Mantı, makarna, Luçiya

Pek çok ülke gezmiş olmama ve az çok yemek kültürlerini bilmeme rağmen yine de şaşırıyorum bizim kültürümüzün parçası olan bir şeyi başka ülkelerde gördüğümde.

Haberin Devamı

Bizim köy kadınlarımız ya da bazen bizler oklavayı elimize alıp hamur açar ve mantı yaparız ya hani, İtalyan arkadaşım Luçiya da “Ben kendi makarnamı kendim yaparım” diyenlerden.
Ve bunu söylerken bir köy evinde, elinde oklava ve üstünde entarisiyle ev baklavası ya da su böreği açan bir köy kadınından hiç de farklı görünmüyor gözüme.
Sevdiklerine yemek yaparken ikisinin de gözlerinde aynı sevgi ve saygıyı görebiliyorsunuz.
Yapılan yemeğe, o yemeği yiyecek olan aileye ve kendi emeğine duyulan saygı var bu gözlerde.
Yani insan yemek yapmayı ciddiye alsın yeter. Yoksa Roma nere, bizim köye evleri nere...

SAFRAN SOSLU NİYOKKİ

Haşlayıp soyduğunuz sıcak patatesleri derin bir kaba rendeleyin. Üzerine yumurta sarısı ve peyniri ekleyip tuz ve unu ilave ettikten sonra iyice yoğurun.
Kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Hamur parçalarını yuvarlayıp hafifçe unlanmış tezgahın üzerinde, 1 santim kalınlığındaki kalın şeritler haline getirin.
Tıpkı akide şekeri ya da kuş lokumu gibi yarım santim eninde dilimleyin. Bu ufak hamur parçalarını, üzerine un serilmiş bir tepside biriktirin.
Sosu hazırlamak için safranı küçük bir kâseye koyup üzerine sıcak suyu aktardıktan sonra karıştırın ve 5 dakika bekleyin. (Ya da toz şeklindeki hint safranını kullanın.) Böylece safran eriyip sarı suyunu verecektir.
Tereyağını küçük bir tencerede eritip incecik kıyılmış soğanları ve sirkeyi ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Üzerine safranlı suyu ve kremayı ekleyip tekrar karıştırın.
Sos kaynamaya başladıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın ve bir kenarda sıcak olarak bekletin. Niyokkileri kaynayan bol tuzlu suya aktarın. Niyokkiler pişip su yüzüne çıkıncaya kadar 7-8 dakika haşlayın.
Haşladığınız niyokkileri süzdükten sonra safranlı harçla karıştırın. Sıcak sıcak servise sunun. Üzerini ince kıyılmış maydanoz ya da dereotuyla süsleyebilirsiniz.
Not: İsterseniz safranı hiç kullanmadan sadece kremalı sosu pişirip niyokkilerle pişirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Malzeme Listesi

Haberin Devamı

-2 adet orta boy haşlanmış patates (150gr x 2 adet)
-1 adet yumurtanın sarısı
-2-3 yemek kaşığı rendelenmiş taze kaşar
-2 çay kaşığı tuz
-2,5-3 su bardağı un
Safran sos için;
-5 yemek kaşığı sıcak su
-1 çay kaşığı dolusu hakiki safran (Kırmızı sarı renkli mısır püskülü şeklinde) veya 1 çay kaşığı toz hint safranı
-1 tatlı kaşığı tereyağı (Bitkisel margarin de kullanabilirsiniz.)
-1 adet küçük boy kuru soğan
-2 yemek kaşığı elma sirkesi (Beyaz şarap da kullanabilirsiniz.)
-1 su bardağı hazır süt kreması (1 ufak paket, 200 ml)
-3-4 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri veya mihalıç, eski kaşar

 

Yazarın Tüm Yazıları