Kutsal yemek aşure

Müslüman toplumlarda mevlit, dini bayramlar, cenaze gibi özel günlere has yemekler pişer, tatlılar yapılır. Aşure de bu tatlılardan biridir.

Haberin Devamı

Müslümanlar’ın kullandığı hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10’uncu gününde aşure pişirilmesi adet haline gelmiştir. Hatta bu ay aşureyle o kadar özdeşleşmiştir ki, adına “aşure ayı” bile denmeye başlanmıştır.
Aşurenin kendine has bir pişirme ve ikram ritüeli vardır.
Aşure, Müslüman toplumlarda yüzyıllardır kutsal bir yere sahiptir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda, konaklarda, tekke, zaviye ve imarethanelerde aşure pişirilmesi ve dağıtılması ibadet olarak görülmüştür.
Aşurenin içindeki her malzemenin Allah’ın isimlerine işaret ettiği düşünülmüş, dolayısıyla en küçük bir parçasının bile ziyan edilmemesine dikkat edilmiştir.
Kimi İslam toplulukları muharrem ayını yeni yılın başlangıcı olarak gördükleri için aşure pişirilmesini sevinç vesilesi yapmıştır. Bazı kesimlerdeyse aşure, Kerbela şehitlerinin ruhuna gitsin diye, matem havasında pişirilir.
Aynı zamanda çok besleyici olan aşure, şifa niyetine de yenir. İçine üç ana malzeme dışında, yöreden yöreye farklılık göstererek, bulgur, pirinç, bakla, börülce, susam, zemzem suyu, gülsuyu ve hatta kurban eti katılabilir.
Benim bu konudaki düşüncemse, nasıl Nuh Tufanı sırasında gemide kalan malzemelerle yapıldıysa, bugün de evde ne varsa onunla yapılması doğrultusunda.

Haberin Devamı

SÜTLÜ SARAY AŞURESİ

Aşurelik buğday, kuru fasulye ve nohudu iyice yıkadıktan sonra ayrı ayrı tencerelere koyup üzerlerine en az 5 santim çıkacak kadar soğuk suyla ayrı ayrı haşlanmaya bırakın. Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra tencerelerin altını kapatın. Kapakları kapalı vaziyette sabaha kadar bekletin.
Ertesi gün buğday, fasulye (kuru börülce de kullanabilirsiniz) ve nohudu yıkayıp süzdükten sonra hepsini büyük bir tencereye aktarın. Üzerine 12 su bardağı sıcak su ve ılık sütü ekleyip orta ısılı ateşte, arada sırada karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başlayınca, yıkanmış üzümleri, küp küp doğranmış kayısıyı ilave edin. Varsa kuru elma ve kuru erik de katabilirsiniz. Kaynadıktan 15 dakika sonra şekeri ilave edin. Arada sırada karıştırarak malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Aşurenin kıvamı koyu kıvamlı bir çorba gibi olmalı. Dolayısıyla bir yandan sık sık karıştırmalı, bir yandan da gerekirse sıcak su eklemelisiniz. Aşureyi kâselere paylaştırıp, isterseniz üzerlerine biraz gülsuyu gezdirin. Üzerlerini fındık, ceviz ve nar taneleriyle süsleyebilirsiniz. Soğuyunca servise sunun
Not: Aşure sıcakken 25-30 gr. tereyağı eklemek parlaklık verir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  2 su bardağı aşurelik buğday
-  Yarım su bardağı kuru fasulye (Kuru börülce de kullanabilirsiniz.)
-  Yarım su bardağı nohut
-  3 su bardağı toz şeker
-  Yarım su bardağı çekirdeksiz kuru üzüm (Sultani üzüm de denir.)
-  Varsa 7-8 dilim kuru elma, kuru erik (Kuru incir de kullanabilirsiniz.)
-  8-10 adet kuru kayısı
-  2 su bardağı ılık süt
Üzeri için;
-  1 su bardağı gülsuyu
-  250 gr fındık ya da ceviz içi
-  Nar taneleri

Yazarın Tüm Yazıları