GeriGurme Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri
Paylaş
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
    1
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

Başlangıçta sıcak bir çorba, devamında enfes bir balık, minik lezzet lokmaları aperatifler ve finalde ağızlara layık bir pasta.

İSKORPİT ÇORBASI

MALZEMELER (4 kişilik)

Balığı haşlamak için 1 orta boy iskorpit balığı, yarım limonun suyu, 1 yemek kaşığı sirke, tuz. Çorba için 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 patates, 6-7 dal dereotu, yarım çay bardağı pirinç, tuz, karabiber.

HAZIRLANIŞI

Balığı temizleyip yıkayın. Bir tencereye alıp üzerine, limon suyu, sirke, tuz ve su ekleyip 5 dakika haşlayın. Haşlanan balığın derisini ve kılçıklarını temizleyin. Balığı haşladığınız suyu çorbada kullanmak üzere ayrı bir tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı ve ezdiğiniz sarımsağı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp doğradığınız patates, küçük parçalara böldüğünüz balık, pirinç ve ince kıydığınız dereotunu ilave edin. Tuz ve karabiberle tatlandırıp kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

SOMON FÜME RULOLARI

MALZEMELER (8 kişilik)

4 dilim tost ekmeği, 8 dilim somon füme. İç dolgusu için 150 g krem peynir, 1 kırmızı soğan, 3-4 dal maydanoz, 4 dal dereotu, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

HAZIRLANIŞI

Krem peyniri geniş bir kaseye alın. Küp doğradığınız kırmızı soğan, ince kıydığınız yeşillikler, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Karışımı somon fümelerin arasına sürüp rulo şeklinde sarın. Sardığınız ruloları yuvarlak dilimleyin. Tost ekmeklerini dörde bölüp tavada hafif kızartın. Üzerlerine kalan peynirli karışımdan sürüp bir parça somon rulosu yerleştirin. Bütün somonlar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayıp servis yapın.

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

KARİDESLİ ÇITIR BÖREK

MALZEMELER (4 kişilik)

2 yufka, 250 g iri karides. Kızartmak için zeytinyağı. Sosu için yarım çay bardağı süzme yoğurt, yarım çay bardağı mayonez, 2 diş sarımsak, 3-4 dal taze kekik, tuz, karabiber. Üzeri için 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.

HAZIRLANIŞI

Yufkaları bir tezgaha serin. Eni karideslerden daha dar olacak şekilde uzun şeritler kesin. Yufkaların ortasına ayıklanmış karidesleri yerleştirip karideslerin her iki kenarı da dışarıda kalacak şekilde sarın ve ucuna hafif su sürüp yapıştırın. Sardığınız börekleri kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Sosu için süzme yoğurt ve mayonezi geniş bir kaseye alın. Ezdiğiniz sarımsak, ince kıydığınız kekik, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Bir servis tabağına yoğurdu yayın. Üzeri için kırmızı pul biberi erittiğiniz tereyağı ve zeytinyağında kızdırın. Biberli yağı böreklerin üzerine gezdirip ılık servis yapın. 

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

SÜTLÜ LEVREK BALIĞI

MALZEMELER (2 kişilik)

2 fileto levrek balığı, 1 su bardağı süt, 1 esmer küp şeker, 1 çay bardağı sirke, 1 yemek kaşığı tereyağı, 5-6 tane karabiber, 4 defne yaprağı, 2-3 dal maydanoz, tuz.

HAZIRLANIŞI

Levrek filetolarını bir fırın kabına dizin. Üzerine sütü ilave edin. Kabın üzerini streç film ile kapatın ve serin bir yerde 1-2 saat dinlendirin. Küp şeker ve sirkeyi bir kasede şeker eriyinceye kadar bekletip karıştırın. Dinlenen balıkları sütten çıkartıp iyice süzün ve yağlı kağıt serili bir fırın kabına alın. Üzerine çok az tuz serpip şekerli sirkeyi dökün. Tereyağını balıkların üzerine eşit olarak paylaştırın. Defne yaprağı, tane karabiber ve ince kıydığınız maydanozu ilave edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

