Kaliteli bir hayat için duygusal aşırılıklardan kaçının

Dr. Maoshing Ni modern tıp ve Çin tıbbının uyguladığı koruyucu yöntemlerden yola çıkarak "100 Yıl Yaşamanın Sırları"nı araştırmış.

Bunu yaparken yüz yaşını geçmiş yüzlerce insanın yaşam tarzı, sağlık anlayışları ve hayata bakışlarını da gözden geçirmeyi de unutmamış. Dr. Ni’nin ulaştığı sonuçlar bilinenlerden pek farklı değil. Uzun yaşamak istiyorsanız Dr. Ni’ye göre de "Ginkgo yapraklarının belleği güçlendirici etkilerinden, alıç meyvelerinin kalp kasını destekleyen bioflavonoidlerinden, alfa lipoik asidin mükemmel antioksidan gücünden, omega-3 yağlarının damarları, enginarın karaciğeri, ıspanağın gözleri güçlendirici faydalarından" yararlanmanız gerekiyor.

Dr. Ni, uzun yaşamak isteyenlere kalp dostu zeytinyağını, kanser savaşçısı domatesi, doğal antibiyotik balığı, enerji verici elma sirkesini, bağışıklık güçlendirici ve kolesterol azaltıcı yulafı daha fazla yemenizi de öneriyor. Dr. Ni’ye göre günde bir elma, bir bardak şarap kalbe, zencefil sindirim problemlerine, çay vücudu paslandıran toksinlere iyi geliyor.

NE YEDİĞİN KADARNE SÖYLEDİĞİN DE ÖNEMLİ

Dr. Ni’nin bilinen önerilerden farklı, ilgi çekici başka önerileri de var. Dr. Ni’ye göre "Eğer 100 yıl yaşamayı çok istiyorsanız sadece ağzınızdan giren şeylere değil ağzınızdan çıkan sözlere de dikkat etmeniz gerekiyor. Sözcükler ağzınızdan dökülmeden önce düşüncelerinizi süzgeçten geçirin. Duygularınızı ifade ederken dürüst olun. Birini veya bir şeyi eleştirirken nazik olmaya özen gösterin. Görüşlerinizi dile getirirken olumlu kalmaya, eleştirilere karşı anlayışlı durmaya, erdemlerinizi ifade ederken alçak gönüllü kalmaya çalışın" diyor.

Dr. Ni "Uzun yaşamak istiyorsanız her zaman doğruyu söyleyin" diyor. "Yeryüzünde daha uzun süre var olmayı değil, uzun yıllar ve çok çok daha mutlu var olmayı hedeflemenizi" öneriyor. İyi ve kaliteli bir hayat için "sadece tuzdan, şekerden değil duygusal aşırılıklardan da kaçınmanızı" istiyor. "Duyguların iç organlara müthiş etki ettiğini, aşırı yaşanan duyguların organ-sistem dengelerini bozduğunu" belirtiyor. Ona göre "Öfke karaciğeri, üzüntü kalın bağırsağı, karamsarlık mideyi, korku ve güvensizlik böbrek ve mesaneyi" hasta ediyor! Mükemmel sağlığın ve iyi yaşlanmanın anlamını daha çok merak edenlere Doğan Kitap tarafından yayınlanan "100 Yıl Yaşamanın Sırları" isimli bu güzel kitabı öneriyorum.

İYİ VE SAĞLIKLI YAŞLANIYOR

Metin Serezli’nin sigarayı bırakırsa daha iyi ve sağlıklı yaşlanacağını düşünüyorum. Özellikle aktivite, beslenme, stres yönetimi ve uyku dörtgeninde oluşturduğu iyi alışkanlıklar ona yaşlanma yolcuğunda güçlü birer destek oluşturuyor. Ama sigara bağımlılığı her şeyi berbat ediyor!

Metin Bey’in beslenme alışkanlıkları arasında sağlığını bozacak ciddi yanlışlar pek yok. Bununla birlikte filtre kahveyi daha az içmesini öneririm. Beslenme alışkanlıkları yönünden ona çok iyi bir not veriyorum: 8

Metin Serezli’nin kötü bir genetik mirasının bulunmaması önemli bir avantaj. Bununla birlikte bu avantajı iyi kullanması, bu iyi mirası akıllıca yönetmesi gerekiyor. Genetik miras notu yüksek: 9.

Ama kendisi bu mirası son derece kötü bir alışkanlığıyla tehlikeye atıyor. Sigaranın sağlığa zararlı, bütün organları zehirleyen son derece kötü bir alışkanlık olduğuna artık hiç kimsenin kuşkusu yok. Öyle ki bazı ülkelerde kapalı ortamlarda sigara içilmesi yasaklandı. Artık parklarda, bahçelerde sigara içilip içilmemesi tartışılıyor. Yakın bir gelecekte sigaranın evde, işyerinde bulundurulması, zararlı maddeler arasına girmesi bile mümkün olabilecek. Her gün bir paket sigara içen Metin Serezli’nin bu gelişmelerden haberdar olmaması mümkün değil. Üzülerek de olsa kötü bir not vermek zorundayım: 6

OLUMLU DÜŞÜNEBİLMEKÇOK ÖNEMLİ BİR AVANTAJ

Metin Bey’in stresle ilişkili bir sorununun olmaması mükemmel bir şans. Olumlu düşünen, kendini iyi ifade eden ve sevdiği işi keyif alarak yapan biri kişi olarak muhtemelen güçlü bir beden-ruh örgütlenmesine sahip olmalı diye düşünüyorum. Bu bakımdan iyi bir not veriyorum: 8

Egzersiz alışkanlığı bakımından da son derece doğru şeyler yaptığını söyleyebilirim. Araştırmalar ve gözlemlerimiz iyi yaşlanmanın değişmez şartlarından birinin düzenli egzersiz alışkanlığı olduğunu gösteriyor. Aktif, hareketli bir hayat, özellikle haftada 3-4 kez yapılan iyi planlanmış, akılcı egzersizlerle desteklenirse bir yaşam iksiri kadar etkili oluyor. Yalnızca sağlıklı kalmayı değil aynı zamanda formda yaşlanmayı da isteyenlerin egzersizin olumlu etkilerinden yararlanmaması büyük bir eksiklik olur. Metin Bey’e egzersiz alışkanlığı ve aktif bir yaşamı için iyi bir not veriyorum: 9

Metin Serezli’ye sağlığı, huzuru, keyfi, umudu bol, mutlu, verimli bir yaşam diliyorum.


