Keşkeğin başka adı

Keşkeğin bir yemek olarak UNESCO kültür mirası listesine girmesi beni çok sevindirdi.

Haberin Devamı

Bu arada İranlı Azeri arkadaşım Muhabbet, bizim keşkeğe “herise” dediklerini ve keşkeğin onlar için de kutsal bir yemek olduğunu hatırlattı.
Muhabbet, hacdan dönenlere, sünnet düğünlerine, 12 imamlara, niyet edenlere herise pişirmenin bir gelenek olduğundan da bahsetti. Herise için iki kilo ete bir kilo buğday kullanılıyor. Odun ateşi üzerindeki kazana konan herise, neredeyse 24 saat pişiriliyor. Ayrıca “kallap” denen ve ceviz ağacından yapılan uzun keşkek tokmağıyla da sürekli dövülüyor. Et, saç kılı kadar inceldiğindeyse kazanın üzeri sıkıca kapatılıyor. Köz ateşinde dinlenmeye bırakılıyor.
Ertesi gün başka bir tencerede kuşbaşı etli bir çorba yapılıyor. Yanında da mutlaka bal, şeker ve sıcak çay ikram ediliyor.
Farklı coğrafyalarda yapılan ortak bir yemeğin hikayesi böyle... İşte yemeğin toplumları birbirine yaklaştırdığının başka bir kanıtı daha.

Haberin Devamı

PATLICAN BASTISI (SİVAS)

Patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye bölün ve enlemesine kalınca dilimleyin. Acı suyunun çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
Diğer taraftan yağı geniş bir tencerede eritip eti tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 7-8 dakika kadar kızartın.
Üzerine incecik yarımaylar halinde doğradığınız soğanları ekleyin ve yıkayıp süzdüğünüz patlıcanları yerleştirin. Arada kalan boşluklara tuz ve karabiber serpiştirin.
Üzerine soyup küp küp doğradığınız domatesleri ve parmak şeklinde dilimlediğiniz biberleri ilave edin. Salçayı suyla ezip tencerenin kenarından aktarın.
Tencerenin kapağını kapatıp orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp en az bir saat daha pişirin.
İsterseniz geniş bir tencereye ters çevirin ve sıcak sıcak servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 kg kuzu kuşbaşı eti
- 50 gr tereyağı
- 6 adet orta boy kemer patlıcan
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 4-5 afet yeşil sivribiber
- 5-6 adet orta boy domates
- Varsa 2-3 tatlı kaşığı biber ya da domates salçası
- 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı toz biber
- 2 su bardağı sıcak su

Yazarın Tüm Yazıları