Kutlamalar zamanı

Yıl 2002... Doğum yaptığım zamandan yaklaşık 2,5 hafta önceydi Anneler Günü. Karnım burnumda, elim karnımda, konuştum oğluşumla.

Kendi kendime çiçekler aldım, hamileyken her gün abartmadan yediğim kavunların sayısını o güne özel ikiden üçe çıkardım. Yalnız başıma bir kutlama yaptım. Sonra mayıs ayında, 27’nci gün, bir pazartesi sabahı verdiler küçük boncuk oğlumu bana... Bu hafta sonu ben Emre Berent ile birlikte 5’inci kez Anneler Günü’nü, bu ayın 27’sinde de oğlumun doğum günü ile birlikte benim anne olma yıldönümümü kutlayacağız.

Çocuklar büyüdükçe doğum günleri ve bu tip özel kutlamalar anlam kazanıyor. Kendi tabiri ile en muhteşem partiyi hayal edip organizasyona girişen bebeğime, 6 ile 10 yaş arasında, yani erkek çocukların bu tip şenlikli kutlamalardan utanma yaşına gelmeden önce her fırsatı değerlendirmek, bol sürprizli, kalabalık organizasyonlar yapmayı planlıyorum. Ve ben bu ay hep çok duygulanıyorum.

Anne olmak, insan hayatında enteresan bir dönemeç... Anne olduğunuzda önceki ile hiç ilgisi olmayan birine dönüşüyorsunuz. İnsanın kendisini bile şaşırtan ve "Aman tanrım, bir başka insan bu kadar sevilebiliyor muymuş?" dedirten annelik unvanını aldığım için çok mutluyum. Çünkü ben anne olduğumdan beri kendimi kadın gibi hissediyorum. Anne olmam hayatımı sil baştan değiştirdiğinden belki de, bilemiyorum. Neden derseniz; doğurmanın, çoğalmanın ve çocuk sorumluluğu almanın insanın hayata bakışını etkilediğine inanıyorum.

Yıllar geçti. Hayat değişti. Oğlum büyüdü. İşim büyüdü. Birlikte hayatı öğrendik biz oğlumla. Daha doğurmadan önce karnımı severek kutladığım Anneler Günü’nde yalnızdım ben. İlk Anneler Günü’nde ise artık hayatımda oğlum, önümde de halen çok severek yaptığım ve küçücük bir evde, kucağımda minik bebeğimle, tek başıma kurduğum, bebeğim ile birlikte ikinci bebeğim gibi büyüttüğüm işim, Anneyiz.Biz vardı...

Her yıl Anneler Günü’m daha da güzelleşti. Geçen yıl Anneler Günü’nde ise hayat bana bir sürpriz daha verdi. Yalnız bir annenin başına gelebilecek en şahane şey oldu. Benim ve oğlumun hayatına, ikimizi de son derece seven ve önemseyen mucize girdi.

İşte bu nedenle, üç kişi bu ayın 13’üncü günü bir de yıldönümü kutlaması yapacağız. Emre Berent’in çok sevdiği abisinin, benim ise kocaman yürekli sevgilimin hayatımıza girişini kutlayacağız.

Bu Anneler Günü’nde tüm annelerin anne olma gününü kutluyorum. Yalnız anneliğin ne demek olduğunu yıllardır bilen bir solo anne olarak da benim ve oğlumun başıma gelen mucizenin tüm bekar annelerin başına gelmesini diliyorum.

Kısaca anne olduğumda kadın oldum, her Anneler Günü’nde yeniden hayat doldum ben. Mayıs ayı uğurlu gelsin herkese, bana olduğu gibi...

Sevgilerimle...

Emre Berent’in annesi

Anne adayının doğum korkusu

Kadınlar binlerce yıldır doğurdukları halde, bir türlü doğum korkularını yenemiyorlar. Çünkü her kadın, doğumunun o güne kadar yaşayacağı en önemli olay olduğunu düşünüyor. Zaman daraldıkça kafalardaki sorular artarken, cevaplar ise hep yetersiz kalıyor.

Bir bebek fikri ortaya çıktığı andan itibaren, kadının zihnini pek çok soru meşgul etmeye başlıyor: "Nasıl bir bebeğim olacak? Nasıl bir anne olacağım? Kendimde ve hayatımda nasıl değişiklikler olacak? Evliliğim nasıl değişecek? Kariyerime etkisi ne olacak? Arkadaşlarımla ve ailemle ilişkilerim nasıl değişecek? Doğum nasıl gerçekleşecek? Bebeğim sağlıklı doğacak mı?" gibi...

Psikolog Eylem Ayrancı "Hamileliğin son dönemlerinde, doğum anına ve bebeğin sağlığına dair duyulan endişeler daha ön plana çıkıyor. Bu nedenle doğum öncesinde pek çok anne adayı, kötü rüyalar veya kabuslar görüyor. Anne adayı, bir yandan yaşayacağı doğum için endişe duyarken, diğer yandan hayatında oluşacak değişimleri düşünüyor" diyor.

