmebaşı Bale Süiti"ni de dinledik. Solist soprano Simge Büyükedez’di.

Orkestra konserin ikinci yarısında Smetana’nın "Vatanım"ını (Moldau-Vatanım Senfonik Şiir Dizisi’nden No:2) ile Mussorski’nin "Çıplak Dağda Bir Gece"sini seslendirdi.

* * *

SİMGE BÜYÜKEDEZ, parlak bir öğrenim süreci yaşamış. Operayla ilgili yarışmalarda derece almış.

Bu yıl La Scala’da sahnelenecek olan Mozart’ın "Cosi fan tutte" operasında rol alacak.

Dün akşam Günbatımı Konseri’nde Sevil Ulucan (keman), Nihan Atalay (flüt), Cana Gürmen (piyano) üçlüsü Saint Saens, Briccialdi, Kreutzer, Adnan Saygun’un bestelerini seslendirdi.

Gece Konseri’nde şef Rengim Gökmen yönetimindeki Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın konserinde solist Kit Armstrong’du.

Bugün Günbatımı Konseri’nde Alexander Melnikov (piyano) ile Jan-Erik Gustffson’u (viyolonsel) dinleyeceğiz. Konserin bestecileri Grieg, Rahmaninof, Sibelius.

Festivalin son Gece Konseri’nde Rengim Gökmen yönetimindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası konserinin solistleri Mirjam Tschopp (keman) ile Gülsin Onay (piyano). Programda Ferit Tüzün’ün "Türk Kapriçyosu", Adnan Saygun’un "Keman Konçertosu", Chopin’in "2. Piyano Konçertosu", Çaykovski’nin "1812 Uvertürü" yer alıyor.

Festivalin sponsoru Doğuş Grubu.

* * *

ATATÜRK HAVALİMANI
’nda uçağı beklerken iyi kemancı Ayla Erduran telefonla beni aradı, bir müjde verdi.

Genç kemancımız Atilla Aydemir, katıldığı Brahms Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazanmış.

Aydemir’i bu başarısından ötürü kutluyorum. Yarışma ve ödülün ayrıntılarını okurlarıma ileteceğim.

Festival Sanat Yönetmeni Kemal Küçük’ün "Türk Müziğinin Kutup Yıldızı Adnan Saygun" kitabı da (Doğuş Grubu) armağan edildi. Onun hakkında da yazacağım.

* * *

FESTİVAL notlarını sürdüreceğim.
Yazarın Tüm Yazıları