GeriMutfak Tüyoları Domates salçası nasıl yapılır? Kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Domates salçası nasıl yapılır? Kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları

Domates salçası nasıl yapılır? Kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları

Salça yemeklerin olmazsa olmazı. Zeytinyağı ve peynirle de nefis bir kahvaltılık. Marketlerde hazır olarak çeşitli salçalar var. Ancak mevsim domatesiyle evde hazırlanan salçanın lezzeti bambaşka. Peki domates salçası nasıl yapılır? İşte kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları...

Mevsim domatesiyle yapılan salça gibisi yok. Bir de kızarmış ekmeğin üzerine sürülüp yeninde tadı başka güzel. Salçayı hazır almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz. Salça yapımını ve püf noktalarını sizin için derledik. Şimdiden afiyet olsun...

DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

Domates salçası yapımı için farklı birkaç metodu var. Kimileri pişirerek yaparken kimileri de çiğdeb hazırlamayı tercih ediyor. Hangi şekilde yapılırsa yapılsın domates salçasını yapımında dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var.

Salça yapımında kullanılan domatesler taze ve sağlam olmalı. Yeterince olgunlaşmış olmalı ve çürükleri olmamalı. Eğer domatesin üzerinde siyah lekeler varsa bu kısımları önceden mutlaka temizleyin.

Domates salçasında kullanılan domatesin türü de dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Armut veya yumurta olarak bilinen küçük ve etli domatesleri tercih etmek daha iyi olacaktır. Az sulu ve etli oldukları için armut domateslerin firesi az olur. Geleneksel Çanakkale domatesiyle de salça yapılabilir ancak daha sulu olduğu için salçanın firesi daha fazla olur. Dilerseniz birkaç çeşit domatesi kullanarak da hazırlayabilirsiniz.

Domatesin suyunu süzerken küçük delikli bir süzgeç kullanın. Salçanızı daha koyu olmasını sağlayacaktır.

Salça yapımında kaya tuzu tercih edin. Salça uzun süre kaynatıldığı için aya tuzu daha dayanıklı ve lezzetli bir seçim olacak. İyotlu tuz salçanızın sulanmasına yol açar.

Kurutma işlemi sırasında salçanızı üzerinin kabuk tutmaması için sürekli karıştırın. Bu işlemi metal kaşıkla yaparsanız salçanız sulanır. Bu nedenle tahta kaşık kullanmaya özen gösterin.

Salçanız hazır olduktan sonra cam kavanozda saklayın. Kavanozları önceden kaynatıp dezenfekte edin ve kuruması için bekletin. Kavanozların kapaklarının yeni olması daha sıkı kapanmalarını ve salçanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Kavanozların kapaklarını kapatmadan önce üstlerini bir parmak kalınlığında zeytinyağı tabakasıyla kaplayın. Bu salçanın hava almasını ve küflenmesini önleyecektir.

Salçaya ekleyeceğiniz kekik, fesleğen gibi baharatlar da hem lezzete katkı yapar hem de özellikle kekik salçanızın ömrünü uzatır.

Domates salçası nasıl yapılır Kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları

PİŞİREREK SALÇA NASIL YAPILIR?

Salçayı pişirerek yapmak isteyenler için gerekli malzemeler ve yapılış aşamalarını sıralarsak:

10 kilogram domates
Kaya tuzu

Domatesleri güzelce yıkayın ve soymadan dörde bölün. Ardından robottan geçirin.

Daha sonra robottan geçirdiğiniz domatesleri tenreceye aktarın. Kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Bu işlemi yaparken mutlaka başında bekleyin. Aksi takdirde salça kabarıp sıçrar.

Domatesler kaynadığı esnada tahta bir kaşıkla ara sıra karıştırın.

Salçanın suyu çekildiğinde ve kıvamı koyulaştığında bir el blender’ı yardımıyla yeniden tüm malzemeyi pürüzsüz bir kıvam alana dek iyice ezin.

İçine 3-4 çorba kaşığı kadar kaya tuzu ekleyin. Tuz miktarını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Fakat ancak tuzlu salça daha uzun süre dayanır.

Salçayı iyi karıştırdıktan sonra tepsilere paylaştırın ve güneşte kurutun. Bunu yapabileceğiniz bir yer yoksa tepsileri fırında 50 derecede kurutabilir ya da ocağın üzerinde çok kısık ateşte suyunu iyice buharlaştırabilirsiniz.

Domates salçası nasıl yapılır Kaynatmadan, güneşte, çiğden ve pişirerek evde domates salçası yapımının püf noktaları

KAYNATMADAN VE ÇİĞDEN DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

Pişirmeden domates salçası yapımı için malzemeleri ve yapım aşamalarını sıralarsak:

10 kilogram domates
Kaya tuzu

Domatesleri güzelce yıkayın ve soymadan dörde bölün.

Domatesleri cam kavanozlara koyun ve üstlerine az miktarda tuz ilave edip karıştırın.

Daha sonra kavanozların kapağını biraz gevşek şekilde kapatın. Bir tepsi içine yerleştirdiğiniz kavanozlarınızı güneşe koyup 2-3 gün kadar bekletin. Bu esnada domatesler eriyecek ve sularını kavanozun dışına atacaklar.

Domatesler iyice eridikten sonra tüm malzemeyi süzgeçten geçirin ve tahta kaşık yardımıyla ezerek kabukların ve çekirdeklerin süzgecin üstünde kalmasını sağlayın.

Püre kıvamına gelen domateslere tuz ilave edin ve tepsilere paylaştırın. Üzerini de temiz bir bezle örtüp tepsileri güneşe alın ve suları iyice buharlaşana kadar arada sırada karıştırarak kurutun. Salçanız 3-5 gün içinde yenebilir kıvama gelecektir.

False