Doğum korkusunu yenmenin yolları

n Doktorunuzla konuşun ve kafanızdaki soruları öncelikle onunla paylaşın.

n Doğumun fiziksel sonuçlarına dair duyduğunuz endişeler ile duygusal hassasiyetinizi birbirinden ayırt etmeye çalışın. Fiziksel sonuçlardan duyduğunuz endişeleri, sağlıklı, doğru ve güvenilir bilgi kaynakları edinip okuyarak yenin.

n Nerede doğum yapacağınız, doktorunuz, doğum esnasında sizinle birlikte olacak yakınlarınız, hastanede sizin yanınızda kalacak kişiler, eve döndükten sonra size destek olacak aile bireyleri, çalışıyorsanız işyerinizle ilişkiler, parasal ve gündelik yaşam gibi konuları doğumdan önce planlayın ve bunları eşinizle paylaşın.

n Hiçbir kadın, doğum gerçekleştiği anda duygusal olarak anne olamaz. Anne-çocuk arasındaki ilişkinin kurulabilmesi; annenin bebeğini tanıması ve onun ihtiyaçlarına uygun davranmayı öğrenmesiyle başlıyor. Zaman alan bu süreçte, aklınıza takılan sorularda size yardımcı olabilecek, çocuk bakımı ve hayatınızı yeniden düzenlemeniz konularında size yol gösterebilecek kişileri belirleyin (Örneğin; anneniz, kayınvalideniz, kardeşleriniz, arkadaşlarınız, komşularınız, çocuk doktorunuz)... Onlardan nasıl ve ne şekilde yardım alabileceğinizi doğum öncesinde netleştirmeye çalışmanız faydalı olacaktır.

n Doğum öncesindeki aylarda rahatlamak için sevdiğiniz ve keyif aldığınız aktivitelere vakit ayırmaya çalışın. Bu aktiviteler stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

n Doğum korkunuz, günlük yaşamınızı olumsuz etkilemeye başlarsa ve bunlarla tek başınıza baş edemediğinizi hissederseniz, mutlaka profesyonel yardım alın.

n Doğum korkusunu normalin çok üzerinde yaşamanız, depresyonda olduğunuza dair bir işaret olabilir. Ayrıca bu korkunun aşırı olması "doğum sonrası depresyon" yaşanmasında da etkili olabilir, ki bu anne-çocuk ilişkisinde olumsuzluklara yol açar. Çocuğunuzla ilişkinizin sağlıklı olabilmesi için fiziksel ve ruhsal sağlığınız çok önemli.

Annenizle mutfağa girmeye ne dersiniz

Onun yemekleriyle büyüdünüz, mutfağa ilk onunla girdiniz. Annenizin yaptığı her yemek, mutlaka dünyanın en güzel yemeğidir. Haydi gelin, bu Anneler Günü’nde annenize (ve tabii kendinize) farklı bir armağan verin. Onunla SMN Tat Merkezi’nin mutfağında keyifli bir gün geçirin. Hem farklı ülkelerin pratik yemeklerini öğrenin hem de çocukluğunuzdaki gibi birlikte mutfağa girmenin keyfini yaşayın.

Ayrıntılı bilgi için: (212) 358 18 25

İtalyan mutfağının sihri

İtalyan mutfağının en seçkin lezzetleri ile Ortaköy’ün ve Boğaz’ın muhteşem manzarasını birleştiren Meditrina, 11 Mayıs günü, enfes İtalyan ve Akdeniz lezzetlerinden oluşan zengin brunch mönüsü ile "Anneler Günü"nü büyük bir keyfe dönüştürüyor.

Ayrıntılı bilgi için: (212) 261 89 20

11 Mayıs’ı Kıbrıs’ta kutlayın

Kıbrıs’ın incisi Merit Crystal Cove Hotel, Anneler Günü’nde, annelerine tatlı bir sürpriz yapmak isteyenlerin buluşma noktası olacak. Bu anlamlı gün için çok özel programlar hazırlayan Merit Crystal Cove Hotel, Akdeniz’in turkuaz mavisi sularını ve yemyeşil doğasını annelerine hediye etmek isteyenleri bekliyor.

Sizin anneniz en fit anne mi

11 Mayıs Anneler Günü’nde, düzenli spor yapan, sağlığına ve fiziğine dikkat eden "en fit anne" Mayadrom Sports Center’ın uzman eğitmen kadrosu tarafından belirlenecek. Yılın en fit annesini birbirinden güzel sürprizler bekliyor. Ayrıca Mayadrom Sports Center Çekmeköy’ün SPA bölümünde uygulanan Aroma Masajı sayesinde, annenize farklı bir gün yaşatabilirsiniz. Aroma Masajı’nda uygulanan aromatik yağların rahatlatıcı ve sinir sistemini dengeleyici etkisiyle mutlu bir gün geçirin.

Ayrıntılı bilgi için: (212) 217 69 00-132
Yazarın Tüm Yazıları