RENKLİ YILBAŞI SALATASI

MALZEMELER (4 kişilik)

4-5 yaprak göbek marul, 3-4 yaprak kıvırcık marul, 3-4 dal fesleğen, 3-4 dal taze soğan, 3-4 dal nane, 3-4 dal dereotu, 6-7 yaprak kırmızı lahana, 1 havuç, 1 dolmalık kırmızı biber, 1 dolmalık sarı biber, 5-6 parça kuru domates, 7-8 çeri domates. Sosu için 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, karabiber, kırmızı pul biber, sumak, nane, kekik. Üzeri için yarım su bardağı iri çekilmiş ceviz, yarım su bardağı tulum peyniri.

HAZIRLANIŞI

Yeşillikleri ve kırmızı lahanayı ince doğrayın. Havucu rendeleyin. Biberleri ve kuru domatesleri küp doğrayın. Çeri domatesleri ortadan iki kesin. Bütün malzemeyi geniş bir salata kasesinde karıştırın. Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırın. Tulum peyniri ve cevizi ilave edin. Sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

KARAMELLİ YENİ YIL PASTASI

MALZEMELER (8 kişilik)

Keki için 3.5 su bardağı un, 1 yemek kaşığı kabartma tozu, 1.5 çay kaşığı karbonat, 2 çay kaşığı tarçın, bir tutam tuz, 1.5 su bardağı esmer şeker, ¾ su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı hazır karamel sos, 1 yemek kaşığı vanilya esansı, 3 yumurta, 1.5 su bardağı krema, 1 elma. Karamel kreması için 3 su bardağı toz şeker, 1.5 su bardağı krema, 50 g tereyağı, 1 çay kaşığı kabartma tozu, bir tutam tuz, 3 su bardağı pudra şekeri, 1 çay kaşığı vanilya esansı. Karamelli elma süsleri için 3-4 küçük elma, hazır karamel sos, Frenk üzümü.

HAZIRLANIŞI

Geniş bir karıştırma kabında un, kabartma tozu, karbonat, tarçın ve tuzu karıştırın. Ayrı bir kapta esmer şeker ve zeytinyağını bir mikser yardımıyla çırpın. Şeker tamamen eridiğinde karamel sos ve vanilya esansını ekleyip tekrar çırpın. Tüm malzeme iyice özdeşleştiğinde yumurtaları teker teker kırıp tekrar çırpın. Unlu karışımı ilave edip mikserin düşük hızında çırpmaya devam edin. Krema ve kabuklarını soyup rendelediğiniz elmayı ilave edip bir spatula yardımıyla karıştırın. Harcı yağladığınız iki yuvarlak kek kalıbına paylaştırın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın. Karamel kreması için toz şeker, krema, tereyağının yarısı ve kabartma tozunu bir sos tenceresine alın. Şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Şeker tamamen eriyip karamel rengi almaya başlayınca ocaktan alın. Pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar bir mikser yardımıyla çırpın. Kalan tereyağı, tuz, vanilya esansı ve pudra şekerini ilave edip tüm malzeme iyice karışana kadar çırpmaya devam edin. Yıkadığınız elmaları iyice kuruladıktan sonra alt kısımlarını hazır karamel sosa batırıp bir yağlı kağıt üzerine alın ve karamel tamamen donuncaya kadar buzdolabında bekletin. Soğuyan keklerinizi ortadan ikiye kesin. Aralarına karamel kreması sürerek üst üste dizin. Kalan sos ile kekinizin tamamını kaplayın. Karamel kreması donana kadar yaklaşık 45 dakika buzdolabında bekletin. Donan karamelli elmalar ve Frenk üzümü ile süsleyerek servis yapın.

Balıktan vazgeçemeyenlere özel yılbaşı tarifleri

YILBAŞI GECESİ İÇİN BİR DE EĞLENCELİ KURABİYE TARİFİMİZ VAR

Bademli Ay KurabiyeHem kolay hem lezzetli… İşte Süper Futtern farkıyla Bademli Ay Kurabiye

 


Yorumları Göster
Yorumları Gizle