GeriSebze Yemeği Tarifleri Şıhıl mahşi tarifi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Şıhıl mahşi tarifi

Şıhıl mahşi tarifi

Kabak mıhşısı da denen şıhıl mahşi, Halep’e özgü bir kabak yemeği. Osmanlı sarayında da “şeyhü'l muhşii” yani “dolmaların şeyhi” olarak yerini almış. Halep, Kilis, Antakya mutfağında klasikleşmiş bu lezzetin tarifini ve nasıl yapıldığını sizler için araştırdık.

  • Ocakta
  • 6+ Kişilik
  • 30-60 dk
Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

Yapımı için malzemeler

  • 10 adet küçük boy kabak
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı salça
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Pul biber
  • Yarım su bardağı haşlanmış nohut
  • Karabiber
  • 2-3 diş sarımsak
  • Yoğurt

Şıhıl mahşi tarifi Nasıl yapılır?

Yoğurdu ve tuzu bir kaba koyun ve yıkadığınız sarımsakları üzerine rendeleyip karıştırın.

Yoğurtlu sosunuzu yaptıktan sonra dinlenmesi için buzdolabına kaldırın.

Kabakları yıkadıktan sonra uç ve dip kısımlarını kesin ve dışına zarar vermeden kabakların içini oyun.

Hazırladığınız kabakları kızdırılmış yağda hafifçe kızartın.

Kızarttığınız kabakları kenara alın ve başka bir tavada zeytinyağı ve kıymayı kısık ateşte pişirmeye başlayın.

Kıyma suyunu bırakıp çekince küp küp doğradığınız soğanları ekleyin.

Kısık ateşte 4-5 dakika kıymayı ve soğanları kavurduktan sonra üzerine domates salçasını ilave edin ve kavurmaya devam edin.

1-2 dakika daha kavurduktan sonra tuz, karabiber, pul biberi ekleyin ve karıştırın.

Karışımınıza ince doğranmış maydanoz ve haşlanmış nohutları ekleyin ve birkaç dakika daha karıştırın.

Kızarttığınız kabakların içine hazırladığınız karışımı eşit pay edin ve tencereye dikey şekilde dizin.

Bir su bardağına bir kaşık domates salçası, tuz ve su koyup karıştırın.

Karışımı dolmanın üzerine dökün ve orta ateşte pişmesini bekleyin.

Dolmaların üzerini tam örtecek bir tabakla kapatırsanız dolmalar pişerken bozulmaz ve iç suyu içinde kalır.

Kabaklarınız hafif yumuşayana kadar pişirdikten sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin.

Daha sonra tabaklara koyduğunuz dolmaların üzerine dolaba koyduğunuz yoğurdu dökün.

Yemeğiniz servise hazır, afiyet olsun…