GeriMutfak Tüyoları Pancar nasıl pişirilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Pancar nasıl pişirilir?

Pancar nasıl pişirilir?

Kırmızı pancar rengiyle gözleri, lezzetiyle mideleri doyuran bir sebzedir. İçinde bulunan A,B,C,P vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendiren; aynı zamanda tam bir mineral deposu olan kırmızı pancarı nasıl tüketmeliyiz? Pancar nasıl pişirilir? Pancarın kabukları nasıl kolay soyulur? Fırında pancar nasıl pişirilir? Pancarı haşlamanın püf noktaları nelerdir? Bunlar gibi birçok sorunun cevabı burada…

Pancar kabaca, sapı, yaprakları ve kökleri olmak üzere üç bölümden oluşur. Pancarın çöpe atılacak hiçbir yeri yoktur. Sapından köklerine kadar her noktası kullanılabilen bir sebzedir.

PANCARIN YAPRAĞINDAN NASIL FAYDALANABİLİRİZ?

Pancar yaprağının tadı ıspanak ve pazıya benzer. Pancar yaprağını doğrayıp haşlayarak, içli köfteden, börek harcına birçok yemeğin yapımında kullanabilirsiniz. Eğer pancar yaprağından turşu veya yaprak sarması yapmak isterseniz, yaprakları sapından tamamen ayırdıktan sonra iyice yıkayarak, kaynamış suda 5 dakika kadar haşlayıp, soğuk suya koymanız yeterli olacaktır.

PANCARIN SAPINDAN NASIL FAYDALANABİLİRİZ?

Pancarın sapından enfes turşular yapabilirsiniz. Turşu yapmak için pancardaki yaprakları sapından ayırarak, sapını iyice yıkayın ve 5-10 dakika haşladıktan sonra normal turşu kurma adımlarını uygulamanız yeterli olacaktır. Pancar sapını yağda kavurarak yemeklerinizin yanında yoğurt veya çeşitli soslarla lezzetlendirerek de tüketebilirsiniz.

PANCARIN KÖKÜNDEN NASIL FAYDALANABİLİRİZ?

Pancarın kökünü dilerseniz haşlayabilir, közde veya fırında pişirebilirsiniz.

Pancar nasıl pişirilir

Fırında pancar nasıl pişirilir?

Fırında pancar pişirmek istiyorsanız, kullanacağınız pancarların sert ve büyük yapraklı olmasına özen gösterin. Pancarları tepesine yakın noktalardan keserek yapraklarını ayırın. İyice ovarak temizleyin, önce yağlı kağıtla daha sonra alüminyum folyoyla her tarafını kapatacak şekilde çok sıkmadan sarın. Pancarlarınız iriyse parçalara ayırıp ayrı ayrı sarmanız pişmelerini hızlandıracaktır.

Hazırladığınız pancarları 150-200 derecede ısıttığınız fırına koyun ve 50-60 dakika pişirin. Pancarları sık sık kontrol edin. Altları kavrulmaya başladıysa hemen paketi açın ve içine bir çorba kaşığı su ekleyin. Pancarlarınızın piştiğini çatalla kontrol ederek anlayabilirsiniz.

Haşlama pancar nasıl yapılır?

Pancar haşlamanın en pratik yolu düdüklü tencere kullanmaktır. Kabukları ile iyice yıkadığınız pancarları parça parça bölerek düdüklü tencereye alın ve kaynadıktan sonra 15 dakika haşlayın. Haşlama süresini 15 dakikadan uzun tutarsanız, pancarın içindeki A vitaminini oluşturan betakarotenler yok olmaya başlar. Haşladığınız pancarların kabuklarını soyup servis edebilirsiniz. 

Közde pancar nasıl pişirilir?

Pancarı olduğu gibi kabuklarıyla közün içine gömün ve yumuşacık olana kadar bekletin. Çatal ile kontrol ederek közden alın ve servis edin. Eğer hala sobanız varsa hiç tereddüt etmeden denemelisiniz.

Bu işlemleri gerçekleştirirken pancarlar parmaklarınızı boyarsa, bir limon yardımı ile ovalayarak ellerinizi temizleyebilirsiniz.

False