SAĞLIK VE UZUN ÖMÜR DUASI

Dr. Ni’den yapacağım son alıntı çok hoşuma giden bir "sağlık ve uzun ömür duası!" Bu duayı umarım siz de beğenirsiniz. Bu duanın en azından iç huzuru için gerekli olduğunu, iç huzurunun "yaşamınızı kısaltma olasılığı olan zararlı stres hormonları tufanından korunmanızda... Mutsuzluk, düş kırıklığı ve incindiğiniz zamanlarda" çok işinize yarayacağını belirtiyor Dr. Ni ve ekliyor: "Yüreğinizdekileri olduğu gibi kabul ediniz ve onlarla bir ömür boyu barış içinde yaşayınız."

"Güçlüyüm, gökyüzü berrak. Güçlüyüm, yeryüzü sağlam. Güçlüyüm, insanlar birbiriyle barış içinde. Yaşamım varlığımın içinde gizli uyumlu bir beden, akıl ve ruhla destekleniyor. Bütün manevi parçalarım bana dönüyor, manevi koruyucularım da bana eşlik ediyor... Doğal iyileşme gücüm dünyadaki erdemli muradıma erişebileceğim kadar uzun ve mutlu bir hayat sürmeme yardım ediyor. İnce bir zekayı yansıtan doğal yasaları ve tamamlayıcı yaşam biçimini izleyerek sağlıklı ve uzun bir ömrün tanrısal kaynağına daha fazla yaklaşacağım."

DR. Nİ’DEN 100 YIL YAŞAMANIN SIRLARI

İleri yaştaki erkekler cüce palmiyeden (saw palmetto), kadınlar melek otundan (dong quai) yararlanabilirler.

Toksinlerden arınmak isteyenler için nane, karahindiba, tarçın tohumu, alıç mükemmel seçimler.

Gençleştiren büyüme hormonu salgısını artırmak istiyorsanız teke dikeninden (lycium) daha fazla yararlanın.

DNA’nızı onarmak için daha fazla ıspanak, balık, buğday tohumu ve kuşkonmaz yiyin.

Panax ginseng bilinen en eski gençlik ağacıdır. Kadın, erkek herkese iyi gelir. Panax "her derde deva" anlamına geliyor.

Müzik dinlemek ömrü uzatıyor.

Fosfatidilserin, omega-3 ve ginkgo belleğe güç veriyor.

Hayır diyebilmeyi öğrenmek ruh sağlığına iyi geliyor.

Mutlu bir evlilik gençleştirici etki yapıyor.

Sağlıklı bir kalp için daha az kaygı gerekiyor.

NASIL YAŞIYORSUNUZ?

Metin Serezli (73)

Tiyatro oyuncusu

Bugüne kadar çok ciddi bir sağlık sorunuyla karşılaşmadım. Mükemmel bir sağlığım var desem yalan olmaz. Hatta yaşım ilerledikçe sağlığımı ve formumu korumak için egzersizi hiç bırakmadım. Bugün de haftada en az üç gün bir ila üç saat tenis oynuyorum. Bu nedenle bazen kendimi çok zorluyorum ve eklem sorunu yaşıyorum. Bunun dışında güneşten kaynaklanan cilt sorunları yaşadım. Belki de 45 yaşına kadar sürekli futbol oynamış olmamla bir ilgisi vardır. Ayrıca cereyana karşı alerjim var, sürekli hapşırıyorum bu yüzden. Tabii bu durumumda ailemin de katkısı vardır. Ne kalp, ne kanser önemli bir hastalık yoktu ailede. Yalnız annemde romatizma vardı. Buna paralel bir şekilde gün içinde uyuma eğilimim de yok. Zaman zaman hatırlama güçlüğü çekiyorum. Kanımdaki protein çok güçlü. Öyle kansızlık gibi bir sorunum da yok.

Öğünlerim hep düzenlidir. Öğün aralarında da gereksiz abur cubur yemem. Yalnız öyle bir arkadaş grubuyla bir araya gelince yemeği biraz kaçırırım. Pek yemek seçmem. Tatlı, hamur işi, dana eti, balık ayırt etmeden yerim. Çerkez tavuğu, kuru fasulye iki favorimdir. Tuzda aşırıya kaçmıyorum. Zeytinyağını tercih ediyorum. Çay ve özellikle filtre kahveyi bol içiyorum. Günde bir paket sigara içiyorum. Akşamları bir ya da iki kadeh içkimi içmeden olmaz. Aspirin ve C vitamini dışında hiçbir ilaç ya da katkı kullanmıyorum. Bugüne kadar stresle ilgili pek sorun yaşamadım. Çünkü kendini çok rahat ifade eden, olumlu düşünmeyi hiç bırakmayan bir kişiyim. Yıllardır tiyatroculuktan büyük zevk alıyorum. Bunun payı olsa gerek.

Metin Serezli’nin not ortalaması: 8
Yazarın Tüm Yazıları