Çölyak hastalarına ödüllü lezzet: Trakya Yöresel Pizzası
Trakya Üniversitesi (TÜ) Aşçılık Bölümü’nce hazırlanan "ödüllü lezzet" Trakya Yöresel Pizzası, içeriğindeki tatlarla çölyak hastalarına alternatif sunuyor.
TÜ Arda Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Alper Çevik de gastronominin bir toplumun kültürünü de yansıttığını belirtti. Kendilerinin de Trakya gastronomi kültüründe yer alan lezzetleri malzeme olarak kullandıklarını dile getiren Çevik, şunları kaydetti: "Yöresel mutfaklar aynı zamanda bölgenin kimliğini ve kültürünü yansıtmaktadır. Biz de bu amaçla yola çıktığımızda Trakya'nın yöresel ürünlerini kullanmaya başladık. Yöresel ürünlerimizde coğrafi işaretli, patent almış ürünleri kullanmaya özen gösterdik. Örneğin İtalya, pizzasıyla meşhurdur ve mozzarella peyniri kullanırlar. Biz Trakya Yöresel Pizzası'nda Malkara eski kaşar ve Edirne tuzsuz peynirini kullandık. Normalde ekmek gibi unlu ürünlerde lezzet kazandırmak için gastronomi sektöründe malt şurubu kullanılır. Biz bunu da yöresele çevirerek Kırklareli hardaliyesini kullandık."
Pizzayla ilgili çölyak hastalarından da çok olumlu tepkiler aldıklarını söyleyen Çevik, "Bizlere teşekkür etmek için okulumuza kadar geldiler ve bu tarz çalışmalarımızı artırmamızı isteyerek bizi teşvik ettiler. Ayrıca Trakya'da bulunan yerel yiyecek, içecek hizmeti veren restoranlar pizzayı menülerine koymak için bizden talepte bulundular. Biz de bu taleplerine olumlu karşılık vererek menülerinde yeni bir çalışma olarak başlattık" dedi.
Yarışmada derece alan Aşçılık Bölümü öğrencisi Şevval Palabıyık da hocalarının yardımıyla hazırladığı pizzayla yarışmada altın madalya kazandığını söyledi. Palabıyık, "Pizza kategorisinde altın madalya aldım. Lise, üniversite ve usta şefler arasından birinci seçildim. Yarışmada hazırladığım Trakya Yöresel Pizzası çok sevildi. O kadar beğenildi ki ikinci pizzayı açtım, zamanımın yetmeyeceğini düşünürken üçüncü pizzayı istediler. Jürilerden biri 'O pizza benim kimseye vermem' dedi" ifadelerini kullandı. TÜ Rektörü Erhan Tabakoğlu da Trakya bölgesinin coğrafi işaretli ürünleri kullanılarak hazırlanan pizzayı beğendiğini belirterek, "Arkadaşlarımız pizzayı bize de takdim ettiler. Son derece lezzetli ve herkese tavsiye edebileceğimiz bir ürün ortaya çıkmış oldu. Bütün hocalarımı ve öğrencilerimi bir kez daha kutluyorum. Kısa sürede restoranlarda menülerdeki yerini alacağına inanıyorum" dedi.