GeriMutfak Tüyoları Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Patatesi kim sevmez? Kızartması, kumpiri, salatası, hepsi birbirinden lezzetlidir. Ancak pürüzsüz ama kıvamlı ve lezzetli bir patates püresinin yerini de hiçbir şey tutamaz. İlk bakışta çok kolay görünen patates püresini hazırlarken, sık yapılan bazı yanlışlar vardır. İşte o yanlışlar ve doğruları...

Yanlış patates seçimi

Patates püresinin krema gibi kıvamlı olması için öncelikle doğru patatesi seçmelisiniz. İyi bir püre için, eski, sarı, bol nişastalı patatesler tercih etmelisiniz. Taze patatesin püresi iyi olmaz. Çünkü taze patatesin nişasta seviyesi düşüktür. Bu yüzden kolay parçalanmaz ve püreye kattığınız süt ürünlerini çok fazla emmez. Bu da pürenin dokusunun yapışkanlaşmasına neden olur.

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Haşlama suyuna tuz eklememek

Makarna gibi, patates de haşlanırken tenceredeki suyu emer. Tuzsuz suda haşladığınız patates püresi lezzetsiz olur. Bunun yerine tuzu suya ekleyerek lezzetlendirme sürecini en baştan başlatmalısınız. Böylece patatesleri ezerken çok fazla tuz kullanmanıza da gerek kalmayacaktır.

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Patatesleri sıcak suya atmak

Patatesleri önceden ısıtılmış suya attığınızda, her yeri eşit pişmeyebilir. Patatesin dışı pazla pişecek, iç kısmı ise diri kalacaktır. Bunun yerine patateslerinizi geniş bir tencereye koyup üzerini bir parmak geçecek kadar su doldurun. Sonra da pişirmeye başlayın.

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Soğuk tereyağı ve krema kullanmak

Tereyağı ve krema, patates püresinin kıvamı için çok önemlidir. Bu malzemeleri dolaptan çıkarır çıkarmaz patateslerinize eklerseniz, hem püreniz soğur hem de pek iyi emilmezler. Onun yerine tereyağınız ve kremanız en azından oda sıcaklığına gelene kadar bekleyin hatta mümkünse ocağın üzerinde biraz ısıttıktan sonra patateslere ekleyin. Böylece hem kolayca emilirler, hem de püreyi uzun uzun çırpmaktan kurtulursunuz. Bu da pürenin daha yumuşak olmasını sağlar.

Patates püresi yaparken sık karşılaşılan 5 hata

Patatesleri çok fazla çırpmak

Patatesleri ezdiğiniz zaman nişasta ortaya çıkar. Patateslerinizle ne kadar çok uğraşırsanız, o kadar çok nişasta elde edersiniz. Fazla nişastalı püre yapışkan olur ve iştah açıcı görünümünü yitirir. Bundan kaçınmak için yukarıdaki maddelerin yanı sıra hangi aletleri kullandığınıza da dikkat etmelisiniz. Blender gibi aletler, püreye uygun değildir. Bunun yerine patates ezici kullanmalısınız.

VE İŞTE PATATES PÜRESİYLE ÇOK YAKIŞACAK İKİ NEFİS TAVUK YEMEĞİ TARİFİ

False