Kılıçdaroğlu’na gençlerin ilgisi

AMASYA
HER ikisi de 18 yaşında. Liseyi bu yıl bitiriyorlar. Her ikisi de Yüksek Öğretime Giriş Sınavı’na katılmış. Sınavda olan bitenlere fena halde kızgınlar.

Her ikisi de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kürsüye çıktığı Yavuz Sultan Selim Meydanı’ndaki mitingde en ön sırada duruyor. Atılan her slogana en yüksek ses perdesinden katılıyorlar. Kılıçdaroğlu’nun sahneden topluluğa yönelttiği her soruya yine yüksek sesle yanıt vererek kendisiyle diyaloğa giriyorlar. Ortalık fena halde kızışmış durumda.
İkisi de 12 Haziran’da ilk kez oy kullanacak.
DAHA GÜZEL BİR TÜRKİYE İÇİN
Kemal Kılıçdaroğlu’nun resminin yer aldığı bir tişört giymiş olan Sultan Şahin (18), sayısalcı. YGS’de 330-340 almış. Babası serbest meslek sahibi olan Sultan, aldığı puandan çok memnun görünmüyor. YGS’deki şifre skandalı için “Diyecek bir şey yok. Birileri bir şey yapmış işte...” diye konuşuyor.
“Seni buraya getiren ne?” sorusuna, Sultan “Beni buraya getiren Kemal Kılıçdaroğlu’nun sevecenliği, halktan yana olması, öğrenciden yana olması... Ben Kemal Beyin hayranıyım, kendisini çok seviyorum” diye karşılık veriyor.
Biraz ilerisinde duran Mert Anıl Demirel (18), bir emekli öğretmenin oğlu. İki kardeşin büyüğü. Mert Anıl, YGS’de eşit ağırlıkta 213 almış ve sonuca itiraz etmiş. Hesaplamada büyük haksızlığa uğradığını düşünüyor. YGS’de olanlar için “YGS olayını bir rezalet olarak görüyorum. Bu hükümetin işi...” diye konuşuyor.
“Niye buradasın” diye sorduğumda “Daha güzel bir Türkiye için buraya geldim. Kılıçdaroğlu halkı gayet güzel temsil ediyor” diye konuşuyor. /images/100/0x0/55ea91ebf018fbb8f8889b29
Sultan ile Mert, 12 Haziran tarihinde milletvekili seçimi için sandığa ilk kez gidecek olan yaklaşık 5 milyon 200 bin genç arasında yer alıyor. Bu yaş kuşağının oyunun nasıl dağılacağı seçimin sonucu üzerinde önemli bir etki yaratacak.
‘CANA YAKIN BULUYORUM’
Mustafa Cansatır ile Ozan Kara, mitingi topluluğu ayıran barikatın gerisinden ancak büyük bir ilgiyle izleyen iki arkadaş. İkisi de 17 yaşında, ikisi de lise 3 öğrencisi. Yaşları tutmadığı için oy kullanamıyorlar bu seçimde.
Mustafa, iki kardeşin büyüğü. Kendisini ifade ederken oldukça köşeli konuşuyor, sert ifadelerden kaçınmıyor: “Başbakan Erdoğan emekliden yana olduğunu söylüyor ama ben emekli olan dedemin sıkıntılarını gördüğüm için bu sözlerine inanmıyorum. Onun için Kemal Kılıçdaroğlu’nu izlemeye geldim. Onu cana yakın buluyorum ve yalan söylediğine inanmıyorum. Benim bulunduğum çevrede de çoğunluk Kılıçdaroğlu’na inanıyor diyebilirim.”
Ozan, bir öğretmenin oğlu. Onun da iddialı kimliği her halinden belli oluyor. Örneğin “İnşaat mühendisi olup büyük başarılara imza atacağım” diye eksiksiz bir özgüvenle konuşuyor. Kılıçdaroğlu’na bakışını anlatırken, “Başka liderler gibi boş konuşmuyor, boş vaatlerde bulunmuyor. Bugüne dek çok lider dinledim. Ondaki gerçekçiliği, halkçı yapıyı kimsede görmedim. Bu yüzden Kılıçdaroğlu başa gelirse vaatlerini yerine getireceğine inanıyorum” diyor Ozan.
Ozan, aynı iddialı üslup içinde “Oy kullanamıyorum ama olsun, buraya gelerek bundan sonrası için birikim yapıyorum” diye ekliyor.
‘FAKİRDEN YANA, HALKA YAKIN’
Esra Demirdağ (19) eczanede çalışıyor. Ablasıyla birlikte çalışarak özürlü babasına bakıyorlar. İlk kez geçen anayasa referandumunda sandık başına gitmiş, “İlk kez evet-hayırda oy kullandım, hayır verdim” diyor.
Esra, “Kemal Kılıçdaroğlu sevgisiyle buraya geldim. Sıcak biri olarak görüyorum. Dürüst oluşunu beğeniyorum. Engellilere yardım edecek. Zenginlerin değil fakirlerden yana olduğu için onu destekliyorum” şeklinde konuşuyor.
Gönül Abacı (26) çalışmıyor, ama o da Kemal Kılıçdaroğlu’nu sevdiği için mitinge geldiğini anlatıyor: “Düzgün, efendi bir insan, örnek olacak bir lider. Sevilen biri, halka yakın. Mitinge katılım hiç böyle olmamıştı.”
Kılıçdaroğlu’nun geçen cumartesi günkü Amasya mitingi bu kentin ölçeğinde oldukça kalabalık ama daha önemlisi diri, canlı bir topluluğu buluşturuyor.
İki çocuk okutan ve “Açız aç...” diye söze giren emekli Metin Topal (50), “Amasya böylesini görmedi. Bir de eskiden Ecevit’te böyle olmuştu. Tarihi bir kalabalık var” diyerek Abacı’nın gözlemine destek çıkıyor.
Onu miting meydanına getiren ne? Topal “Buraya halkın kurtuluşu için geldim. Kemal Kılıçdaroğlu Allahına kadar dört dörtlük...” karşılığını veriyor bu soruya.
BİR ISLIK DA SEN ÇAL
Kılıçdaroğlu Amasya mitinginden ayrılırken, Yeşilırmak’ın hemen yanı başında uzanan ve karşı kıyısında Osmanlı’dan kalma Yalı Boyu Evleri’nin dizili olduğu Ziya Paşa Caddesi boyunca yol alıyor. Kılıçdaroğlu otobüsün üstünde halka el sallarken, yüzlerce Amasyalı otobüsün yanında ve arkasında yürüyerek kendisine eşlik ediyor.
Kente hem giriş hem de çıkışında apartmanların balkonlarından, pencerelerinden Amasyalılar Kılıçdaroğlu’na son derece sıcak bir sevgi gösterisinde bulunuyor.
Bu sırada CHP otobüsünden Onur Akın’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Seyrantepe’deki yeni Galatasaray Stadı’nın açılışı sırasında protesto edilmesinden ilham alarak bestelediği ve CHP’nin yeni seçim marşı haline gelen “Bir ıslık da sen çal” yükseliyor.
Yazarın Tüm Yazıları