GeriMutfak Tüyoları Üzüm nasıl kurutulur? Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Üzüm nasıl kurutulur? Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları

Üzüm nasıl kurutulur? Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları

Kuru üzüm, hem yetişkin hem de çocuk sağlığı için faydalı bir besin. Mineral ve demir açısından zengin olan üzüm kuru veya yaş olarak tüketilebiliyor. Yazın lezzetli üzümlerini kurutarak kış aylarına taşıyabilirsiniz. Peki evde üzüm nasıl kurutulur? İşte güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları...

Kırmızı, siyah, yeşil ve sarı gibi çeşitleri olan üzüm, yaz aylarında en fazla tüketilen meyvelerden biri. Ayrıca A vitamini, B1 vitamini, C vitamini, E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, sodyum, magnezyum ve fosfor gibi vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin. Bu faydalı meyveyi yaz aylarında kurutup daha uzun süre tüketebilir, tariflerinize de lezzet katabilirsiniz. Eğer denemek isterseniz, üzüm kurutmanın püf noktalarını sizin için derledik.

Üzüm nasıl kurutulur Güneşte ve fırında çekirdeksiz, salkım ve tane üzüm kurutmanın yolları

ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Üzüm, taze olduğu gibi kuru olarak tüketilebiliyor. Kurabiyeler, kekler olmak üzere çeşitli tatlı tarifinde kullanılıyor. Üzümü güneşte, fırında ve dehidratör ile kurutmak mümkün.

GÜNEŞTE ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

İlk olarak üzümleri saplarından ayırın ve hepsini güzelce yıkayın. Daha sonra üzüm tanelerini bir tepsiye birbirine temas etmeyecek şekilde yayın. Ardından üzerini ince bir tülbentle örtün. Böylece böceklerin üzümlere temas etmesi engeller ve tozlanmadan kurumasını sağlar.

Üzerini örttüğünüz tepsiyi güneş alan bir yere koyun ve ara ara çevirin. Bütün üzümler kuruyunca da cam kavanozlara alığ muhafaza edebilirsiniz.

FIRINDA ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Fırında üzüm kurutmak için fırını önceden 100 derecede ısıtın.

Ardından üzümlerin saplarını temizleyin ve yıkayın. Daha sonra fırın tepsisine güzelce dizin.

Fırını 100 derecede 15 dakika kadar ısıttıktan sonra 60 dereceye düşürün. Üzüm tepsilerini fırına yerleştirin.

Bu sırada fırının kapağını biraz açık bırakın ve üzümleri fırında 4 saat kadr kurutun.

Üzümler kuruyunca cam kavanozlara doldurup ağzı kapalı olarak muhafaza edebilirsiniz.

DEHİDRATÖR İLE ÜZÜM NASIL KURUTULUR?

Dehidratör, besinlerin kurutulmasına yardımcı olan bir cihaz. Üzümlerin saplarını ayırıp yıkayın. Üzüm tanelerini cihazın tepsisine birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin.

Dehidratörü de 57 dereceye ayarlayın. Üzümler ortalama 24 saatte kuruyacaktır. Eğer kurumazsa bir süre daha bekletebilirsiniz.

False