Lezzeti, kokusu kışa kalabilsin diye kazanları dolduracak, iplere asılacak, en azından bugün yarın üzerine gezdirilmiş zeytinyağıyla sofranın ortasına buyuracak domateslerin şaşırtıcı anılarını okumanın tam sırası. William Alexander’ın ‘Dünyayı Değiştiren On Domates’ kitabında domatesin hikâyesinden akılda kalacak çok şey var.
#William AlexanderPandemi yasakları kapsamında 5 Ocak’a kadar uzaktan eğitim kararı alınmasının ardından sınavlar için yeni yol haritası belirleniyor. Okullar yeniden açılmasa da sınavların seyreltilmiş takvim ve seyreltilmiş sınıfla yüz yüze yapılması, LGS ve YKS’de birinci dönemden soru sorulması gibi formüller ağırlık kazanıyor.
#YAZARMilyonlarca işçiyi yakından ilgilendiren emsal niteliğindeki karar Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nden geldi. Yüksek Mahkeme, fazla mesai ücretlerinin işçinin aldığı son ücret üzerinden değil çalışmanın gerçekleştirildiği dönemde alınan ücret üzerinden hesaplanması gerektiğine hükmetti.
#Yargıtay 9. Hukuk DairesiAlışverişlerin yoğunlaşmasıyla ilk akla gelen ürünlerde fiyat artışı olup olmayacağıydı. Bu anlamda ilk fiyat artışı ette yaşandı. Karkas etin kilo-gramı 32’den 37 TL’ye yükseldi. Bu artış vatandaşa yüzde 10 olarak yansıdı. Perakende noktaları et tedarikinde sıkıntı yaşadıklarını söylerken, üreticiler, fiyat artışları ile üretici üzerinde algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi.
#GazetehaberiÜnlü bir zincir okulun alt markası olarak İstanbul Bahçeköy’de franchising yöntemiyle açılan okul bir yıllık eğitimin ardından kapısına kilit vurdu. Geride parasını okul işletmecisine kaptıran, erken kayıt dönemini de kaçırdığı için zararı katlanan onlarca veli kaldı. Eğitim hayatının hemen başında bir ticari sahtekârlıkla tanışmak zorunda kalan, öğretmenlerini, arkadaşlarını kaybeden minik öğrencilerin yaşadığı travma da cabası.
#YazarEski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Türkiye’de kullanılmış pişirme yağlarının merdiven altında yeniden kullanıma sunulduğunu söyledi. Öztürk, ilgili bakanlıklara sunduğu raporunda atık yağlardan margarin, sıvı yağ, pasta, börek, sabun üretildiğini belirterek, “Bu bir cinayettir, kansere davetiyedir” dedi.
#GazetehaberleriYüksek servis, kırtasiye ve kıyafet ücretleriyle dikkat çeken bazı özel okullar, yemek fiyatlarıyla da velileri şaşkına çeviriyor. Okullar bir öğrenci için yemek şirketlerinden maksimum 11 TL’ye günlük yemek alırken bu yemeği öğrencilere ortalama 25 TL’ye satıyor. Bazı okulların günlük istediği ücret 50 lirayı da aşıyor.
#Sefer LeventBursa'daki kamu hastanelerine de yemek tedarik eden İstanbullu firmanın merkezinde at eti kullandığı açıklanınca ortalık karıştı. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Rüstem Aşkın ise at etinin Bursa'daki hastanelere girmediğini savundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, firmanın kuru fasulyeye at eti karıştırdığı belirtilmişti.
#At EtiTürkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, yaptıkları "Hileli Gıdalar" araştırmasına göre, şekerlemelerin içine domuz jelatini, tekstil boyası ve hayvan yemi katıldığını, kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutulmadan önce mazota batırıldığını bildirdi.
#İbrahim YetkinYemekçi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Levent Bulutoğlu, et ve süt ürünlerindeki fiyat artışlarının, piyasada hileli ürün patlamasına yol açtığını belirterek, “Köfte, sucuk ve salamlara et yerine soya katılıyor. Kırmızı et yerine hindi budu satılıyor. Dana kıymalardan tavuk sakatatı çıkabiliyor” dedi.