GeriMutfak Tüyoları Yoğurt nasıl mayalanır? Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yoğurt nasıl mayalanır? Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları

Yoğurt nasıl mayalanır? Evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları

Yoğurt beslenme listesinin temel besinlerinden. Çorbalarla ve yemeklerin yanında tercih edildiği gibi tek başına da bol bol tüketiliyor. Yoğurdu hazır almak yerine evde de kolayca yapabilirsiniz. Ev yoğurdu yaparkan birkaç noktaya dikkat edilmesinde fayda var. Çünkü ekşi olabilir veya tutmayabilir. Peki yoğurt nasıl mayalanır? İşte evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları...

Yoğurt, çocukluktan itibaren vücut gelişimi ve sağlığı için gerekli bir besin. Kalsiyum kaynağı olmasının yanı sıra protein ve yararlı bakteriler yönünden de zengindir. Düzenli yoğurt tüketimi bağışıklık güçlenmesine yardımcı olur, bağırsak sağlığını da korur. Ayrıca yağ yakımının hızlanmasını da sağlar. Sağlık için faydalı olan yoğurdu evde de kolayca yapabilirsiniz. İşte evde taş gibi yoğurt mayalamanın püf noktaları...

TAŞ GİBİ YOĞURT NASIL MAYALANIR?

Yoğurt mayalama için kullanılan süt oldukça önemli. Yağlı süt daha iyi tuta. Bu nedenle yağlı süt tercih edilebilir.

Süt olarak çiğ süt kullanmanız gerekir. Kalitesine ve hijyenine güvendiğiniz bir satıcıdan açık süt alabilirsiniz. Ancak açık süt tüketmek istemezseniz marketlerde satılan işlem görmemiş çiğ sütlerden de satın alıp güvenle yoğurt yapabilirsiniz. Koyun veya keçi sütünden yapılan yoğurt sert kıvamda tutar.

Sütü pişirmeden önce süzgeçten geçirin ve ocağa alın. Kepçe ile havalandırarak kaynatın. Kaynatırken mutlaka karıştırın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp ılınması için bekleyin.

Sütü mayalamak için 45 derede ideal sıcaklıktır. Ancak serçe parmağınızla da test edebilirsiniz. Bunun için Serçe parmağınızın ucunu süte sokun ve 7’ye kadar sayın. Parmağınız yanmadan durabiliyorsanız sütünüz yeterince soğumuş demektir. Daha sıcak mayalanan süt çabuk ekşir, soğuk mayalanan süt ise tutmaz.

Mayalama için ev yoğurdu ev yoğurdu veya katkım maddesi içermeyen organik bir market yoğurdu da tercih edilebilir. 1 litre süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt kullanılabilir. Maya için kullanılacak yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine yarım kepçe kadar da süt ekleyip karıştırın.

Daha sonra tenceredeki süte ekleyip güzelce karıştırın. Ardından mayaladığınız yoğurdu emiz bir sofra örtüsüne sarıp sıcak bir yere koyun. Eğer kış mevsiminde yapıyorsanız daha kalın sarın.

Mayalama işlemini fırında da yapabilirsiniz. Fırını 50 dereceye ayarlayıp hafifçe ısıtın ve yoğurdunuzu yerleştirin. Kaselerin ağzını mümkünse açık bırakın. En az 3-4 saat hareket ettirmeden ve ağır ağır soğutun.

Bu sürenin sonunda yoğurdunuz artık olmuş demektir. Kapağını kapatıp buzdolabında da bir gün dinlendirip tüketebilirsiniz.

Afiyet olsun...

 

 

 

 

False